De la Poduri de Flori, la... "poduri de isterie"

Cu siguranţă, cazul Radu Banciu va ajunge în manualele de jurnalism! Nu ştiu dacă în cele de la Bucureşti, dar în cele de la Chişină, mai mult ca sigur. Pare cel mai grav caz de "jignire naţională"! Nici nu intuia, probabil, realizatorul TV de la B1 că va ajunge vedetă peste noapte dincoace Prut. Cert este că a reuşit, probabil chiar mai mult decât şi-ar fi dorit.

Scriam şi pe Facebook că este dincolo de orice îndoială că Radu Banciu a depăşit orice limită în intervenţia sa despre R. Moldova. Văd peste tot, pe televiziuni, pe Facebook etc. tot felul de reacţii de protest. Cu cele mai multe dintre ele sunt de acord, cred însă că ar fi câteva aspecte de punctat. În primul rând, ce a făcut o dată Radu Banciu, adică a jignit R. Moldova, au făcut şi fac aproape săptămâna(l) unii ziarişti din Chişinău care jignesc România şi românii de câte ori pot, dar asta nu deranjează pe nimeni, se pare. În al doilea rând, dacă e vorba despre jigniri, cum se face că nimeni nu s-a dus indignat în faţa Ambasadei Ruse de la Chişinău sau de la Bucureşti când ruşii ne făceau şi ne fac în continuare "молдаване- бараны" (trad.: "boii de moldoveni") sau mai ştiu eu cum?

Sigur că asta nu scuză gestul lui Banciu, e clar, dar nu ne scuză nici pe noi, care nu vedem nimic din ce ne face, chiar şi la nivel oficial, Moscova, faţă de care suntem mieluşei pleoştiţi, dar devenim lei indignaţi când e vorba de România! Repet şi întreb: de ce doar Banciu a fost subiectul principal pe Facebook din ultimele zile? De ce nu ne revoltăm faţă de toate jignirile, nu doar cele din România? De ce ne facem a uita de Dimtrii Rogozin care a sărit până acum calul de nenumărate ori în raport cu cei din R. Moldova? Şi, vorba ceea, e ditamai politicianul şi reprezentantul Kremlinului, nu un oarecare ziarist! Nu pot să trec cu vederea declaraţiile lui Rogozin în care RM era "etichetată" ca fiind "coteţ". Un alt exemplu, tot dinspre Est, faţă de care moldovenii au rămas afoni este şi propunerea unei deputate din Duma Rusă care sugera ca cetăţenii RM, care lucrează în Rusia, nu pot fi acceptaţi să muncească în sistemul alimentar fiindcă sunt… "nespălaţi"! Să ne apropiem şi să aruncăm o privire şi peste Nistru. Cât de deranjată s-a arătat oare opinia publică moldovenească de declaraţia de anul trecut a Ninei Ştanski, cu ocazia zilei Transnistriei, în care a etichetat public, televizat, cetăţenii RM ca fiind "ocupanţi", "fascişti"?!

Şi, ce mai la deal la vale, când chiar acasă, la Chişinău,la un post privat de televiziune, la o emisiune tv, o invitată vorbitoare de rusă ne-a spus verde în faţă că "băştinaşii moldoveni sunt nişte… ţopârlani". Cu excepţia directorului de la "Timpul" nimeni nu a reacţionat public. Unde au fost protestele de atunci în faţa Ambasadei Rusiei sau toată isteria pe Facebook? Nu au fost… "Obiceiul" acesta de a vedea de fiecare dată bârna din ochii României este şi în sângele politicienilor de la Chişinău. Reputatul jurnalist Constantin Tănase observa undeva, pe bună dreptate, că politicienii din actuala coaliţie de guvernare nu iau poziţii NICIODATĂ împotriva preşedintelui Federaţiei Ruse, indiferent de ce spune sau face acesta. Singurul preşedinte criticat până acum este cel al… României! "Imparţialitate a la Chişinău!", aş completa eu. Un exemplu recent. De curând, premierul Leancă l-a acuzat explicit pe preşedintele Băsescu că declaraţiile acestuia "creează probleme cruciale Republicii Moldova". Dar nu spune nimic despre declaraţiile ambasadorului rus despre Autonomia Găgăuză şi raionul Taraclia! Singura reacţie oficială la declaraţiile ambasadorului rus a fost cea a purtătorului de cuvânt al preşedintelui Timofti, care nici măcar nu a spus la cine se referă şi nu a menţionat că ar fi vorba de ambasadorul rus: “Preşedintele ar dori ca toate declaraţiile care se fac la Chişinău, inclusiv de către demnitarii care reprezintă alte ţări, să se încadreze în limbajul diplomatic". Ce noroc avem noi că Moscova "nu creează probleme cruciale pentru Republica Moldova"! Prezenţa trupelor străine ruse, susţinerea separatismului, embargo, umilinţe etc. nu contează…

Acum, revenind la Banciu. Mai mulţi internauţi cer imperios reacţia oficialităţilor de la Bucureşti faţă de declaraţiile acestuia. Păi, reacţia a fost deja: e vorba despre amendarea postului respectiv de televiziune. În rest, există reacţia românilor, care este mai importantă şi care nu sunt de acord cu cele spuse de Banciu. Iată un exemplu, unul reprezentativ aş spune eu, semnat pe pagina mea de Facebook de către regizorul şi publicistul bucureştean Iulian Capsali, pe care îl reproduc întocmai în cele ce urmează. "Mi se pare absolut nemeritată o asemenea publicitate pe care un imbecil a reuşit să şi-o facă în România şi Basarabia. Aici el nu există, e o curiozitate care plictiseşte deja pe toată lumea şi pentru asta devine mai tembel în declaraţii, ca să epateze pe cine se uită în gura lui. Rating-ul emisiunii lui e în marjă de eroare. Ce mă scârbeşte este faptul că un asemenea dobitoc este folosit de antiromânii din R.M. ca un turnesol al, vezi Doamne, proastei imagini pe care o au în Ţară şi a respingerii lor de către “regăţeni". Mi se pare caraghios să luaţi în seamă pe manipulatori, pe cei care îl folosesc pe acest personaj în ura pe care vor să o continue şi să o înteţească între români".Concluzia şi ideea acestui text e simplă: haideţi să nu exagerăm cazul Banciu, oricât de regretabilă şi jignitoare a fost intervenţia de la B1. Nu e cazul să încingem atmosfera şi să dăm apă la moara celor care vor confruntare între România şi R. Moldova. Urmărind reacţiile acestui caz, mă tem că într-acolo se îndreaptă. Cine are nevoie de învrăjbire între Bucureşti şi Chişinău? În niciun caz noi, cetăţenii ambelor state. "Podurile de flori" au fost un început frumos, dar "podurile de isterie" ar fi cel mai urât şi periculos lucru care ni se poate întâmpla.