Dacă atacurile la adresa Justiţiei vor continua, România riscă să fie izolată, a avertizat şeful statului.
Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA John Kerry, a venit la Bucureşti nu în calitate de turist, ci de "emisar" al Guvernului SUA, iar mesajul pe care ea l-a avut de transmis a fost legat de statul de drept şi a fost unul "îngrijorător", a declarat, aseară, preşedintele Traian Băsescu. Vă prezentăm cele mai importante declaraţii pe care le-a făcut şeful statului: Statul de drept, sub semnul întrebării ● Vizita doamnei Victoria Nuland a fost tratată de unii ca o vizită pentru a ne felicita la 10 ani de la intrarea în NATO sau pentru a ne bate pe spate. ● Vreau să vă dau mesajul exact şi corect: este un mesaj care trebuie să-i îngrijoreze pe români şi în egală măsură pe politicieni. ● Doamna Nuland nu a venit nici în calitate de asistent al secretarului de stat şi nici în calitate de turist. Calitatea dânsei a fost de emisar al Guvernului SUA, care a avut de transmis un mesaj extrem de serios. ● Şi acesta a fost legat de statul de drept din România, care începând din vara anului 2012 este continuu pus sub semnul întrebării. ● UE şi SUA au investit enorm din banii cetăţenilor lor pentru ca instituţiile statului român să funcţioneze similar cu cele din orice alt stat de drept. Acest lucru ni se reproşează în momentul de faţă. ● După ce ai spus - schimb un preşedinte pentru că vreau eu, vii în "marţea neagră" şi spui: politicienii sunt în afara conflictului de interese, modificăm Codul penal în favoarea clientelei politice, vrem să nu mai auzim vocea ANI. ● Formulările nefericite ale premierului sunt de asemenea un vot de blam pentru România. Încercarea de a spune "justiţia băsistă" sau "slugile lui Băsescu" nici nu convinge pe nimeni şi arată că, imediat ce vor putea, aceşti oameni vor trece la demolarea sistemului de justiţie independentă din România. ● Suntem cu un pas în prăpastie. În cazul în care majoritatea politică recidivează şi continuă atacurile la statul de drept, România riscă să fie izolată pentru mult timp. ● România a revenit, din punct de vedere al cre di bilităţii datorită acţiunilor împotriva Justiţiei şi statului de drept, la perioada anului 2000. ● În decembrie subliniam ca România a ieşit din criteriile de la Copenhaga. Am primit în timp scurt din ambele părţi, şi de la SUA şi votul de azi din Comisia LIBE, semnale extrem de severe că pentru nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri, de la reducerea sumelor alocate până la suspendarea dreptului de vot. ● Să fie foarte clar pentru cei care fac presiuni pe televiziuni că nu am nimic de negociat şi că îngrijorarea mea e să-i apăr pe cei care au fost furaţi, nu pe cei care au furat.
- Traian Băsescu: Victoria Nuland a venit în calitate de emisar al Guvernului SUA. Suntem pe marginea PRĂPASTIEI, dacă atacurile la adresa justiției vor continua. România RISCĂ să fie izolată | VIDEO
"În rolul mincinosului" ● Ultima trăsnaie a USL, Constituţia, pe care vor să o treacă prin referendum cu europarlamentarele. ● Primul (aspect - n.r.)este decizia CCR 682 din 2012, proaspătă, în care se spune că e obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral şi maxim 300 de parlamentari. ● Curtea spune foarte clar, această voinţă nu poate fi ignorată pentru că e o expresie a suveranităţii populare. ● Povestea pe care vrea să o prezinte Crin acum, şi-a luat rolul mincinosului, facem 300 de deputaţi, dar nu spune câte sute de senatori. S-au aruncat într-o minciună publică, ambii lideri ai USL, care va duce la dezorientarea electoratului şi va face ca nimeni sa nu mai înţeleagă nimic. ● Eu nu cred că un proiect care nu va ţine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CCR. Replica lui Antonescu Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat, aseară, pe şeful statului că a făcut afirmaţii extrem de grave. "Nimeni nu a sugerat vreodată că România este pe marginea prăpastiei, niciodată vreunul dintre partenerii României nu a invocat starea sau iminenţa acestei posibilităţi", a spus Crin Antonescu. Şeful PNL a ţinut să precizeze că legea amnistiei nu a fost votată şi nu va fi votată şi a spus că nu înţelege unde sunt acţiunile pe care el şi Ponta le fac împotriva statului de drept. "Băsescu a fost foarte flagrant, s-a transformat într-un supra-emisar al SUA, spunând altceva decât a spus doamna Nuland", a mai spus Antonescu. El l-a acuzat pe şeful statului că a minţit şi pe tema revizuirii Constituţiei, pe care Băsescu a numit-o "o Constituţie pentru interesele lui Ponta şi Crin de astăzi", şi nu pentru viitorul României. "Unde scrie în proiectul revizuit de Constituţie că primul partid clasat va numi premierul şi va guverna de capul lui patru ani? Îl constrânge pe preşedinte să respecte rezultatul votului popular", a arătat Antonescu.
- Replica lui Antonescu: Niciun partener nu a sugerat că România este pe marginea prăpastiei