Edilii constănţeni au primit asigurări că primăriile vor fi cele care vor încasa taxa de 1,5 % din valoarea fiecărei turbine eoliene pe care o au în raza unităţii administativ teritoriale.
Deşi judeţul Constanţa este practic invadat de eoliene, în funcţiune sau în curs de realizare, marii investitori nu plătesc "taxa pe stâlp" promovată mai nou de Guvern. Singura lor contribuţie, acolo unde primăriile au insistat, a constat în diverse sponsorizări pentru lucrările de infrastructură. Acum, edilii constănţeni îşi freacă fericiţi mâinile că pot deveni independenţi financiar dacă vor reuşi să-i taxeze pe investitorii de eoliene. Normele de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal prevăd şi impozitarea construcţiilor speciale.
"Am putea să ne plătim ratele la bancă"
Comuna Cogealac, intrată în atenţia opiniei publice în urmă cu trei ani când mai mulţi localnici au fost împuşcaţi de agenţii de pază ai unui parc eolian în timpul unei revolte, este o aşezare săracă. Deşi are aproape 60 de eoliene, chiar şi substaţii şi o staţie Transelectrica, acestea nu sunt considerate construcţii. "Ne chinuim de ani de zile, ne luptăm cu compania de eoliene să le impozităm, nu am reuşit, suntem ignoraţi pe motiv că turbinele ar fi instalaţii metalice, deşi clar este vorba de construcţii.
Taxarea lor ar fi o gură de aer pentru noi, am putea să ne plătim ratele la bancă, am supravieţui şi chiar ne-am putea gândi şi la alte proiecte pentru dezvoltarea comunei", spune primarul comunei Cogealac, Gheorghe Alexa. Comuna vecină, Fântânele, este împânzită de 140 de turbine. Primarul Gheorghe Popescu a reuşit să negocieze, încă de la început, ca investitorul să plătească primăriei, anual, suma de 165.000 euro. Plus bani pentru proiectul reţelei de canalizare a comunei.
"Abia aştept"