100 de specialiști cer Organizației Mondiale a Sănătății să modifice politicile referitoare la tutun

100 de specialiști cer Organizației Mondiale a Sănătății să modifice politicile referitoare la tutun Riscurile fumatului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Există dovezi că produsele fără fum sunt mult mai puțin dăunătoare decât țigările și că pot contribui la eliminarea fumatului.

100 de experți independenți în știința tutunului și a nicotinei și în politicile din domeniu solicită Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să își schimbe atitudinea ostilă față de măsurile de reducere a riscurilor asociate fumatului. În preîntâmpinarea celei de-a 9-a Conferințe a Părților (COP9) care va avea loc în 8 noiembrie 2021, specialiștii internaționali în reducerea riscurilor asociate consumului de tutun au trimis o scrisoare deschisă celor 182 de țări implicate în Convenția-Cadru Privind Controlul Tutunului (FCTC / Framework Convention on Tabacco Control), cu scopul declarat de a determina  o atitudine mai deschisă, bazată pe știință, în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate consumului de tutun. Scrisoarea exprimă, în primul rând, îngrijorarea referitoare la „direcția greșită și nejustificată pe baze științifice a OMS de a interzice sau a reglementa și impozita excesiv” alternativele fără fum, cele care nu ard tutunul.

Conform news.com, specialiștii afirmă că, „în mod regretabil, OMS a nesocotit potențialul de a transforma piața tutunului de la produse cu risc crescut la produse cu risc scăzut. OMS respinge o strategie de sănătate publică ce ar putea evita milioane de decese asociate fumatului”. De asemenea, aceștia susțin și că „există dovezi convingătoare că produsele fără fum sunt mult mai puțin dăunătoare decât țigările și că pot contribui la eliminarea fumatului atât la nivel individual cât și la nivelul populației în general.

7 puncte-cheie sunt subliniate și susținute cu dovezi, studii și materiale științifice:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun reprezintă oportunități semnificative pentru sănătatea publică;
  • Țigările electronice sunt un factor dovedit de renunțare la fumat;
  • Evaluările autorităților majore de reglementare, precum și experiența deja dobândită, susțin produsele care încălzesc tutunul, nu îl ard;
  • Factorii de decizie politică trebuie să recunoască și să-și asume și consecințele nedorite ale propriilor propuneri;
  • Utilizarea dispozitivelor electronice pentru consumul de nicotină în rândul adolescenților trebuie plasată într-un context adecvat;
  • Există sprijin pentru reducerea riscurilor în măsurile de control al tutunului în scopuri de sănătate publică.

Scrisoarea experților se încheie cu o listă de recomandări și cereri adresate explicit Convenției-Cadru Privind Controlul Tutunului, între care se disting următoarele: să integreze Reducerea Riscurilor Asociate Fumatului în strategia globală de îndeplinire a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă pentru Sănătate; să facă negocierile FCTC mai deschise pentru părțile interesate cu perspective de reducere a efectelor nocive, inclusiv pentru consumatori, experți în sănătate publică și unele întreprinderi cu cunoștințe specializate semnificative, pe care comunitatea tradițională de control al tutunului nu le deține; să inițieze o evaluare independentă a abordării OMS și FCTC a politicii privind tutunul, în mod similar cu cea făcută de Grupul Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie (IPPPR) care a evaluat răspunsul la COVID-19.

În finalul scrisorii, cei 100 de specialiști fac un apel la toate părțile interesate pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la acest subiect : „Credem că a venit momentul ca politicile globale privind fumatul să valorifice potențialul deplin al reducerii riscurilor asociate consumului de tutun. Sperăm că, în cadrul comunităților științifice din domeniul sănătății publice, decidenților politici și practicienilor va exista o aliniere în jurul scopului comun de a reduce rata globală a bolilor și mortalității premature, cât mai rapid și cât mai amplu.”