Două firme de confecţii şi construcţii din Bacău se confruntă cu o situaţie mai puţin obişnuită: peste 100 de muncitori din Bangladesh au dispărut fără urmă.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului pentru Imigră ri Bacău, muncitorii străini sunt nemulţumiţi de condiţiile oferite de patronii români şi aleg să plece în alte oraşe din ţară, în speranţa că vor găsi locuri de muncă mai bine plătite. De altfel, zilele acestea a venit la Bacău şi patronul din Bangladesh al muncitorilor în speranţa că va calma spiritele.
„Ştiu că muncitorii vor să schimbe condiţiile de lucru din contract, însă, timp de un an, acest lucru este imposibil. Legal, contractul nu se poate modifica. Aşa că au ales să plece în alte localităţi, doar, doar vor găsi ceva mai bine plătit“, a declarat comisarul Dumitru Ţambriş, şeful Serviciului Imigrări Bacău.
De altfel, o parte dintre muncitorii veniţi din Bangladesh nu s-au adaptat de la bun început şi s-au întors acasă. „Au plecat la casele lor cu acte în regulă. Apoi, cei care au rămas au început să fugă în grupuri de cincizece oameni. În câteva săptămâni ne-am trezit cu peste 100 de muncitori lipsă din fabrici“, mărturiseşte comisarul Ţambriş. În schimb, reprezentanţii firmei Wear Company Bacău refuză orice comentariu legat de această situaţie. „Nu pot să dau nicio declaraţie în acest sens. Nu am voie să vorbesc şi nu e treaba mea“, se scuză Cristina Curpănaru, directorul economic al fabricii de confecţii. De altfel, firma Wear Company a fost implicată într-un scandal iscat de muncitoarele aduse din China care, nemulţumite de salariile primite, l-au atacat pe directorul companiei cu tacâmurile din sala de mese. Reprezentanţii firmei de construcţii Rombet nu au putut fi contactaţi. Poliţiştii mizează pe ajutorul populaţiei Între timp, angajaţii Serviciului pentru Imigrări Bacău au început să-i caute pe muncitorii dispăruţi. „După 30 de zile de la dispariţia lor, emitem dispoziţie de depistare pe numele fiecărui cetăţean plecat de la locul de muncă şi îi căutăm, cu ajutorul celorlalte structuri MIRA. În plus, mizăm şi pe ajutorul populaţiei care, de obicei, ne anunţă pe unde se ascund. O parte dintre aceştia primesc interdicţie de a mai intra în ţară“, mai spune comisarul Dumitru Ţambriş, şeful Serviciului Imigrări Bacău.