Editura Evenimentul si Capital

100 de ani de la cel mai SÂNGEROS CONFLICT MONDIAL. În România sunt peste 6.000 de monumente dedicate războaielor din ultimii 150 de ani

14-04/afis-muzeu2-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 708 Vizualizari

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, moment tragic în istoria umanităţii ce este evocat printr-un număr impresionant de mare de monumente comemorative în toate ţările beligerante, printre care şi România. Numai pe teritoriul ţării noastre sunt 3842 de monumente ridicate în memoria celor care au pierit în cea mai mare deflagrație mondială. Numărul total al monumentelor ridicate pentru a cinsti memoria eroilor din ultimii 150 de ani depășește cifra de 6.000. Din acest motiv, Ziua Mondială a Monumentelor este marcată, la Muzeul Național al României, printr-o conferință intitulată „Patrimoniul comemorativ”.

Propusă de către ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor) şi adoptată de UNESCO în 1983, Ziua Mondială a Monumentelor se marchează anual pe 18 Aprilie şi are deja o lungă tradiţie în atragerea interesului publicului atât asupra diversităţii patrimoniului mondial cât şi a vulnerabilităţilor sale ce reclamă eforturi conjugate de protejare şi conservare.

Eveniment cultural la Muzeul Național al României

În acest context şi din această perspectivă, Comitetul Naţional Român al ICOMOS şi Muzeul Naţional de Istorie a României – co-organizatori, în colaborare cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, marchează luni, 14.04.2014, la ora 11.00, Ziua Mondială a Monumentelor printr-o conferinţă cu titlul “Patrimoniul comemorativ românesc în context european”. Vor fi explorate categoriile şi clasele monumentelor comemorative româneşti prin raportare istorică, socială şi artistică la fenomenul european generat de Marele Război. Evenimentul va avea loc în prezenţa: prof.dr.arh. Sergiu Nistor, Preşedinte ICOMOS România, dr. Ernest Oberländer- Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, col.dr. Marian Chiriac Popescu, Director al Oficiului Naţional Pentru Cultul Eroilor şi arh. Petru Radu Năstase, Director general al Institutului Naţional al Patrimoniului.

În cadrul manifestării, Comitetul Naţional Român ICOMOS va conferi tradiţionala sa Diplomă de Onoare unei personalităţi a cercetării monumentelor istorice din România, dr. ist. Oliver Velescu.

Peste 6.000 de monumente

Subiectul nu este ales întâmplător, căci anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, moment tragic în istoria umanităţii ce este evocat printr-un număr impresionant de mare de monumente comemorative în toate ţările beligerante, printre care şi România. Jertfele umane de o amploare nemaiîntâlnită până la Primul Război Mondial îşi găsesc reliefarea în amplasarea pe întreg teritoriul ţării noastre a 3842 monumente comemorative. Ele sunt de diverse tipuri, de la troiţe, obeliscuri, fântâni şi porţi ale eroilor, până la cimitire şi mausolee. Monumentelor ridicate spre comemorarea eroilor primului război mondial li se adaugă alte peste 2000 dedicate celor căzuţi în Al Doilea Război Mondial, 545 comemorând Războiul de Independenţă, făcând ca numărul total al monumentelor comemorative ale războaielor din doar ultimii 150 de ani să fie de 6347.

Monumentul comemorativ, cel mai răspândit în România

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI