100 de ani de când Armata Română intra în Budapesta. Foto din fața Parlamentului Ungariei

100 de ani de când Armata Română intra în Budapesta. Foto din fața Parlamentului Ungariei

Asociaţia „Calea Neamului” va marca în Bucureşti o sută de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta, conform Agerpres.

Asociaţia este activă în judeţele Braşov şi Covasna şi va marca împlinirea a o sută de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta, la data de 4 august.

Manifestările anunţate de organizatori cuprind un marş şi un ceremonial religios la Arcul de Triumf din Capitală. Preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, a precizat că acţiunea a primit autorizaţie de la Primăria Capitalei şi că estimează că la ea vor lua parte aproape 1.000 de persoane.

De asemenea, au fost trimise invitaţii către conducerea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi către Ambasada Ungariei la Bucureşti, „prilejuindu-i, astfel, ambasadorului Ungariei posibilitatea de a-şi exprima recunoştinţa în numele statului şi poporului maghiar faţă de Eroii Armatei Române care şi-au dat viaţa pentru eliberarea actualului teritoriu al Ungariei de regimul bolşevic instaurat în 1919 de Bela Kun, cu sprijinul direct al Rusiei comuniste”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marşul începe la ora 17:00, din Piaţa Charles de Gaulle spre Arcul de Triumf, unde vor fi depuse coroane de flori. Va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor, se vor cânta cântece patriotice şi se vor ţine scurte alocuţiuni, după care coloana îşi va continua drumul până în Piaţa Victoriei, unde va avea loc un scurt program artistic.

„Sărbătorim centenarul intrării Armatei Române în Budapesta şi al eliberării Ungariei de regimul bolşevic. Sunt 100 de ani de când Armata Română a dat o lecţie întregii Europe, făcând scut în faza extinderii regimului comunist în întreg Centrul Europei, consfinţind, totodată, prin campania militară din 1919 actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 (...)

Din judeţele Braşov şi Covasna vor fi prezente aproximativ 250 de persoane, majoritatea tineri. Şi-au mai anunţat participarea Liga Studenţilor de la Universitatea Iaşi, Frăţia Ortodoxă 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe', Asociaţia 'Tradiţia Militară', care va reconstitui, îmbrăcând uniformele militare de la 1919, acele momente istorice, precum şi mai multe asociaţii din ţară.

Sperăm că vom fi în jur de 1.000 de oameni şi că foarte mulţi bucureşteni ni se vor alătura. Manifestaţia este autorizată de Primăria Municipiului Bucureşti şi avem privilegiul să desfăşurăm marşul pe partea carosabilă şi nu pe trotuar, aşa cum se cuvine, pentru a cinsti Armata Română”, a declarat Mihai Tîrnoveanu.