10 plante pe care le ținem pe lângă casă și despre care habar n-avem că sunt mortale

10 plante pe care le ținem pe lângă casă și despre care habar n-avem că sunt mortale

Vă dați în vânt după florile parfumate de leandru sau după frunzulițele roșii, delicate ale crăciunițelor? V-ați burdușit balconul cu ghivece de aloe vera, azalee sau iederă? Atunci e musai să știți (și) cât de periculoase pot fi pentru sănătatea dumneavoastră

Îndrumător prin universul fascinant al plantelor ne va fi cercetătorul Constantin Vânătoru, coordonatorul Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău. „Omul a învățat de-a lungul timpului să folosească florile, tulpinile și rădăcinile plantelor în scop personal, mai ales vindicativ. De asemenea, a descoperit și ierburile care-i pot provoca neplăceri. Acum, însă, sunt cultivate pe scară mare plantele cu rol decorativ. Le cumpărăm sau le plantăm cu mâna noastră, dar cunoaștem oare totul despre acestea? Unele pot fi extrem de toxice pentru om, ba chiar mortale”, a comentat specialistul. Să aflăm, așadar, care sunt aceste plante!

1. Leandrul este un arbust din familia apocinaceelor, înalt de până la cinci metri, cu frunze lanceolate, cu flori albe, roșii sau gălbui, frumos mirositoare. Lemnul, scoarța și frunzele se folosesc în medicină. Nu consumați însă frunze sau semințe de leandru! Sunt extrem de toxice, provoacă stări de greață, arsuri intestinale, atacuri cerebrale, comă și chiar moartea!

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Crăciunița este o plantă ornamentală care înflorește în preajma Crăciunului, des întâlnită în locuințele românilor. Are flori roz și frunzulițe roșii, foarte toxice însă. Înghițirea frunzelor provoacă stări violente de diaree și erupții cutanate. Strivirea frunzelor între degete poate genera, în cazul în care ducem mâna respectivă la ochi, pierderea temporară a vederii!

3. Iedera este o plantă cățărătoare, extrem de iubită în Europa, inclusiv în România. Sunt puține case care să nu aibă cel puțin un perete exterior acoperit de această plantă prolifică. Atenție însă! Frunzele ei, mestecate sau înghițite, generează halucinații, stări de leșin, delir. Mai ales în cazul copiilor.

4. Aloe vera este o plantă cultivată în special pentru proprietățile sale medicinale. Incașii o foloseau la tratarea arsurilor, dar făceau acest lucru cunoscând faptul că doar tulpina și seva dinăuntru nu sunt toxice, membrana care desparte aceste straturi provocând, în schimb, amețeli, dureri de cap, febră, erupții cutanate, colorarea urinei în roșu.

5. Azaleea este o plantă cu flori și miresme încântătoare, foarte apreciate în întreaga lume. Mulțumiți-vă însă doar cu adulmecarea florilor ei albe, roz sau roșii, pentru că frunzele, înghițite, sunt mortale. Procesul debutează cu groaznice dureri abdominale, înțepături, paralizia mâinilor și a picioarelor, pentru a se sfârși cu coma urmată de deces.

6. Dieffenbachia este o plantă specifică pădurilor tropicale și chiar dacă numele nu vă spune nimic, ea este des întâlnită în locuințele românilor. Este apreciată pentru aspectul plăcut, are frunze mari, ovale, alungite, modelate în desene albe. Aceste frunze sunt însă extrem de otrăvitoare. Mestecarea lor provoacă amețeli, stări de vomă, febră, iritații ale pielii, incapacitatea de a mai articula cuvinte.

7. Ricinul este o plantă foarte utilă omului, uleiul extras din aceasta având un rol important în digestie. O singură bobiță din fructul acesteia însă poate provoca decesul unui adult în doar câteva minute! Când este folosită în industria farmaceutică sunt îndepărtate foarte multe componenente toxice ale plantei.

8. Rubarba este, de asemenea, o plantă iubită de oameni pentru proprietățile sale medicinale, mai precis pentru proprietățile rădăcinilor, pentru că frunzele sunt de-a dreptul mortale. Ingerate, în doar cîteva minute provoacă dureri groaznice, convulsii, hemoragii, comă și, în final, decesul.

9. Laurul - atenție la semințele acestei plante parfumate specifice Europei și Africii de Nord! Înghițite generează dureri abdominale cumplite, coma, moartea.

10. Ciumăfaia, numită și trompeta diavolului sau iarba dracului, este o plantă foarte toxică, mortală pentru om. Are flori albe și semințe negre încapsulate, degajă un miros grețos și crește în locuri solitare. Este folosită în industria farmaceutică doar după îndelungi procese de prelucrare.

32 de brevete și certificate de omologare în domeniul cercetării și ameliorării deține Constantin Vânătoru

Constantin Vânătoru a lucrat și a obținut, în 33 de ani de cercetare, 1.500 de soiuri de tomate, 400 de soiuri de ardei iute, 300 de soiuri de vinete, 200 de varietăți de castraveți, 200 de soiuri de pepeni galbeni etc.