Evenimentul Zilei > Horoscop > 10 mai. Săptămâna Negrilor. Paștele Blajinilor și Ziua Regilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
10 mai. Săptămâna Negrilor. Paștele Blajinilor și Ziua Regilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

10 mai. Săptămâna Negrilor. Paștele Blajinilor și Ziua Regilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Eşti entuziast, cu toate că este o altă zi. Optimismul tău este contagios şi reuşeşti că aduci bună dispoziţie în anturaj, la serviciu şi la serviciul de acasă. Până seara chiar te simţi foarte bine!

10 mai

 

10 mai. Săptămâna Negrilor. Paștele Blajinilor și Ziua Regilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 10 mai s-au născut: Fred Astaire, Donovan, Thomas Lipton, Marina Vlady, Elvira Popesco, Karl Ernst Kraft, Damian Crâşmaru, Constantin Diplan, Necula Răducanu.

 

10 mai, în calendarul fix de la daci este o altă zi de muncă, dar este pomenit faptul, în calendarul după Steaua Păstorului, că este o zi mai deosebită. (Speranția) Simbolic este ziua Păianjenului. Intrigile ţesute astăzi, fie că este vorba de politică, sau dragoste, sunt avantajate.

 

În calendarul fix creştin ortodox, pe 10 mai, este pomenirea Sf. Apostol Simion Zilotul. La nunta lui, în Cana Galilei, Iisus a făcut prima Sa Minune: a transformat apa în vin. „Minune” repetată de-a lungul istoriei, fără patos religios, de mai toţi cârciumarii. Dar nu despre păcatele omeneşti vorbim, ci de faptul că „mirele văzând o minune ca aceasta îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi lăsându-şi nunta şi casa, I-a urmat cu osârdie, pentru care s-a numit Zilotul, adică râvnitor”.(Vieţile Sfinţilor)

 

Poporul l-a cam judecat pe Simion şi l-a numit Simion Nebunul. Adică laşi casa şi mireasa frumoasă şi tânără şi te duci? Numai un nebun putea să facă lucrul ăsta! Aşa că ziua de astăzi, 10 mai se ţine pentru că „Simion Nebunul este rău de nebuneală!” (Speranţia, Olteanu).

 

10 mai este şi Ziua Independenţei, o posibilă Zi Naţională, unii zic că este pe 9 mai, ce ar fi să fie 9-10 mai! Dacă ar fi şi două zile libere, poporul s-ar bucura cu atât mai mult, ca acum, iar acum, în mai, se defilează mai frumos, sigur, când nu este covideală!

 

Dar era şi este Ziua Regalităţii, Ziua Regilor, cum vreţi să-i spuneţi astăzi. Tata şi mama, în uniforme de străjeri, se duceau pe ANEF şi cântau căt puteau „Trăiască Regele!”

 

Ziua de 10 mai este importantă, în istorie fiind legată strâns de regalitatea română. Astfel:

 

10 mai 1866 – Prinţul Carol (1839-1914) din dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat de către Adunarea Constituantă (aleasă la 9.IV.1866) domnitor al României sub numele de Carol I; el a fost ales prin plebiscitul din 2-8.IV.1866, organizat după detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (11.II.1866); încă de la urcarea sa pe tron, Carol I s-a pronunţat, în domeniul politicii externe, pentru menţinerea şi consolidarea statutului internaţional de stat autonom, iar în plan intern, pentru modernizarea structurilor economice, politice şi militare ale ţării (Istoria României în date, 2003).

 

10 mai 1881 – Au avut loc festivităţile prilejuite de proclamarea Regatului şi încoronarea domnitorului Carol I (prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen/1839-1914) ca primul rege al României (la 14.III.1881, Parlamentul votase transformarea României în Regat); preşedintele Parlamentului înmânează regelui Carol I şi reginei Elisabeta (soţia sa) coroanele realizate din oţelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de independenţă (1877-1878) (Istoria României în date, 2003).

 

10 mai 1947 – Preşedintele SUA, Harry Truman, i-a conferit şefului statului român, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947), cea mai înaltă distincţie de război americană, Legiunea Meritului, în grad de Mare Comandor, ca o recunoaştere a contribuţiei României la mutarea frontului cu 500 km spre Vest şi, implicit, la scurtarea celui de-al doilea război mondial cu cel puţin şase luni – (Istoria României în date, 2003)

 

10 mai 2011 – Regele Mihai a anunţat transformarea Casei Regale a României în Dinastie cu caracter naţional şi independent. Prin ruperea tuturor legăturilor dinastice cu Casa Hohenzollern şi renunţarea la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern, regele Mihai anulează şi orice drept sau pretenţie a acestei case dătătoare de dinastii la nivel european asupra Casei Regale a României. (Istoria României în date)

 

În calendarul mobil, folcloric, începe Săptămâna Neagra, sau Săptămâna Negrilor.

Dar, astăzi, în Lunea Neagră, este Paştele Blajinilor, Paştele Rohmanilor. Se spune Paște și nu Paști, pentru că, la Rohmani, Paștele durează o singură zi. Legenda Paştelui Blajinilor porneşte de la vechea credinţă că Pământul ar fi gol pe dinăuntru şi că ar ascunde acolo o adevărată civilizaţie. A existat în Evul Mediu o adevărată obsesie cu această teorie a conspirației, dar justificată de unele calcule științifice. Densitatea Pământului era mai mică, decât trebuia. Deci, au tras concluzia savanții medievali, Pământul este gol pe dinăuntru! În copilărie am citit și un roman al academicianului Vladimir Antonovici Obrucev, ”Plutonia  scris în anul 1915 în care relata aventurile a trei exploratori ruși care au ajuns în interiorul Pământului, printr-o intrare aflată în Siberia. Și Jules Verne în celebra sa carte ”Călătorie în centrul pământului” descrie o lume subpământeană încremenită în epoca dinozaurilor.

Deci, după ce o se termin tehnoredactarea, o să revăd, mereu cu aceiași plăcere, ”Călătorie în centrul Pământului, filmul-cult din anul 1959 cu James Mason, Pat Boone și apetisanta Arlene Dahl. Cu părere de rău, trebuie să spun că, celelalte ecranizări nu se ridică nici până la glezna acestei versiuni, ea fiind și cea mai aproape de cartea lui Jules Verne.

Dar, să revenim la Blajini. Legenda spune că Blajinii se trag din seminţia lui Sift, feciorul lui Adam. Fratele mai mic al lui Cain și Abel. Şi ei sunt creştini, dar nu au învăţătură creştinească de la Hristos, ca noi, ci de la Fiul Oii. Sunt nişte oameni foarte buni, evlavioşi şi blajini. Cu toate că sunt foarte mari de stat, nu au arme şi nici nu sar la bătaie. Aşa că nişte lifte spurcate şi păgâne, tătari sau turci, i-au gonit pe săracii creştini de au fugit unde au văzut cu ochii, ei blajini fiind şi nevoind să se războiască, cu toate că ar fi putut. Cum fac blajinii, cei blânzi, cinstiții, oamenii păcii, în ziua de astăzi. Dar nu mai știu intrarea în interiorul Pământului așa că se pustnicesc, la propriu, sau la figurat. Cum a făcut subsemnatul și la propriu și la figurat.

Goniţi de colo-colo, Rohmanii au ajuns la Munţii cei Mari (probabil Caucaz, sau Carpaţi, Balcani?). Acolo, o fecioară tânără şi frumoasă s-a rugat la Fiul Oii, la Miel, să scape neamul ei, chiar de a plăti ea cu viaţa. Apoi nu a terminat de zis, că pe un nor rozaliu a apărut Oaia sub forma Fecioarei. Care nu a zis nimic, doar a zâmbit şi a arătat o peşteră, ceva mai departe. Tot neamul Rohmanilor au ales-o pe fecioară regină şi au intrat în peştera care îi ducea în interiorul Pământului, pe altă lume, plină de vieţuitoare de mirare şi de plante cum nimeni nu mai văzuse.

Rohmanii, blajinii, sunt feriţi de orice păcat şi după moarte merg direct în Rai. Numai o singură dată pe an se întâlnesc cu femeile lor şi stau împreună nu mai mult de o săptămână şi acest lucru cade începând cu Paştele lor.

Apoi ei nu ştiu timpul, nu au zi şi noapte că de acolo nu se vede nici Soarele şi nici Luna. Acolo, în lumea lor subterană, este o lumină caldă şi permanentă, domnind mereu primăvara.

Aşa că noi aruncăm cojile de ouă roşii pe râuri şi ape şi cam după o săptămână ajung cojile în lumea din centrul Pământului. Rohmanii iau de veste şi încep şi ei a sărbători Paştele. Cojile de ouă se transformă în lumea subterană în ouă mari cât să ţină un bărbat cu ambele mâini.

Ei, Rohmanii, ştiu de Crăciun după cojile de nuci, de la cozonaci, pe care le duc râurile subterane în lumea lor.

Nimeni nu mai ştie cum să se ajungă în lumea lor, unde este intrarea!

Ba nu, mint şi vă rog să mă iertaţi! Doar Lupul Şchiop ştie unde este intrarea în lumea Rohmanilor, a blajinilor. Când vrea să se odihnească, îşi lasă colţii cei fioroşi de aur şi blana de lup la intrare şi se transformă într-un căţel alb cu pete, negru şi maron, vesel şi jucăuş. Nici de labă nu mai şchioapătă. Lupul Şchiop se simte bine la blajini, pentru că nu are pe cine să pedepsească, ei, Rohmanii, fiind fără cusur şi păcat!

Dacă ascultaţi cu atenţie pământul, o să auziţi cum Rohmanii lucrează pământul lor, cocoşii lor cântă şi Lupul Şchiop latră voios ca un căţelandru!

De Paştele Rohmanilor tinerii şi fetele făceau frăţii şi surori de cruce, jurăminte pecetluite cu argint consacrat sau chiar cu două cununii. Mătcălăul!

Se fac bucate alese şi se dau de pomană la vecini, de exemplu, pentru Primii Strămoşi şi toată linia lor până astăzi!

În calendarul creștin-ortodox românesc pe care îl am, luat de la Biserica Sf. Nicolae Dintr-o Zi, tipărit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul BOR, nu este nimic pomenit de Paștele Blajinilor. Trag concluzia că a rămas o sărbătoare mai mult folclorică. Preotul Simeon Florea Marian pomenește de ”Lunea morților; Paștile Mici; Paștele Morților; Paștele Rohmanilor; Paștele baljinilor; Mătcălăul.” (SFM, 1994, vol II, pag. 238,239,241). Și Antoaneta Olteanu descrie Paștele Blajinilor în CPR, 2001, pag. 633, 634. Putem trage concluzia că din motive pastorale, Paștele blajinilor nu este în calendarele BOR, este doar o legendă, cei buni, cuminți, blânzi și credincioși nu au căutare nicăieri, mai mult încurcă, nu? Bună întrebare, dar nu aștept niciun răspuns, răspunsul îl știu, doar de aceea m-am pustnicit.

Se pare că Paștele Blajinilor se ține în republică, iată ce scrie Diana Preasca pe moldova.org că ar fi cele zece sfaturi date de părintele și profesorul Octavian Moşin din Chișinău, pentru Paștele Blajinilor:

  1. Sărbătoarea este luni, după Săptămâna Luminată. Nu e recomandat să pomenim adormiţii de duminică, deşi s-a generalizat această practică;
  2. Rugăciunile pentru adormiţi ar trebui să înceapă în biserică şi să continue la mormânt;
  3. E o sărbătoare locală, iar Biserica recomandă nu doar o zi în anul bisericesc pentru pomenirea adormiţilor. Acest lucru poate fi înfăptuit mai în toate zilele şi, în special, sâmbetele din an, iar câteva sâmbete sunt cu pomeniri generale;
  4. Rugăciunea să fie îmbinată cu milostenia;
  5. Milostenia se face cu nevoiaşii;
  6. Atât rugăciunea, cât şi jertfa, să fie din inimă şi nu de dragul lumii;
  7. La cimitir se cuvine a fi cumpătaţi şi scufundaţi în rugăciune;
  8. Să ne gândim la adormiţi şi nu la poftele noastre;
  9. Sunt interzise mesele, băuturile şi veseliile la morminte;
  10. Îmbrăcămintea şi portul nostru să fie decente.

Sfaturile sunt bune, cam pocăite și ex cathedra, dar provincialismul se vede. Cât ar fi ea de republică suverană cu mofturi muscălești, tot o provinicie a României rămâne!

Mă duc să caut filmul cu centrul Pământului, apoi o să văd ce mai fac și mai desfac rudele mele de peste ocean. Am primit multă corespondență despre vrăjitoria cu nasturi și continuă să sosească, am ce citi! Așa o să treacă o bună parte din noapte, cu speranța că mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP    10 mai  2021

 

BERBEC  Astăzi eşti motivat şi poţi fi eficace mărind volumul şi dinamica activităţii, deoarece ai confirmarea, o informaţie, din presă sau de pe reţea, că ceea ce faci este pe drumul cel bun. Ziua de astăzi este favorabilă în toate, mai puţin în domeniul sentimental. O posibilă schimbare. Analizează bine înainte să porneşti pe un nou drum. Ceva pare că te reţine astăzi, dar este ziua ideală pentru relaxare acasă, după orele de program. Puteţi petrece clipe plăcute împreună, vorbind mult şi depănând amintiri comune, în familie, la un pahar de vorbe!

TAUR   Nu te lăsa impresionat de veşti şi informaţii contradictorii şi evident, polarizate şi politizate. Fii tenace, cu multă voinţă şi continuă activitatea ta prin metode verificate, normale. Niciun obstacol în perspectivă, negociază, căuta alianţe şi acceptă, dacă nu se poate altfel, mici compromisuri. Ceea ce începi astăzi poate aduce, însă, rezultate bune. Dar, nu lua visurile drept realitate, promisiunile drept garanţii! Pe total: zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare.

GEMENI  Ironic şi uneori chiar cinic, ai un dar deosebit în comunicare, dar şi în a întinde capcane iscusite persoanelor potenţial ostile. Astăzi eşti mare meşter ţesător de intrigi complicate! Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel. Sunt mari, sau mai mici interese în joc! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în cursul dimineţii. Gândeşte de zece ori şi vorbeşte o singură dată!

RAC   Vremea în încălzire şi distopia sanitară te fac revoluționar. Ai arunca costumul office şi ai pleca, imediat, la mare, să te arunci în valuri. Ai puţintică răbdare, încă puțin! O convorbire importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Acasă. Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent. Primeşti şi nişte veşti, dar care te încurcă!

LEU  Astăzi ai arta de a motiva şi convinge pe cei din jur. În ciuda unei uşoare senzaţii de oboseală eşti în formă bună, aşa că poţi avea şi o seară plăcută, acasă, cu prietenii, sau familia! Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general. Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii. Nu te băga peste alții, vezi-ți de treburile tale.

FECIOARĂ    Nicio planetă în zodie, aşa că pare că ai parte de o zi liniştită şi fără evenimente notabile. O zi plăcută pe care o poţi termina la un pahar de vorbă, cu prietenii, sau la un spectacol, pe net! Configuraţia astrală avantajează proiectele personale şi/sau domeniul sentimental. Magnetismul personal este în creştere – poţi lămuri unele situaţii, sau să faci unele alegeri. Amorul este favorizat astăzi, dar comunicarea, nu! Profesional vorbind, trebuie să-ţi modulezi afacerile de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de venit să asigure încasări relativ constante – este concluzia zilei de astăzi.

BALANŢĂ   Ai mai multe probleme, care te obsedează şi nu le găseşti soluţie. Ai vrea să ceri un sfat, dar încă nu te-ai decis dacă vrei să împărtăseşti tainele tale. Mai aşteaptă! Astăzi trebuie să folseşti diplomaţia şi politeţea, pe care, de altfel, ştii foarte bine să le pui în valoare. Pe plan profesional trebuie să iei imediat unele măsuri, decizii care nu mai suferă amânare. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic, sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Vorba lui Caragiale! Aparenţele înşeală, cel mai adesea…

SCORPION   Eşti adus în situaţia de a purta conversaţii calme şi interesante cu anturajul, ceea ce îţi sporeşte gradul de socializare. La serviciu ceva se încurcă, dar poți rezolva, dacă te concentrezi! Fii foarte atent la surselor tale de venituri. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Totuşi ai o veste despre nişte pagube, nişte pierderi de bani. La o verificare mai atentă poți vedea că pierderile respective nu sunt nici aşa de mari şi ca nici nu te interesează pe tine personal, în mod deosebit. Comunicarea este avantajată, mai pe seară. Stelele îţi conferă un dar al negocierii şi al convingerii.

SĂGETĂTOR   Aspectele Lunii, în scădere, dar binevoitoare, arată o dimineaţă favorabilă inspiraţiei şi intuiţiei. Astăzi poţi să argumentezi cu succes în sprijinul ideilor şi proiectelor tale aflate pe drumul critic! Poate este vremea să-ţi diversifici activitatea. Vin vremuri foarte grele şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum. Totuși, ia lucrurile uşor, dar nu duce vorba, nu trîmbiţa veştile prietenilor, colegilor, rudelor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor. Nu aşa devii interesant şi popular.

CAPRICORN   Ai avut şi ai în continuare o perioadă densă şi obositoare. Cu toate că nu îţi place efortul prelungit, fii liniştit şi rezultatele vor fi bune, iar mica mare vacanță de vară se apropie! E puţin cam târziu să te cuprindă regretele pentru greşelile din trecut. Încearcă să eviţi aceste momente jenante când îţi plângi de milă! Nu te pierde în discuţii sterile, ci mergi direct la miezul problemei. Stelele indică, nu obligă! Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de resurse şi să iei măsurile care se impun.

VĂRSĂTOR   Eşti entuziast, cu toate că este o altă zi. Optimismul tău este contagios şi reuşeşti că aduci bună dispoziţie în anturaj, la serviciu şi la serviciul de acasă. Până seara chiar te simţi foarte bine! O zi cam melancolică, dar te poţi distra pe seară! Nu prea eşti stăpân pe logica vorbelor tale. Dacă te hotărăşti să spui minciunele amoroase, fii atent la cum potriveşti cuvintele. Nu apare nicio ameninţare serioasă, nici în stele, nici pe piaţă. În perioada menţionată afacerile de inimă (nu cardiologice) sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări.

PEŞTI   Astăzi eşti ca un crocodil într-o țeavă, mare atenţie la mişcările bruşte, la propriu şi la figurat. Evită să te bagi în treburile altora, zâmbeşte şi taci din gură! Nu te apuca de lucruri noi mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile de afaceri, sau sociale, discuţiile, negocierile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în economic-social-politic-dragoste. Cu toată situaţia financiară precară, astăzi eşti foarte entuziast şi optimist. Prietenii te apreciază pentru că buna ta dispoziţie este contagioasă, benefică şi… rară în aceste timpuri!

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: