Liderii PNL caută vinovați pentru rezultatul slab de la alegerile de duminică, oriunde în altă parte numai la vârful conducerii nu. Deși s-a declarat „dezamăgită, supărată, cătrănită, amărâtă” de rezultatul PNL la București, Alina Gorghiu nu ia în calcul demisia. Vasile Blaga, nici atât
Liberalii au comis numeroase greşeli care au condus la rezultatul dezastruos de la alegerile locale, mai ales în Bucureşti. EVZ a făcut un top al celor mai semnificative dintre ele:
1. Au schimbat de patru ori candidații la Primăria Capitalei. Prima variantă a fost europarlamentarul Cristian Buşoi, la care partidul a renunţat în februarie. El a fost urmat de deputatul PNL Ludovic Orban, care s-a retras ca urmare a problemelor cu DNA. Apoi, Marian Munteanu a fost candidat pentru o săptămână. Ultima variantă, Cătălin Predoiu, a fost desemnat candidat oficial doar cu câteva zile înainte de startul campaniei electorale.
2. Dublul limbaj în privinţa criteriilor de integritate. Astfel, la Sectorul 4 s-a făcut o alianţă între candidatul PNL Răzvan Sava şi fostul primar, Cristian Popescu Piedone. În presă au apărut zvonuri că la Sectorul 6 candidatul PNL desemnat va fi Ştefan Florescu, un personaj controversat. În cele din urmă, după o dispută publică, Răzvan Mironescu, apropiat al lui Rareş Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a fost desemnat candidat.
FOTO: Teodor Atanasiu a fost cel care l-a adus în partid, direct în postura de candidat, pe Marian Munteanu
3. Blaturile de la sectoare. La Sectorul 2, Anca Boagiu a fost acuzată de mai multe ori că a făcut jocurile lui Neculai Onţanu şi nu a dorit să îl ajute în campanie pe candidatul PNL Dan Cristian Popescu. De asemenea, suspiciuni de blat au fost la Sectorul 3 între Robert Negoiţă, primarul PSD, şi preşedintele PNL Sector 3, Florin Alexe.
4. Aducerea în partid direct în postura de candidat, peste noapte, a lui Marian Munteanu de către Teodor Atanasiu, cu intervenţia apropiaţilor lui Klaus Iohannis. Acuzaţiile de antisemitism la adresa sa au provocat un scandal public imens, la care Biroul de Presă al PNL a răspuns prin atacuri la adresa societăţii civile.
5.Atacurile la adresa lui Nicuşor Dan, candidatul USB, în ultima săptămână de campanie, şi menajarea Gabrielei Firea au indus în eroare electoratul PNL şi au generat impresia că Nicuşor Dan este în postura de a-l învinge pe candidatul PSD. În plus, în primele două săptămâni de campanie, prezența lui Cătălin Predoiu a fost practic inexistentă. A avut puţine acţiuni pe teren şi potrivit unor surse liberale, multe zile libere.
6. Candidaţii de la sectoare au fost desemnaţi foarte târziu şi în urma unor sondaje a căror corectitudine a fost contestată. Faptul că şefii de organizaţii nu au fost şi candidaţi a condus la o diluare a responsabilităţii în campania electorală.
7. Liberalii au fost de acord, prin vicepreşedintele Mihai Voicu, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin ceea ce a dezavantajat PNL, în contextul existenţei mai multor candidaţi pe partea dreaptă. Prin urmare, votul pe Dreapta a fost fragmentat între PNL, USB şi PMP. Tot liberalii, lipsiți de viziune, au acceptat Ordonanța care a permis trecerea primarilor de la un partid la altul.
8. Desemnarea lui Teodor Atanasiu în postura de coordonator al campaniei la PNL Bucureşti, după ce a fost schimbat de la conducerea filialei respective. Practic, la Bucureşti, partidul a avut două direcţii de conducere: Teodor Atanasiu şi şeful formal de organizaţie, Cătălin Predoiu.
9. Klaus Iohannis şi liberalii au vorbit pe două voci în timpul campaniei electorale şi în condiţiile în care PNL nu a avut lideri-locomotivă, simpatizanţii președintelui nu s-au transformat în votanţi ai liberalilor.
10. Refuzul lui Cătălin Predoiu şi al conducerii PNL de a se retrage în favoarea lui Nicuşor Dan, pentru a exista un candidat unic al Dreptei, în ultima săptămână de campanie, şi pentru a nu diviza voturile anti-PSD.
PNL își prelungește agonia
După o primă parte a zilei tensionată, liberalii s-au reunit într-o lungă şedinţă de evaluare a rezultatelor.
Dacă dimineaţa şefii de la sectoare- care au obţinut cele mai proaste rezultate din ţară- i-au cerut inclusiv demisia din funcţie lui Ilie Bolojan, secretarul general al partidului, seara, cei 6 preşedinţi de filiale din Bucureşti au revenit la sentimente mai bune.
FOTO: Cristian Bușoi
Astfel, ei și-au retras cererea de demisie la adresa secretarului general al PNL, Ilie Bolojan, pe care îl acuzau că nu a fost suficient de implicat în campanie. Acesta a fost vehiculat ca variantă pentru conducerea partidului, în eventualitatea în care Alina Gorghiu şi Vasile Blaga rămân fără funcţiile de co-preşedinte.
Șase demisii
Astfel, Ilie Bolojan ar fi devenit președinte unic al PNL.
Mai mult, liderii PNL i-au dat vot de încredere secretarului general Ilie Bolojan până după alegerile parlamentare, iar cei care şi-au demisia au fost cei șase preşedinţi de sectoare: Mihai Voicu, Anca Boagiu, Florin Alexe, Marius Rogin, Cristi Olteanu, Aleodor Frâncu.
Europarlamentarul Cristian Bușoi (foto) a cerut organizarea unui Congres până în toamnă și a precizat că la alegerile parlamentare liberalii trebuie să aibă cristalizată propunerea de premier.
El a primit încă de luni atribuțiile de coordonare ale organizației PNL București, urmând ca un șef al filialei să fie ales în viitorul apropiat. De asemenea, alegeri vor fi organizate în scurt timp şi la sectoare.