Odată ce-au terminat de pus ţara la cale, PSD-iştii i-au netezit calea lui Ioan Niculae până la Bruxelles, astfel încât Consiliul de Miniştri să nu se opună acordării de ajutoare de stat.
Miliardarul Interagro Ioan Niculae a avut întotdeauna trecere la nivelul conducerii centrale a Partidului Social Democrat, indiferent că aceasta a fost reprezentată de Mircea Geoană sau Victor Ponta.
Cheia lui Niculae: sforarul PSD, Viorel Hrebenciuc, la care a fost introdus de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, consătean al soţiei sale.
Aşa se face că Ioan Niculae dispunea după bunul plac de miniştrii PSD din coguvernarea cu PDL, din cursul anului 2009. Îl critica pe Ilie Sârbu, de la Agricultură, care întârzia să-i acorde subvenţii, dar îl lăuda pe Ion Bazac, de la Sănătate. Nu-l dorea pe reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, la Ministerul Economiei, preferându-l pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor. Putea interveni, oricând, la vicepremierul Dan Nica sau la preşedintele PSD Mircea Geoană.
Mai mult, lui Ioan Niculae i s-a promis sprijinul PSD şi pentru influenţarea Consiliului de Miniştri ai Agriculturii, de la Bruxelles, astfel încât UE să nu se opună acordării de ajutoare de stat grupului Interagro. Pentru asta trebuia să ajute Vasile Puşcaş, reprezentantul României la UE.
"Am vorbit şi cu Victor (Ponta) după aia"
Spre exemplu, Bunea Stancu îi povestea, telefonic, fostului patron al Prima TV, Cristi Burci: "Iar în rest, ţi-am spus. Am scris acolo, Stancu plus Ponta, în dreptul la cele trei. Nu, eu ţi-am spus. Am vorbit şi cu Victor după aia şi i-am zis în maşină: Băi, noi trebuie să ne apropiem trei-patru oameni... adică tu, Ghiţă şi încă doi, probabil Niculae şi încă unul".
Ba chiar, Bunea Stancu îi promitea şi lui Burci funcţii de ministru, spunându-i că aceeaşi ofertă mai este valabilă pentru Sebastian Ghiţă, managerul Asesoft SA şi Ioan Niculae.
"Cotizaţii oculte", discutate cu Adrian Năstase
În acelaşi timp, Gheorghe Bunea Stancu discuta constant, la telefon, cu preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. "Faptul că se discută despre sumele de bani pe care aceşti oameni de afaceri le cotizează sub diferite forme, mai mult sau mai puţin oculte, evitând dispoziţiile legale privitoare la finanţarea formaţiunilor politice, este întărit şi de discuţiile repetate purtate de Bunea Stancu cu diferite persoane (...) cum ar fi Adrian Năstase", notează procurorii DNA, în dosarul ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.
Geoană nu s-a supărat nici după ce i-a fost refuzat cumnatul
Ioan Niculae era atât de sigur pe influenţa sa, încât îşi permitea să-l refuze până şi pe cumnatul prezidenţiabilului PSD Mircea Geoană.
"Măi, îi zic (lui Viorel Hrebenciuc - n.r.): Eu pot să dau şi 1 milion de euro, pentru PSD, dar trebuie să ştie cât mai puţine persoane! Ştii tu (adică Hrebenciuc - n.r.) şi Ionuţ Costea, care nu ştie decât că m-am întâlnit cu el. El nu trebuie să spună atâta dau! (adică Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, nu ştia suma, iar Viorel Hrebenciuc nu trebuia s-o spună nimănui, îi povestea Ioan Niculae lui Gheorghe Bunea Stancu, consătean al soţiei sale - n.r.)".
În pofida "expedierii" cumnatului său, Mircea Geoană îi transmitea, în continuare, lui Ioan Niculae, prin intermediul consăteanului soţiei sale, Bunea Stancu, că este unul dintre "susţinătorii" săi şi "ai acestui program, cu ardoare".
GULERELE ALBE ACŢIONEAZĂ DE 8 MARTIE, ZIUA FEMEII
Tentaculele PSD-iştilor lui Ioan Niculae duc până la UE
Influenţa lui Ioan Niculae era atât de mare, încât mai marii PSD se gândeau cum să facă pentru a păcăli Uniunea Europeană, astfel încât Consiliul de Miniştri ai Agriculturii, de la Bruxelles, să nu se opună acordării de ajutoare de stat grupului Interagro.
Gheorghe Bunea Stancu îi transmitea lui Ioan Niculae, în dimineaţa zilei de 8 martie 2009, că discutase deja cu Mircea Geoană, care era deschis propunerii, doar că urma ca liderul PSD să se gândească la altă variantă, deoarece aceea dorită de boss-ul Interagro, de elaborare şi emitere a unui act normativ în domeniul agriculturii, nu este agreată de UE, întrucât vine în contradicţie cu normele europene în domeniul subvenţiilor.
Gheorghe Bunea Stancu: Am vorbit cu Geoană, acum am închis cu el. Ioan Niculae: Aşa… G.B.S.: Omul mi-a spus că ştie ce şi cum. El este unul dintre susţinătorii cu ardoare al acestui program(…) I.N.: Nu ştie mă nimic! Vorbeşte cu Puşcaş. Băi până în 3 zile să îmi dai documentul pentru că trebuie să îl bag săptămâna viitoare să fie Hotarâre de Guvern, iar la Bruxelles pe 23 este Consiliul de miniştri. (...) Sună-l mai pe Geoană şi spunei: Băi, roagă-l pe Vasile Puşcaş. G.B.S.: Da. I.N.: Trebuie el, Geoană, să îi dea dispoziţie lui Harbuz, să-i zică : Băi, în trei zile v-a zis Puşcaş să pregătiţi materialele! Pregătiţi-le! G.B.S.: Asta ca să mişti tu îngrăşămintele... I.N.: Aprobă măi Bruxelles-ul, nu are cum sa nu aprobe (…) G.B.S.: Auzi, nu pot să îţi spun prin telefon cum trebuie făcută asta. Trebuie făcută forţat... O să-ţi spun. Nu prin telefon.
Ba influenţează miniştri, ba organizează o vânătoare
Gheorghe Bunea Stancu: Sunt în Bucureşti, vin în seara asta (la Brăila - n.r.). Am fost la trei ministere şi trebuie să vorbim. M-am întâlnit cu trei miniştri azi: Finanţe, Informaţii şi Dezvoltare. Ioan Niculae: Hopa, te-ai dus! Dar trebuie să te porţi frumos. (...) I.N.: Bă, aranjează şi tu o vânătoare acolo, să vin şi eu cu doi inşi. Cu preşedintele Lukoil vin, nu cu oricine...
LATIFUNDIARUL DIN PIPERA
A dat un teren unui ministru
Procurorii DNA au disjuns cercetările şi în privinţa latifundiarului din Pipera, Gheorghe Becali, dispunând efectuarea de verificări în privinţa faptului că patronul stelist a oferit un teren unui ministru.
Informaţia este menţionată în dosarul prin care Ioan Niculae a fost trimis în judecată, însă, fiind vorba despre o disjungere într-o cauză aflată încă în cercetarea DNA, numele ministrului nu este menţionat.
Anchetatorii au aflat despre terenul oferit ministrului dintr-o convorbire telefonică dintre Gigi Becali şi Viorel Hrebenciuc, din data de 21 mai 2010, care a fost interceptată.
Europarlamentarul Becali a comentat, ieri, în stilu-i caracteristic, acuzaţiile: "Nu ştiu care-i terenul, nu ştiu care-i ministrul. Eu am vorbit cu Hrebenciuc în fiecare zi, chiar şi câte o oră. La câte terenuri am dat eu, nu mai ţin minte. Să vedem la care ministru, care teren. Trebuie să mă cheme la audieri, ca să ne mai jucăm un pic".
AFACERE
Sforarul PSD Viorel Hrebenciuc s-a dovedit şi un om de afaceri de succes. El l-a contactat telefonic pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, oferindu-se să-i pună la dispoziţie o linie internaţională de credit, oferită de Banca Sfântului Spirit din Portugalia, pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Mai mult, Viorel Hrebenciuc a identificat şi de unde ar fi putut face rost BOR de bani, pentru plata creditului: vânzarea, către asociaţi de-ai săi, de vin bisericesc.
Viorel Hrebenciuc a vorbit, pe 14 iulie 2010, cu PF Daniel:
Prea Fericitul Daniel: Alo.
Viorel Hrebenciuc.: Săru’mâna, Preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc vă deranjează.
P.F.D.: Ah, să trăiti, domnule Hrebenciuc, ce mai faceţi, bine?
V.H.: Bine fac, Preafericite.
P.F.D.: Văd că băcăuanii sunt în faţă.
V.H.: Săru’mâna, mulţumim din suflet. De ce vă deranjez. Eu ştiu că sunt probleme cu finanţarea Catedralei Neamului. Şi am găsit o posibilitate, este vorba de banca Sfântul Spirit, Santu Spirit din Portugalia. Preşedintele băncii ar veni săptămâna viitoare aici, pentru că ei pot să facă acest lucru, indiferent de sumă. Eu, dacă aţi avea timp să mă primiţi în audienţă...
"Unii distribuitori, adică noi... Ne umplem de bani!"
În 14 iulie 2010, la ora 20.12, după convorbirea cu Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Viorel Hrebenciuc îi telefonează unui om de afaceri din cadrul Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB):
V.H.: Alo?
Domn: Da.
V.H.: Am vorbit cu Patriarhul şi e puţin mai complicată chestiunea. E şi în spital săracul. Şi mă vad luni, trec pe la el. Mi-a explicat că sunt multe bănci şi că de fapt nu vrea să ia linia. Nu am înţeles eu exact ce vrea să facă, înţelegi?
Domn: Da.
V.H.: Zice să le facă o propunere, că noi avem propuneri. Dar mă lămuresc eu luni dimineaşă, faţă în faţă cu el. Domn: E cel mai bine aşa, ca să nu îi aduc nici pe aia de...
V.H.: Sigur.
Domn: Ei au zis, domnule, noi stabilim, facem un sindicat de bănci. Aştia de la Spiritu Santu pot să deblocheze 100 -150 de milioane foarte uşor.
V.H.: 100 e maxim a zis.
Domn: Da??
V.H.: Da!
Domn: Perfect atunci..
V.H.: Iuliu Neagu se apucă de lucru. Deci văd ce a făcut până acuma, face din bucăţi şi nu cred că e bine. Domn: Păi normal că nu e bine. (...) Dar să ştiţi că mai am un pont şi mai mişto. Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie, vinde... Unii distribuitori, adică noi... Ne umplem de bani!
V.H.: Ai văzut!?!
Înapoi la cele... lumeşti
Dacă în discuţia cu Prea Fericitul Daniel, Viorel Hrebenciuc era preocupat doar de bani, atunci când discuta cu Ioan Niculae, PSD-istul avea şi probleme mai... lumeşti.
Astfel, pe 21 mai 2010, la ora 19,49, Niculae îi spunea lui Hrebenciuc că îşi va muta afacerile în Bulgaria, dacă nu va primi subvenţii şi facilităţi, dar aveau şi o mare problemă: "Bulgăroaicele sunt urâte!". Au găsit rapid rezolvare: "Las’ că aduc românce!".
BOR: Prea Fericitul nu i-a acordat audienţă lui Hrebenciuc
Părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat ieri că Prea Fericitul nu l-a mai primit niciodată în audienţă de Viorel Hrebenciuc şi că, în acea convorbire telefonică l-a sfătuit să trimită, ca şi celelalte bănci, o ofertă ce ar fi urmat să fie analizată.
Totuşi, reprezentanţi ai Patriarhiei anunţau, în vara anului 2010, că Biserica ar dispune şi de o linie externă de credit, de exact 100 de milioane de euro, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Citiţi şi:
- Ioan Niculae, sforarul sforarului Hrebenciuc
- Sebastian Ghiţă, Viorel Hrebenciuc şi Robert Negoiţă, cercetaţi pentru spălare de bani. Ioan Niculae, despre ministrul Ilie Sârbu: "Băă, ce nenorocit?! Ăsta e mai nenorocit ca noi". VEZI STENOGRAME
- Ion Panaitescu, avocatul lui Ioan Niculae, anticipează şi alte dosare cu greutate în 2012
- Victor Ponta: Când Băsescu are o problemă apar stenograme