'În cadrul discuţiei a avut loc un schimb de opinii despre noua situaţie de securitate din Europa şi despre potenţialele evoluţii din regiune, unul din principalele subiecte abordate referindu-se la geopolitica Mării Negre', precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Robert D. Kaplan este autorul a 14 cărţi de politică externă şi călătorii, traduse în numeroase limbi străine, printre care se numără "Monsoon: The Indian Ocean and the Future of American Power", "Balkan Ghosts: A Journey through History" şi "Warrior Politics: Why Leadership Demands a Pagan Ethos". A fost, timp de peste un sfert de secol, corespondent pe politică externă pentru publicaţia The Atlantic. În 2011, Foreign Policy l-a desemnat printre "primii 100 de gânditori ai lumii".

În 2012, s-a alăturat Stratfor în calitate de analist geopolitic principal. Din 2009 până în 2011, Kaplan a fost membru al Comitetului de Politici de Apărare condus de secretarul american al Apărării Robert Gates. Din 2008, este "senior fellow" la Center for a New American Security din Washington. Din 2006 până în 2008, a fost visiting professor de securitate naţională al promoţiei 1960 din cadrul Academiei Navale a Statelor Unite, Annapolis.