Astfel, în reuniunea Executivului a fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea unor acte normative privind taxele şi tarifele nefiscale prin care se realizează 'o reducere de 12 taxe şi tarife, din care cinci prin eliminare şi şapte prin comasare'.

'Actul normativ va contribui la reducerea birocraţiei şi a poverii fiscale, precum şi la simplificarea accesului la serviciile publice', precizează sursa citată.
Guvernul a adoptat, totodată, o hotărâre pentru modificarea unor acte normative privind taxe şi tarife percepute pentru unele prestări de servicii, prin care se realizează 'o reducere de 15 taxe/tarife, dintre care cinci prin eliminare şi 10 prin comasare'.

'Acestea sunt taxe pentru care, în 2013, au fost realizate încasări sub 100.000 lei pentru o taxă', potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, într-o informare prezentată în şedinţa de Guvern de către Ministerul Finanţelor Publice se arată că sunt vizate 27 de taxe şi tarife reglementate prin ordonanţa şi hotărârea amintite anterior, alte 65 urmând a fi eliminate sau comasate prin ordine ale miniştrilor sau decizii ale preşedinţilor de instituţii care gestionează aceste tarife.

Scopul eliminării celor 92 de taxe a fost de a 'defrişa' din jungla aceasta de taxe care au fost introduse de-a lungul anilor şi care nu însemnau un beneficiu pentru buget, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, cu prilejul lansării primei sesiuni de depunere de proiecte din noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

'Oamenii simţeau faptul ca erau purtaţi pe drumuri pentru diverse proceduri inutile şi tocmai şi asta a fost ideea. Nimeni nu s-a gândit să le sistematizeze, cele 92 deocamdată, care erau puse doar pentru birocraţie, pentru a ţine nişte funcţionari ca să încaseze nişte bani şi care nu acopereau măcar costurile. Acesta a fost scopul acestei măsuri, de a mai defrişa din jungla asta de taxe care au fost introduse de-a lungul anilor şi care nu însemnau un beneficiu pentru buget ci însemnau birocraţie, pierdere de timp, pierdere de energii şi de bani la diferite instituţii publice', a explicat Victor Ponta.