Din cele 178 de state incluse în raport, Finlanda se distinge ca țara cu cel mai prielnic mediu pentru mame, fiind urmată în clasament de alte cinci state nord-europene: Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda și Danemarca.
La polul opus, topul țărilor care oferă condiții sociale precare tinerelor mame este dominat de comunitățile africane, în frunte cu Somalia, Congo, Niger și Mali. Cifrele sunt relevante: în timp ce în Ciad una din 15 femei moare anual din cauza complicațiilor din timpul sarcinii, în Suedia, o asemenea tragedie va avea loc doar o dată la 14.100 de nașteri.
De asemenea, dacă în Sierra Leone, 20% din copii nu ajung la vârsta de cinci ani, în Islanda, acest risc este de 90 de ori mai mic.
Din păcate, și în acest an, România continuă să se evidențieze prin contraperformanțe.
Țara noastră ocupă locul 65 în clasamentul internațional, ceea ce o clasează pe ultima poziție la nivelul Uniunii Europene, la distanță considerabilă față de Ungaria (locul 55) și Bulgaria (44). Mai mult, România este depășită în topul global de state mult mai sărace, precum Serbia (locul 36), Cuba (35) sau Belarus (26).