Κωνσταντίνος, Ἑλένη οἱ Ἱσαπόστολοι. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Foarte bune rezultate în domeniul familiei şi al relaţiilor sociale. Un mic necaz. Dar, un necaz nu vine niciodată singur. Caracteristica zodiei care conferă nativilor înclinaţia să dorească să ajute, să fie într-un climat de siguranţă, plăcut şi rafinat, te face foarte popular printre prieteni şi rude, mai ales pentru pregătirea unor petreceri de Sf. Împărați.

21 mai

 

Κωνσταντίνος, Ἑλένη οἱ Ἱσαπόστολοι. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

 

Pe 21 mai s-au născut: Albrecht Durer, Henri Rousseau, Andrei Saharov, Jerome K. Jerome, Tudor Arghezi, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Anda Onesa.

 

Este mare sărbătoare în calendar: Sfinţii împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena.

 

LA MULȚI ANI! Tuturor celor care poartă numele împărătești de Constantin sau Elena, sau derivate din ele.

 

Astăzi pomenim pe Sf. Împăraţi, întocmai ca Apostolii, Constantin şi mama sa Elena. Şi sărbătorim pe cei care au nume de botez Elena şi Constantin, sau nume derivate.

 

Oare ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat împăratul Constantin, a sa mama Elena şi episcopul Hosius de Cordoba?

Dar de ce sunt aşa de importanţi Constantin și Elena? Adică Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus și Flavia Iulia Helena Augusta. Şi „întocmai ca Apostolii”? Κωνσταντίνος, Ἑλένη οἱ Ἱσαπόστολοι.  Biserica este întotdeuna recunoscătoare şi ştie să şi răsplătească!

Între 20 mai şi 25 august 325 a avut loc, la Niceea, la convocarea împăratului Constantin, poate cel mai important Consilu Ecumenic al Creştinătăţii. În orice caz, a fost primul! Pretextul invocat de împărat a fost medierea între două concepţii despre Iisus.

Carcterul împăratului Constantin a fost un element principal în istoria Consiliului de la Niceea, a adoptării creștinismului ca religie de stat în imperiul roman.

La acea dată avea aproape cincizeci de ani, iar în timpul consiliului, la 25-26 iulie 325 şi-a sărbătorit, cu mult fast şi împreună cu cei 318 episcopi, douăzeci de ani de domnie.

Inteligent, cu mult peste medie, dacă ar fi trăit astăzi ar fi făcut parte, fără îndoială, din elitistul club Mensa. Pasional, pasionat şi cu o voinţă de fier. Uneori chiar încăpăţânat. Excepţional strateg, un conducător înăscut, un magnific administrator - în sensul aristotelian. Îi plăceau planurile elaborate şi schemele măreţe şi avea o mare capacitate de improvizaţie. Era iubit de soldaţi şi de popor.

Constantin, numit ulterior pe drept cuvânt cel Mare era ambiţios şi convins de propria superioritate. Ambiţia şi aroganţa sa erau legate de un sentiment aproape mistic, insuflat şi de mama sa Elena, că el este cel ales, cel mai inteligent, cel mai frumos, cel mai viril, cel mai puternic om de pe pământ, şi că nu poate avea decât succes în tot ceea ce întreprinde. Iar zeii, oricare ar fi ei, sunt numai de partea sa! Nu cumva este chiar el însuşi un zeu? Şi dacă este zeu, nu ar trebui să fie adorat?

Educat în sensul elenistic şi protector al artelor, mai ales al arhitecturii. Se cunoaşte că la curtea sa din Nicomedia erau plătiţi din visteria proprie o duzină de filozofi, cîţva poeţi şi scriitori de discursuri şi vreo doi matematicieni. „Mathematicus” erau numiţi astrologii, în antichitate.

Unul dintre, matematicieni, astrologi, era creştin şi rudă cu Hosius din Cordova, sau Osie din Cordoba, cum se mai spune pe la noi, uneori. Nu există şi nu exista nici o contradicţie între cele două calităţi, de creştin şi astrolog. Da, „cititorii în stele”, cei condamnaţi de către evrei în Vechiul Testament, erau numiţi preoţii babilonieni. Este evidentă ostilitatea evreilor faţă de babilonienii care îi luaseră în robie. Această ostilitate s-a transmis şi „neamurilor” odată cu iudeo-creştinismul.

Ei bine, astrologul lui Constantin îi atrage atenţia împăratului că semnul lui zodiacal, Peştii, este acelaşi cu semnul de recunoştere al creştinilor şi că ruda lui, episcopul Hosius de Cordoba ar ştii să desluşească multe taine.

Hosius era un bărbat impunător, calm, blând şi foarte inteligent. Mai mult, era un erudit şi un om încântător. Constantin a fost impresionat și a început să se gândească cum poate folosi în favoarea sa structura bine pusă la punct a creștinilor. Mai impresionată a fost mama sa, Elena, care se şi converteşte la creștinism. Constantin nu s-a convertit, așa susțin istoricii, pe care îi cred, a folosit creștinismul ca o armă politică, el credea în el însuși, de alt zeu nu mai avea nevoie! Bun, teologii susțin că s-a convertit, dar aici este o problemă. Din cronicile imperiale sau din alte surse lipsește un amănunt foarte important: anume, în ce zi s-a botezat împăratul Constantin. Lipsa acestei informații duce la concluzia logică că împăratul Constantin cel Mare, nu a fost creștin, a folosit creștinismul ca o armă politică, repet. Catolicii susțin că împăratul s-a creștinat pe patul de moarte. Ce convenabil! Ce să te aștepți de la niște iezuiți? Bună întrebare!

Apoi, totul este istorie şi pilde, exemple. Cert este că după Edictul de la Milan, 13 iunie 313,  prin care se interzicea discriminarea şi persecutarea creştinilor, pasul politic următor a fost la Niceea, etapă prin care creştinismul devenea religie de stat, imperială, de fapt.

Dar de ce a ales împăratul Constantin creștinismul și nu alte alte religii din imperiu, că erau destul de numeroase? În acele timpuri politica era religie și religia era politică. Creștinii aveau o bună organizare în teritoriu, o structură piramidală, bine controlată și condusă, în vârful căreia era episcopul Romei. Papa. În acest fel împăratul roman putea să se descarce de răspunderea sacerdotală ca Pontifex Maximus și să dea vina pentru multe neîmpliniri pe conducerea religioasă. Pare stupid, dar în cei o sută de ani premergători lui Constantin, în mai tot secolul III, s-au perindat la Roma câteva zeci de împărați. Unii asasinați de propria gardă, garda pretoriană, pentru că, împăratul ”nu avea noroc ca Pontifex Maximus, zeii nu ascultau rugămințile lui”. (Edward Gibbon, The Roman and British Empires).

Pe de altă parte religia greco-romană nu era organizată. Fiecare templu era de sine stătător nu exista o structură piramidală în teritoriu, sau o subordonare, oarecare. Religia veche era foarte mercantilă. Dai, primești! Adică te duci la templu spui o dorință și plătești prețul, jertfa. Lumea era simplă și nu avea dorințe ciudate, ca acum, așa că existau șanse de 50% ca dorința să se împlinească. Vreo două-trei mii de ani sistemul acesta politico-religios a funcționat bine. Dar ca orice structură este înlocuită de alta, cum acum, la noi s-a înlocuit o amărâtă de democrație firavă, cu o dictatură viguroasă. Creștinismul avea superioritatea că nu îndeplinea dorințe, el producea minuni. Fiul Lui Dumnezeu, născut dintr-o fecioară, care a Înviat a treia zi după moarte. Minune! Repet, în acele timpuri, și în prezent în islam, religia era politică și politica era religie.

 La Niceea, timp de trei luni, mai precis, trei zodii, Gemeni, Rac și Leu, cei prezenţi au adaptat dogma creştină la nevoile imperiului. Întâi s-a recurs la unificarea partidului creștin prin condamnarea aripii deviaționiste a lui Arie. Simplu. Nicolae, episcopul din Mira Lichiei, care încă nu era Sfânt, ci un moșneag impunător, l-a luat la ciomăgit, la propriu, cu cârja episcopală, pe clericul din Alexandria. Epifanie din Salamina zice că Nicolae l-a făcut de râs pe Arie prin vorbe cu tâlc, care au stârnit râsul împăratului și a lui Alexandru, papa din Alexandria, care prezida consiliul ecumenic. Au fost adoptate 20 de canoane. Au fost înlăturate din scrierile sfinte toate condamnările celor bogaţi, sau ale romanilor, s-a stabilit canonul zilei de Duminică, s-a stabilit formula de calcul a Sf. Paşti, s-a precizat că îngerii nu pot fi adoraţi, s-a condamnat automutilarea în scop ritual, (Origen) s-a stabilit că Iisus nu este evreu, sau o creatură, ci este născut din aceiaşi substanţă cu Dumnezeu, s-a consfinţit şi precizat definitiv Sfânta Treime.

Practic, Noul Testament a fost stabilit în formă definitivă la Niceea. Așa susține savantul german Adolf von Harnack, cel mai mare specialist în Noul Testament, în ”Originea Noului Testament”, o carte tradusă în limba română și apărută la Editura Harald. Scrierile sfinte rămase în afara aprobării consiliului şi care sunt foarte multe, s-au numit apocrife. După Consiliu, împăratul a comandat cincizeci de Biblii, ca să doteze edilii principalele oraşe cu noua învăţătură şi să rămână mărturie a celor stabilite la Niceea în anul 325.

Dintr-o minoritate de circa 9%, prigonită şi martirizată, Constantin a făcut din creștini, din creştinism, o religie de stat. În următorii treizeci de ani, numărul, procentul, creştinilor în imperiu a crescut la 62%.

Cum să nu sanctifici şi să nu-i numeşti „aidoma cu Apostolii” pe Constantin şi a sa mamă, Elena!

 

Ziua de astăzi este, pentru mine, un prag important. Urându-vă, încă odată, tuturor La Mulţi Ani! - nu doar Elenelor şi Constantinilor, lor, însă, în primul rând, vă dau întâlnire mâine, pentru că după cum deja ştiţi, mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP   21 mai 2020

 

 BERBEC Astăzi, dupa onomastica Elenelor şi Costicilor, Berbecuţele pot incepe cura de slăbire iar Berbecii incep perioada de economie, aşa că mai toata lumea din zodie trece la salte verzi asezonate cu iaurt. Sau numai iaurt. Aşa se cumpăra Trabantul pe timpuri! Sau, așa se supraviețuiește acum, în perioada dictaturii sanitare liberale. În jurul miezului zilei, Mercur iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă. Sănătatea este bună, dar o vizita la o clinică bună pentru nu ar fi o idee prea rea, îți pot confirma starea bună a sănătății.  Nu te mai grăbi atât că nu dau turcii! Sau, dau?

TAUR  Cu carisma la maximum, produci o atracţie dezastruoasă, captivantă şi devastatoare printre membrii sexului opus, după preferinţă, aşa că cel puţin în domeniul sentimental astăzi ar trebui să depăşeşti norma. Sănătatea este buna, dar nativele de vârsta intelepciunii, senioarele, ar face bine să vada ce este cu tiroida lor. Perioada zilei de astăzi, mai ales pe seară, este indicată pentru mici petreceri, poate de onomastica Sf. Împărați.  Nu da si nu lua bani cu imprumut – timpul acesta este belea curata pentru speculaţii financiare. Echilibru şi pace sufleteasca - asta iţi trebuie – şi cu puţin efort poți o să le obţii în această seară. Acasă.

GEMENI  Sănătatea este bună, dar trebuie sa-ti stabilesti mesele la ore fixe, ca sa nu te trezesti cu probleme gastrice. Lasă totul în urma ta spun Venus, retrogradă, şi Jupiter, beneficele zodiacului, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în realitate. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă să fii în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea, te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Astăzi descopera-ti talentele, abilităţile dar şi limitările şi defectele. Ideile noi îţi merg la suflet, mai ales în cursul dimineţii. Pe seară trebuie să respecţi o anumită ordine, nu pune carul înaintea boilor, cum spune o vorbă veche românească.

RAC  Dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Nimic nu te poate întrista sau perturba. Astăzi nu trebuie să faci confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la munca la domiciliu, sau unde îţi desfăşori activitatea. Fă-ţi o legendă, o imagine care să corespundă preferintelor anturajului şi o să ai toate avantajele. O strategie de relaţii publice este mult mai de folos decât vorbe, barfe şi intrigi de doi bani. Nu uita că ceea ce este important pentru tine, este să placi celor din jur! Totuşi o anumită logică, gândirea raţională şi carteziană nu te ocoleşte astăzi. Cu sânge rece şi apelând la logică poţi rezolva câteva dintre „provocările” de astăzi. Ştiu că te irită cuvântul „provocare” pentru că eşti o natură blândă şi armonioasă. Totuşi ai şi „cleşti”! Foloseşte-i!

LEU   Astăzi te cuprinde o dorinţa nestavilita de nou şi proaspăt. Care se poate manifesta şi în regimul alimentar şi în abordarea cu mult curaj a unor proiecte noi. Dar şi printr-un maxim emoţional care te face să vrei să faci şi... altceva, statul în casă te înebunește. Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri. Mai bine cască îndelung, râde şi vorbeşte frumos – așa poți găsi imediat pe cineva care să te ia în braţe! Iti poti controla anturajul si fără să ragi la ei! Relaţii foarte bune cu cei mai tineri decât tine, în special cu copiii. Nu te îngrijora inutil, mai ales pentru viitor. Viitorul este cum îl faci tu, stelele spun doar când.

FECIOARĂ  Planetele şi indicatorii astrologici îti sunt favorabili. Poți reuși în activități legate de marfuri şi bunuri de consum. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. Nu încerca să te bati cu toată lumea în acelaşi timp. Folosește cu isteţime resursele pe care le ai. Rezolva cu mult calm discuţiile cu partenerii, sau prietenii, un zâmbet şi o bătaie pe umăr pot rezolva mai multe decât ameninţările şi învinuirile.  Da-i Cezarului ce este al Cezarului! Şi după ce-i dai nu-i scote sufletul, amintindu-i la fiecare zece minute! O zi plină de emoţii şi sentimente puternice, pastelate de faptul că sunt, majoritatea, în registrul bun. Îţi înţelegi mai bine partenerul de viaţă, sau familia şi acest lucru te face să te simţi mai în siguranţă.

BALANŢĂ  Realizări mici însă pline de bucurii. Lasă  continua căutare a adevărului „absolut” : tot nu ai ce face cu el, nici nu te eliberează, nici nu te face mai puternica, ci doar te doare. Posibile schimbări şi veşti plăcute. Fii la obiect în ceea ce vrei sa spui. Greutaţile se inmulţesc cand ne apropiem de ţintă, aşa că trebuie să dai dovadă de tenacitate. Tenisunea din jurul tău nu te afectează. Nici vremea capricioasă, cu ploaie și tunete. Chiar aplanezi discuţiile aprinse dintre prietenii sau colegii tăi. În general astăzi te simţi bine în pielea ta şi consideri că meriţi mai mult de la viaţă. Poate că da, poate că nu, dar  este bine să ai o părere bună despre propria persoană. Nu foarte bună, bună!

SCORPION  Nu rata ocaziile din cauza comodităţii sau a prudenţei excesive caracteristice zodiei.  Sfat pentru toti nativii din zodie: nu fiţi naivi, nu daţi crezare bârfelor şi zvonurilor – cel puţin verificaţi din mai multe surse! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate in bugetul tau personal – in perioada asta cheltuiesti, nu gluma! Poate pentru cadouri de onomasticile Elenelor și Costicilor. Dar, cel ce mananca grâul când este verde, la recoltă flamânzeşte, spune o vorbă veche, nu mai ştiu din ce parte a globului! Astăzi dai dovadă de un optimism bine temperat pentru că ceva important, fie în domeniul meseriei sau al profesiei, fie în domeniul sentimental, pare că se produce în zilele următoare. Ai, deci, veşti bune!

SĂGETĂTOR  Mare oboseală în acestă zi, cu toate că ai acelaşi program supraîncărcat  - sau tocmai de aceea. O schimbare este necesară.  O nerealizare care te pune pe gânduri. Se aproprie nişte termene, nervozitatea creşte. Nu-ti pune nădejdia în ajutorul familiei sau al anturajului – trebuie să te descurci singur.  Spiritul de întreprinzător care te carcacterizează te face să iei o decizie care este relativ nepopulară printre ”colegii” de serviciu la domiciliu. Pedepsirea geniului sporeşte faima sa! Acum să nu crezi că ai fi vreun Einstein! Dacă vrei să faci puţin sport după orele de program trebuie să ai mare atenţie la mişcările bruşte, închieturile şi ligamentele tale sunt în pericol! Mai bine stai pe canapea cu pisica.

CAPRICORN  Foarte bune rezultate în domeniul familiei şi al relaţiilor sociale. Un mic necaz. Dar, un necaz nu vine niciodată singur. Caracteristica zodiei care conferă nativilor înclinaţia să dorească să ajute, să fie într-un climat de siguranţă, plăcut şi rafinat, te face foarte popular printre prieteni şi rude, mai ales pentru pregătirea unor petreceri de Sf. Împărați. Trebuie să ai mai multă încredere în propriile forţe şi să încezi să căuţi perfecţiunea. Oricum, ori nu există, ori nu serveşte la nimic! O femeie urâtă nu poate inspira decat o iubire nebună, spune iarăşi o vorbă înţeleaptă! Aşa că mai bine machiază-te sau rade-te, după gen, caz şi preferinţe, ca să arăţi bine şi să nu înnebuneşti oamenii degeaba. Nu că nativii din Capricorn ar fi urâţi. Nici pomeneală, dar le place să se simtă prea mult în siguranţă şi mai trebuie scuturaţi din când în când!

VĂRSĂTOR   Îţi plac utopiile tehnologice, dar nu te apuca să cumperi aspiratorul cu apă de două mii de dolari sau bicicleta ergonomică din titan de trei mii de euro. În primul rând pentru că nu ai banii aştia! Apoi se pare că vrei să te indragosteşti din nou. Care stare te face sa dai curs oricaror tâmpenii, academic spus, utopii benefice in dauna aberaţiilor logice. Ar fi bine ca macar acum, astăzi, sa nu te mai gandesti ce cadouri scupe sa-i faci alesului sau alesei, persoanei dragi, în general, ci mai curand sa fii aproape de sufletul lui si să-l intelegi şi să-l ajuţi, să-i faci viaţa mai placută. Un curcubeu care stă jumatate de ora pe cer nu mai este privit de nimeni, aşa că trebuie să creezi mereu evenimente în viaţa sentimentală.

PEŞTI  Fericiţi fie făcătorii de pace! Mai întâi o să mediezi între două colege care s-au certat mai demult, dar nu mai ştie niciuna de ce. Pe Skype. După aceea o să aplanezi un vechi conflict de familie. O să-i împaci doi unchi care nu şi-au vorbit de douăzeci de ani. O să înceapă să-şi spună vorbe grele, dar tu ţi-ai îndeplinit misiunea. O prietenă disperată că una i-a suflat iubitul o să-ţi plângă pe umăr. După ce o să salvezi tot ce se poate salva o să te gândeşti şi la sufleţelul tău. Se profilează o cină cu şampanie şi caviar şi cearceafuri de mătase. Poate este și o onomastică, la mijloc. Un cuvant sau un semn din partea unui om bun este mai preţios decat o mie de scrisori din partea altora, aşa că fii tu acel om bun. Gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă lucruri bune!