ZooMonetar. Fauna lumii pe bancnote şi monede

ZooMonetar. Fauna lumii pe bancnote şi monede

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Banca Naţională a României inaugurează astăzi expoziţia temporară ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede.

Expoziţia este găzduită în Sala Multimedia a Muzeului „Grigore Antipa” și va fi deschisă publicului în perioada 13 iunie–30 octombrie 2014.

„Evenimentul expoziţional este parte dintr-un proiect educaţional interdisciplinar amplu, care are în vedere creșterea nivelului de cunoaștere a însemnelor monetare în rândul publicului larg și cunoașterea faunei numismatice care a decorat monedele și bancnotele de-a lungul vremii”, se arată într-un comunicat remis de BNR.

Expoziția ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede este „nucleul” în jurul căruia vor fi organizate toate celelalte evenimente ale proiectului dedicate tuturor categoriilor de vârstă: prezentări, spectacole cu păpuși, spectacole de teatru, atelier de heraldică și numismatică practică pentru elevi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse, de la monede din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, emise în 18 state, regate și imperii, până la bancnote moderne din 59 de țări și teritorii de pe 6 continente. Specialiștii celor două muzee au structurat expoziţia pe următoarele secțiuni: animale marine, mamifere, animale domestice, păsări şi animale mitologice.

Dintre piesele care au circulat pe teritoriul actual al României,se remarcă monedele din argint histriene şi dacice, ca drahma (Histria, sec. IV î.Hr) și tetradrahma (Dacia, tip Aninoasa-Dobreşti, sec. III II î.Hr.), precum și monedele din aur de 12,5 lei şi 50 lei (1906) sau medalia „Ardealul nostru” (1944), exponate de o deosebită valoare. Dintre bancnotele româneşti expuse publicului, se remarcă cele de 1 leu din 1915, de 5.000 lei din 1943 și de 5.000.000 lei din 1947.

Expoziţia ZooMonetar va putea fi vizitată din luna noiembrie 2014 la Muzeul Băncii Naționale a României.