Editura Evenimentul si Capital

ZONE DE RISC. Peste 2.100 de pompieri sunt mobilizați pentru NINSORI ȘI INUNDAȚII. Comandament de iarnă, la sediul MAI

IGSU a mobilizat o armată de pompieri pentru vremea rea
Autor: | | 0 Comentarii | 389 Vizualizari

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a mobilizat peste 2.100 de pompieri cu 460 mijloace tehnice care sunt pregătiţi să asigure intervenţiile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în zonele aflate sub incidenţa atenţionărilor emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Fenomenele meteorologice periculoase sunt așteptate în 15 judeţe din ţară, în următoarele 24 de ore.

Se anunță fenomene meteorologice periculoase în zonele aflate sub incidenţa atenţionărilor emise de ANM în 15 judeţe din ţară. Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns la potenţialele efecte generate în acele zone, peste 2.100 de pompieri cu 460 mijloace tehnice, sunt pregătiţi să asigure intervenţiile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, se arată într-un comunicat al IGSU transmis EVZ.

În acest context, vineri, începând cu ora 10.00, la sediul MAI, în prezența premierului Dacian Cioloș, și a ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, va avea loc comandamentul de iarnă în sistem videoconferință. Vor participa șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, prefecți și reprezentanți ai tuturor ministerelor și instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Zonele de risc

În zece judeţe din ţară, ANM a transmis atenţionări meteorologice COD GALBEN pentru intervalul 26 noiembrie, ora 16.00 - 27 noiembrie, ora 09.00. Sunt preconizate precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare şi va continua să se depună strat de zăpadă în: Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava şi Vrancea.  

Totodată, hidrologii au emis atenţionare COD GALBEN pentru intervalul 26.11.2015, ora 13:00 – 27.11.2015, ora 14:00, care vizează cinci judeţe: Argeş, Constanţa, Olt, Teleorman şi Tulcea. În aceste județe vor avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Calmăţui  (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea - bazin superior şi mijlociu (judeţele Argeş,  Olt şi Teleorman) şi pe unele râuri din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa).

IGSU transmite că inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene sunt în măsură sa activeze, la nevoie, grupele operative şi să asigurarea rezerva de personal necesară, pentru a veni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele posibil a fi afectate. Totodată, dacă situaţia o va impune, echipajele serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă vor fi dislocate, imediat, în zonele de risc pentru evacuarea populaţiei, animalelor şi bunurilor aflate în pericol, precum şi pentru limitarea şi înlăturarea eventualelor efecte negative.

Evoluţia efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, precum şi prin Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Sfaturi care vă pot salva viața

Pentru a preîntâmpina eventualele situaţii de urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte următoarele măsuri preventive :

Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient;

Urmăriţi cu atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;

Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;

Păstraţi-vă în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;

Echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate