Editura Evenimentul si Capital

ZONE DE RISC. Locurile din România aflate pe ruta TRAFICANŢILOR DE ARME şi a reţelelor de TRAFIC DE DROGURI

Operaţiunea Archimedes s-a concentrat prioritar pe cele nouă zone de criminalitate
Autor: | | 1 Comentarii | 1409 Vizualizari

Poliţia Română a participat la cea mai vastă operaţiune a Europol de combatere a traficului de persoane, de droguri sau de arme. Operaţiunea "Archimedes", desfăşurată, simultan, în 34 de ţări, arată, însă, locurile "fierbinţi" din ţara noastră prin care operează reţelele transfrontaliere şi grupările de criminalitate organizată. Aşa cum se poate observa din rezultatele prezentate, oficial, Poliţia Română a acţionat, în special, în zonele de risc, aflate pe harta europeană a criminalităţii.

Acţiunea s-a desfăşurat în perioada 15 – 23 septembrie a.c., Poliţia Română, membru al EUROPOL – organizaţie europeană de aplicare a legii, a participat la „Archimedes”, cea mai vastă operaţiune poliţienească coordonată vreodată pe continentul european, alături de agenţiile de aplicare a legii din 34 de state, coordonate de Europol de la sediul din Haga.

Operaţiunea „Archimedes” s-a concentrat prioritar pe cele nouă  zone de criminalitate prevăzute în EMPACT (European multidisciplinary platform against criminal threats) – platforma europeană multidisciplinară împotriva ameninţărilor infracţionale.

Aceste domenii de acţiune, considerate prioritare conform ciclului multianual de politici 2014 – 2017 al Uniunii Europene, sunt traficul de persoane, drogurile sintetice, traficul de arme, evaziune fiscală intra-comunitară, criminalitate informatică (în mediul on-line: exploatarea sexuală a minorilor şi fraudele legate de plăţi), imigraţia ilegală, trafic de cocaină şi geroină, bunuri contrafăcute şi infracţiuni de crimă organizată contra proprietăţii. Acţiunea poliţiştilor români a urmărit destructurarea grupurilor de crimă organizată şi infrastructurile acestora pe tot teritoriul continentului, prin organizarea unei serii de activităţi specifice în mai multe locuri.

Aşa cum arată Poliţia Română, locurile în care au fost organizate acţiunile au fost identificate prin coroborarea evaluării U.E. despre ameninţarea pe care o reprezintă criminalitatea gravă şi organizată cu rapoartele Statelor Membre U.E. şi cu informaţiile din baza de date a Europol. Astfel, poliţiştii români, sprijiniţi de specialiştii şi de ofiţerii de legătură din cadrul Europol, au acţionat în zona aeroportului internaţional „Henry Coandă”, în punctele de trecere a frontierei - Calafat, Vama Veche, Giurgiu, Negru Vodă, Borş, Nădlac şi Sighet -, precum şi în diferite zone „specifice”.

Zone de risc pentru traficul cu arme

Pe linia zonei de criminalitate EMPACT „Illicit Firearms Trafficking” (trafic de arme), poliţiştii români s-au concentrat în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Borş, Nădlac şi Sighet, în cadrul cărora au fost verificate 4270 de persoane şi 3110 de autovehicule.

În cadrul activităţilor desfăşurate, specialiştii Poliţiei Române au efectuat permanent schimb de date şi informaţii cu autorităţile de aplicare a legii din celelalte state participante, cu partenerii internaţionali şi cu Europol, beneficiind de rapoarte analitice întocmite în timp real de specialiştii Europol.

Zone de risc pentru traficul de doguri

În ceea ce priveşte zonele de criminalitate EMPACT „Synthetic Drugs” şi „Cocaine and Heroin” („droguri sintetice” şi „cocaină şi heroină”), poliţiştii români, sprijiniţi de poliţiştii de frontieră, au acţionat în zona aeroportului internaţional „Henry Coandă” şi în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Vama Veche, Giurgiu şi Negru Vodă. Astfel, au fost verificate 157 de persoane, precum şi mai multe colete ce urmau să ajungă în China şi în Statele Unite ale Americii. Au fost descoperite 4 kilograme de substanţe interzise (posibil anabolizante, steroizi, psiho-active) şi jumătate de kilogram de pastile suspecte, care au fost confiscate şi trimise laboratoarelor de specialitate, în vederea unei analize de specialitate.

Traficul de persoane

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate