Editura Evenimentul si Capital

Ziua Reformei. Halloween și atât. Televiziunea și ”Fahrenheit 451”. Nastratin Hogea are un strănepot. Racii trebuie să se tempereze, Leii iau o pauză | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ștefănescu. Horoscopul lui Dom' Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 3316 Vizualizari

Pe 31 octombrie s-au născut Jan Vermeer, John Keats, Eugen Lovinescu, Dan Hatman. În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Apelie, Stahie, Urban, Aristobul, Narcis și Epimah. Nimic, în ”Kalendar”.

"Ziua Reformei în Biserica Luterană"; marchează începutul Reformei promovate de teologul german Martin Luther (1483-1546), întemeietorul Bisericii luterano-protestante; la 31 noiembrie 1517 el a afişat pe uşa bisericii din Wittenberg 95 de teze care atacau direct papalitatea; prin tezele sale a negat valoarea tradiţiei sacre a autorităţii papale, punând mai presus autoritatea Sfintei Scripturi. Sursă: RADOR.

La anul o să se împlinească 500 de ani, un glorios jubileu. Dacă o vrea Dumnezeu, o să apuc să văd și eu cum se va sărbători acest eveniment în lume și la noi. Este un prilej pentru Herr Johannis să arate că nu este un ateu comunist care condamnă ”fanaticii religioși”. De fapt a condamnat un mod de viață, morala mic burgheză, care îmi este atât de dragă. O să revin, altădată, pe larg, Dimineața Astrologilor nu s-a terminat, continuă! În fișa lui Herr Johannis, de la UE, este trecut că este protestant, luteran. Ia, să vedem, la anul!

"Ziua Arhivelor Naţionale" (la 31.X.1862 se înfiinţa Direcţia Generală a Arhivelor Statului, prin unificarea Arhivelor din cele două Principate Române, Moldova şi Ţara Românească) Sursă: RADOR.

Am cunoscut, în Franța, un tip, un nobil, care își cunoștea ascendența familiei începând din secolul XII. Eu nu am asemenea pretenții, dar familia mea se poate lăuda cu cinci generații de arhivari și istorici, începând cu căpitanul Costică Ștefănescu, printre primii conducători ai Arhivelor Statului. 

Da, este Halloween, dar nu este sărbătoarea noastră! Sigur, am preluat şi Halloween-ul cum l-am preluat pe Moș Crăciun, sărbătoarea lui Thor, de fapt repetarea lui Moş Nicolae, apoi Sf. Valentin, care este Dragobetele, etc. Fiind o sărbătoare a copiilor, treacă-meargă, ce le place mai mult decât să fie gâdilaţi, sau, speriaţi?

Ne dublăm sărbătorile. Fenomenul acesta l-am întâlnit în Africa, în colonii, care aveau "sărbătorile lor" şi "sărbătorile albilor". Şi noi suntem o colonie, de ce să mă mai mir!

Vedeţi, politica sărbătorilor este foarte veche, vine de la imperiul roman. Imparatul oferea prostimii "pâine şi circ"!

Dacă nu ai suficientă pâine, oferi mai mult circ!

O să vă spun o poveste, o legendă urbană americană, am auzit-o la Preston, la un curs. În anul 1946 Preşedintele Harry Truman îl cheamă la el pe şeful FBI, pe iscusitul Edgar Hoover. "John, am o problemă. Tocmai am primit o delegaţie de veterani. Oamenii ăştia m-au impresionat. Sunt milioane. Au luptat pentru ţară, au devenit ucigaşii perfecţi, acum mor de foame – avem o datorie față de ei, trebuie să găsim ceva!"

Peste trei zile John Edgar Hoover s-a intors cu răspunsul: "circul"!   Oferiţi mari facilităţi, subvenţionaţi, ca GI să înveţe, să intre în şcoli. Câştigaţi trei-patru ani - deschideţi alte fronturi, alte războaie în Asia, nu vă atingeţi de Europa: Coreea, Vietnam, Indonezia, Filipine. Şi, dezvoltaţi mult televiziunea!

De ce televiziunea? Vedeţi, în State mesajul vizual este foarte răspândit. Filmul a fost folosit foarte mult. De exemplu, western-urile făceau educaţia civică şi întăreau spiritul naţional, se făcea educaţie, cultură şi politică prin intermediul filmului.

Apoi comerţul, după prima reclamă la tv, din anul 1941, pentru ceasuri: "Cumpăraţi ceasuri Bulova!"

Dacă pentru a viziona un film trebuia să te duci la un cinematograf, televiziunea te urmăreşte acasă, la serviciu, în mijloacele de transport.

Începând din anul 1947 guvernul american a oferit sume foarte mari universitaţilor şi cercetătorilor independenți pentru obţinerea unui receptor de televiziune popular, adică ieftin, compact şi uşor de folosit. Este singura investiţie a guvernului american, din istorie, într-un produs de larg consum.

Televiziunea îţi spune ce să faci şi ce să nu faci, este cea mai bună prietenă a ta, îţi dă sfaturi cum să mănânci sănătos, te distrează, îţi oferă ştiri inutile, dar care te sperie, te plimbă pe glob, te face părtaş la marile întreceri sportive, te crezi egal... ce vă spun, citiți ”Fahrenheit 451” opera de anticipație a lui Ray Bradbury, publicată în anul 1953.

Dar televiziunea este doar o iluzie optică... doar o iluzie!

Studiile psihologilor de la Quantico au arătat că pentru o bună condiţionare a populaţiei, televiziunea trebuie urmărită cel puţin două ore pe zi. Să ne amintim că în cele mai negre zile ale dictaturii lui Ceauşescu, televiziunea funcţiona fix două ore. Eşti ceea ce ştii, şi ştii ceea ce ţi se arată la televizor!

În Brooklyn umblă o vorbă: "Cocaina şi televiziunea îţi explodează creierul!"

În prezent televiziunea este urmărită în România aproape cinci ore pe zi şi persoană. Cineva se uită zece ore, pentru că eu nu mă uit deloc.

De ce se uită lumea la televizor? De lene... mesajul vizual este cel mai uşor receptat, aproape fără efort cerebral. Dacă citeşti o carte, de exemplu, în primul rând trebuie să știi să citești, să decodezi, trebuie să descifrezi simbolurile literelor, să le aduni în fraze, să creezi imagini şi trăiri. Îţi pui creieraşul la treabă... ceea ce nu este cazul la tv!

Televiziunea construieşte o societate de idioţi autiști, mai sigur și mai complet decât drogurile, sau vaccinurile.

Dar, dragi lupi, padawani și hobbiți, mi-ați cerut noi pilde cu Nastratin Hogea. Iată:

Nastratin Hogea are un stră-stră-nepot, tot în Konya și îl cheamă tot Nastratin Hogea. Se pare că talentul ghiduș și glumele mai mult sau mai puțin sărate s-au transmis pe cale genetică. Nastratin Hogea de astăzi păcălește și face glume, la fel ca strămoșul lui. De exemplu, o dată a fost invitat la o mare televiziune. Gazda lui, moderatoarea, era o fată foarte frumoasă... și atât! Moderatoarea asculta ce îi spunea casca din urechiușe și repeta. ”Ce ne puteți spune despre stră-bunicul dumneavoastră?”, începe neinspirat, frumoasa moderatoare, care uitase să-și bage ”gândacul inteligent” în ureche, casca auriculară. ”Nu l-am cunoscut!” răspunde Nastratin Hogea. ”Vă rog, publicul așteaptă dezăluiri!” continuă doar frumoasa moderatoare. Nastratin Hogea o măsoară din ochi, cu poftă și spune: ”Și eu aștept de la dumneavoastră dez-văluiri, dar pot să aștept să se termine emisiunea!”

Dimineața Astrologilor tinde să devină o instituție permanentă – o direcție care nu îmi face nicio plăcere. În orice caz, continuă și în noaptea de Halloween, așa că vă rog să mă scuzați, cred că o să mă costumez în călugăr, doar sunt unul în rodaj, și o să-mi pun masca de portar de hokey a lui Jason, combinație care mi s-a părut destul de horror. Sper să se vadă bine pe Skype. Măcar distracție să fie, până mâine când, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Încăpăţânarea a trezit întotdeauna o reacţie contrară şi a creat potențiali ostili. Treci prin mai multe impasuri, care te obsedează şi nu găseşti o soluţie. Aşteaptă momentul potrivit! Este cazul să te gândeşti dacă trebuie să munceşti, în continuare, foarte mult pentru bani foarte puţini. Ai prilejul de excepţie să întâlneşti o persoană deosebită. Priveşte în jur cu atenţie, oamenii de calitate nu sar în ochi. O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi.

TAUR    Zi fastă, conjunctura e favorabilă Taurilor întreprinzători. În astfel de zile obstacolele, încercările de orice fel, se trec mai uşor, cu șanse şi succes. Norocul ajută pe cei îndrăzneţi! Fii mai hotărât, mai sigur pe tine! Zâmbeşte, ţine capul sus şi vei reuşi, norocul ajută pe cei curajoşi!  Astazi poti sa ceri o favoare sau o inlesnire de la prieteni sau de la familie, pentru că la serviciu nu ai nicio secundă liberă! Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept sau o nouă idee. E luni, ziua Lunii, așa că eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită, pe cât posibi,l discuţiile în contradictoriu pe subiecte de familie.

GEMENI   Rezolvarea favorabilă, sau sfârșitul unei situații mai dificile este aproape. Nu renunța tocmai acum, ești superficial, înțeleg, dar nu acum! Este important pentru calea ta strategică. Azi armonia şi puterea toamnei (cam reci şi nesuferite, ce-i drept!) te ajuta să-ţi intelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitatile. Este o zi de reflecţie în care este bine să te limitezi la activităţile obişnuite. O zi bună în care nu te mai doare capul, nici la propriu, nici la figurat. Necazurile au trecut, de azi norocul îţi surâde din nou! Nu te repezi să tragi concluzii după ce ai evaluat situaţia cateva minute, la început de săptămână, lasă decizia până mâine, că noaptea este un sfetnic bun!

RAC   Trebuie să te temperezi, să-ți controlezi starea agresivă şi de nervozitate, care iţi pun unele relaţii în pericol şi produc surpriza şi nedumerire anturajului. Haide, tu ești pașnic! Aștepți sau primeşti ceva bani, nu prea mulţi, dar îţi acoperă facturile. O zi cam amestecată, dar trece repede, şi devine doar o amintire. Dupăamiaza asta o poţi petrece făcând ceva sport, bazin sau sauna, ca să te relaxezi, scoţi toxinele şi să mai dai din kilograme. O zi plăcută în care totul pare echilibrat. Necazurile au încetat, norocul îţi surâde din nou. Te simţi bine şi poți să zâmbeşti tot timpul!

LEU  Oferă-ţi o pauză ca să filosofezi și să visezi cu ochii deschiși!  Lipsa acestui răgaz obligatorii îi face pe Lei nervoşi şi nesuferiţi. Lumea nu ştie ce suflet delicat poate avea un Leu! Vrei să pari mai tare şi mai important decât eşti. Este foarte bine, pentru ca azi aparenţele conteaza, dar nu ţi-ai ales bine momentul! Astăzi este o zi densă şi anturajul tău nu are timp. Lucrurile neterminate te obsedează. Astăzi trebuie să faci o listă de cum o să rezolvi tu toate lucrurile lăsate aiurea, in coada de peşte de-a lungul timpului. Eşti făcut din pulbere de stele. Azi eşti cât poţi tu de interesant, vesel şi inteligent - convinge-i de aceasta şi pe cei din jur!

FECIOARĂ   Dimineaţa, în activitatea ta, trebuie să te fereşti de orice persoană potenţial ostilă, sau dubioasă. Nu uita: “dacă intri in troacă, te mănâncă porcii!” Evită locurile publice aglomerate. Aspecte favorabile deciziilor, la muncă. De asemenea o zi relaxantă, plăcută ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor profesionale. Găseşti şi nota potrivită în gama sentimentală. O zi bună, dacă eviţi persoanele nesuferite. La serviciu este o perioadă calmă fară prea mult de lucru. Pe seară o veste despre o excursie şi ceva petreceri. Aspectele benefice sunt in cumpană astazi cu influenţe mai puţin favorabile, asa că ai astăzi o zi obositoare, dar placută!

BALANŢĂ  Trebuie să rezolvi lucrurile cât mai simplu posibil, fără conflicte şi resentimente. Totuşi, trebuie să dai dovadă de o combativitate bine temperată, care, fără agresivitate, te ajută mult. Stăpâneşte-ţi remarcile ironice şi criticile la persoană. Vremea, cam rece, în schimbare iţi dă nelinişti care nu sunt ale tale. Scutură-te de ele şi regăseşte-ţi optimismul şi buna dispoziţie! Astăzi, zi de cumpărături de completare, după consumul din weekend. Ai descoperit nişte magazine ale producătorilor şi faci ceva economie evitând supermarketurile. Şi nu uita să-ti prelungesti abonamentul la sala de forță!

SCORPION   O zi de luni modestă şi ca realizari şi ca pretenţii, de aceea cam cenuşie şi monotonă. Poti să o inviorezi pe seară, la un spectacol, un film şi/sau la o cina cu multă şampanie şi ciocolată! Eşti adus în situaţia de a purta conversaţii calme şi interesante cu anturajul, ceea ce îţi sporeşte gradul de socializare. La serviciu ceva se încurcă, aşa că amână pe mâine, este doar luni, începutul săptămânii ai timp destul! Astăzi ai uşurinţă în exprimare. Regaseşti un obiect pe care l-ai crezut pierdut. Astăzi sinceritatea şi spontaneitatea ta cuceresc imediat, doar ai tot interesul să fi plăcut de colegii de la serviciu. Lucrurile sunt foarte clare şi simple dacă doreşti să te simţi bine astăzi, mai ales pe seară la o cină cu fiţe şi multă veselie.

SĂGETĂTOR   Astăzi simţi mai acut că nu mai poţi sta alături de persoanele pe care nu le suporți, care îți pun piedici, nu te lasă să te desfăşori. Trebuie să obţii un armistiţiu, o regulă a jocului! O zi plină de satisfacţii pentru tine. Cei din jur recunosc că ai dreptate si iţi acceptă argumentele. Pentru unii centauri, o zi calmă şi fără prea mult efort. Te simţi excelent, puţin obosit, iar la serviciu lucrurile par că merg mai bine. Horoscopul iţi arată că astăzi nu trebuie să incepi nimic nou, mai ales in domeniul serviciului, sau să faci cheltuieli exagerate. Astăzi, în ultima zi de octombrie,  chiar dacă nu prea îţi convine este bine să asculţi sfatul bun al unui senior din familie. Aşa, poate, o să eviţi decepţiile!

CAPRICORN   Dimineața te înţelegi intelectual, profesional şi chiar sentimental cu o persoană născută tot in zodia Capricornului. Pare paradoxal, dar aveţi în comun multe: perfecţionismul, de exemplu! Astăzi ai nevoie de abilitate ca să echilibrezi o activitate prea densă cu lipsa de acţiune a altora. Adică trebuie să mediezi într-un anturaj haotic, în care fiecare trage în direcţii diferite. In cursul dimineţii trebuie să clarifici o serie de probleme întârziate, pentru că in a doua parte a zilei ai o intalnire. Esti foarte aglomerat, ai mult de munca şi niciun spor, asta dacă eşti la serviciu, la stat, sau la patron. Dacă eşti PFA, sau ai o profesiune liberală poţi să-ţi organizezi singur programul, cu atenţia şi seriozitatea caracteristică capricornilor!

VĂRSĂTOR   „Câinii latră, caravana trece!”. Trebuie să dai dovadă de prudenţă şi reţinere. Mai ales dacă ți ser fac reproșuri. Zâmbește și spune ”da, am înțeles!”. Apoi, continuă interesele tale! Un vârf de energie te face să acţionezi rapid, fără să te gândeşti prea mult. Fii obiectiv, prudent şi o să fie mai bine. Ai ceva de rezolvat pentru familie, dar numai în a doua parte a zilei. Ordine şi disciplină! Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale sentimentale. Ai timp, in sfârşit, să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai văzut de mult.

PEŞTI   Eşti în plină formă, fizic şi mental!  Ţi-ai regăsit ritmul optim de viaţă şi serviciul nu-ţi mai pare o pedeapsă. Sunt nişte discuţii despre bani, dar faci faţă. Pe total, pare o zi bună! Evită să te bagi în treburile altora, zâmbeşte şi taci din gură. O zi obişnuită in care eşti ușor şi inspirat, dar rutina cotidiană te cam plictiseşte. O veste mai pe seara, dar nimic interesant, pâna la urma. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Nimeni nu te obliga să le faci pe toate impecabil şi în timp record. Dar trebuie să te străduieşti mai mult, aşa, pentru imagine si posibilele laude pe care poți sa le primeşti!
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:21 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!” 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update

Articole salvate