Editura Evenimentul si Capital

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. 26 de ani, MARCAŢI DE HUIDUIELI și disensiuni la Ziua Marii Uniri | Memoria EVZ

Prima Zi Naţională a însemnat şi prima zi liberă la huiduieli şi fluierături la adresa politicienilor.
Autor: | | 1 Comentarii | 876 Vizualizari

Din 1992 până în prezent, Evenimentul zilei a alocat ample spații, în paginile sale, dedicate festivităților ce au avut loc de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, indiferent dacă aceste au avut loc în București, Alba Iulia sau în alte orașe importante din țară.

 Vă prezentăm azi cele mai interesante relatări ale reporterilor „Bulinei roșii”, despre acest eveniment. Vă reamintim că, la începutul anilor ’90 televiziunile comerciale încă nu apăruseră și oamenii se informau în general din presa scrisă și în special din Evenimentul zilei, cel mai important cotidian al României pe atunci, ca și acum.

Anul 1990 a dat startul la huiduieli

În 1990 Ziua Naţională a fost sărbătorită la dublu. Astfel, la 30 noiembrie, după o pauză de 45 de ani, a avut loc celebra de acum paradă militară de la Arcul de Triumf. Patru batalioane formate din ofiţeri-elevi ai Academiei Militare, studenţi ai Academiei Tehnice Militare, trupe de infanterişti şi vânători de munte, paraşutişti, jandarmi şi pompieri au defilat pe sub Arc.

Pe 1 decembrie politicienii mari şi mici în frunte cu şeful statului au plecat spre Alba Iulia. S-au întrecut în discursuri: preşedintele Ion Iliescu, Victor Atanasie Stăculescu, ministrul Apărării, Alexandru Bârlădeanu, preşedintele Senatului, Radu Câmpeanu, preşedintele PNL, Sergiu Cunescu, preşedintele PSD, Corneliu Coposu, preşedintele PNŢCD, Claudiu Iordache, reprezentantul FSN, Victor Surdu, preşedintele Partidului Democrat Agrar, Szocs Geza, secretar general al UDMR, Radu Ciontea, preşedintele Partidului de Uniune Naţională a Românilor şi Viorel Faur, senator FSN de Bihor. Dezbinarea de Ziua Naţională pare să fie o tradiţie în România cel puţin după 1990.

Huiduielile, parte din decor

Prima Zi Naţională a însemnat şi prima zi liberă la huiduieli şi fluierături la adresa politicienilor. Spre satisfacţia unora dintre reprezentanţii puterii, discursurile politicienilor din opoziţie au fost întrerupte de nenumărate ori. În special cel al lui Corneliu Coposu. Momentul şi-al aminteşte şi fostul preşedinte Ion Iliescu. „Era atunci o atmosferă politică mai încordată şi a fost o anumită manifestaţie când a fost prezentat Coposu. Eu m-am implicat şi am cerut să fie tratat cu respect”, a povestit Ion Iliescu. Fostul preşedinte îşi aminteşte că primul 1 decembrie a fost o mare adunare populară la care au participat delegaţii judeţene ardelene. „A fost un mare miting popular (...) numi mai aduc aminte exact dar au fost o sută, două sute de mii de oameni, o adunare impresionantă”, a mai povestit Iliescu.

Naționalistul Gheorghe Funar a agitat spiritele la Cluj Napoca

Evenimentul zilei, în primul său an, a dedicat Zilei Naționale a României, două pagini de ziar. Aflăm că, dacă la București președintele Ion Iliescu a participat la festivitatea de la Arcul de Triumf alături de proaspătul premier „tehnocratul” Nicolae Văcăroiu, la ceremonia de la Alba Iulia s-au grupat reprezentanții partidelor de opoziție de pe atunci, reunite sub umbrela Convenției Democrate din România. Printre participanți se regăseau președintele CDR Emil Constantinescu, Ion Rațiu, Corneliu Coposu și Sergiu Cunescu.O altă știre interesantă apărută în EVZ a fost aceea că la Cluj, primarul de pe atunci, naționalistul Gheorghe Funar a agitat spiritele, și așa destul de inflamate, punând pe soclul statuii lui Matei Corvin, din centrul urbei, o inscripție comemorativă cu un citat din Nicolae Iorga: „Biruitor în luptă/ Învins, numai la Baia, de propriul său neam/ Atunci când încerca să învingă Moldova nebiruită”. Evident, a fost nevoie de poliție și jandarmi care să păzească statuia ui Mathias Rex.

Iliescu huiduit și parlamentarii din opoziție agresați de forțele de ordine

Dacă în 1992, Ion Iliescu a participat la festivitățile de 1 Decembrie în Capitală, în 1993 el s-a dus la Alba Iulia, fieful opoziției de pe atunci. Spicuind din relatările reporterilor EVZ din acea vreme aflăm că Iliescu și Adrian Năstase au fost aduși în tribuna oficială prin spate și că circa 10.000 de trupe aparținând Armatei, SRI, SPP și Jandarmeriei au fost desfășurate în dispozitive de protecție. Ion Iliescu a fost huiduit copios în timpul discursului său, iar la final reprezentanții partidelor de opoziție au fost bruscați de forțele de ordine.1 Decembrie, Ziua Națională. a României, de 24 de ani în Evenimentul zilei

Ion Iliescu a avansat în grad 47 de generali pe 1 Decembrie 1994

La cinci ani de la Revoluție, la manifestările prilejuite de Ziua Națională din București, de la Arcul de Triumf, din cauza frigului și a vremii mohorâte,doar câteva zeci de persoane au luat parte la festivitate. În schimb, aflăm din „Bulina Roșie”, că numărul cadrelor din SPP,SRI, Jandarmerie și Poliție, mulți dintre aceștia în civil, a fost considerabil. La fel și municipiul Alba Iulia a fost împânzit de foarte mulți polițiști, iar la Tîrgu Mureș stațiile PECO n-au avut strop de benzină. Din arhiva EVZ mai aflăm că Ion Iliescu a avansat în grad 47 de generali și că, seara, a dat la Cotroceni o fastuoasă recepție.

Prima paradă militară cu tehnică de luptă după 13 ani

În 1997, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, a avut loc prim paradă militară cu tehnică de luptă după 13 ani, ultima având loc la București, pe 23 August 1984. Evenimentul zilei informează că, pe lângă trupele de infanteriști, parașutiști, marinari și jandarmi au defilat și TAB-uri Zimbru, iar cerul a fost survolat de elicoptere IAR 316 (Alouette) și IAR 330 (Puma), precum și un avion C130 Hercules și trei MIG-uri. La festivități au participat președintele Emil Constantinescu, președintele Camerei Deputaților, Ion Diaconescu, și miniștrii: Gavril Dejeu, Victor Babiuc și Ion Caramitru, precum și directorul SRI, Costin Georgescu.Doi soldaţi au leşinat după discursul preşedintelui

Emil Constantinescu În urmă cu 18 ani, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti a avut loc cea mai mare paradă militară de după 1989, manifestare organizată pentru a marca Ziua Naţională a României şi în cinstea celor 80 de ani scurşi de la momentul Marii Uniri. Defilarea a reunit militari din MApN, MI şi SRI şi, în premieră, alături de ostaşii români au defilat un pluton de militari francezi şi o subunitate de infanterie a armatei turce. Defilarea militarilor a fost încheiată de soldaţii Regimentului 30 Gardă, care s-au făcut de râs. Cei care au participat la eveniment se întrebau ce s-a întâmplat cu militarii, impresia generală fiind că fiecare bătea pasul de defilare după cum îi dicta urechea proprie. Oamenii aşteptau să vadă la lucru şi blindatele cu şenile, dar organizatorii nu le-au lăsat, pe motiv că distrug pavajul străzilor din centrul Bucureştiului. La paradă a participat preşedintele Emil Constantinescu, care a asistat la întreaga desfăşurare alături de premierul Radu Vasile, de ministrul Justiţiei, Valeriu Stoica, de ministrul de Interne, Gavril Dejeu, ministrul Apărării, Victor Babiuc și președintele Senatului Petre Roman. După felicitările preşedintelui României, doi soldaţi au leşinat.Emil Constantinescu a fost fl uierat la Alba Iulia

La festivitățile de la Alba Iulia, pe o vreme posomorâtă, Emil Constantinescu, preşedintele României, a fost primit cu fluierături. După plecarea acestuia cerul s-a înseninat.

Veteranii, umiliți de niște cucoane de la Guvern

La Arcul de Triumf, grupul veteranilor de război n-a mai apucat să îşi însoţească coroana de flori care a fost depusă la baza monumentului. Mai multe cucoane îmbrăcate în haine de blană n-au ţinut cont de tresele pe care aceştia le poartă cu mândrie şi de vârsta înaintată şi i-au dat la o parte pentru a ajunge cât mai repede în faţă. „Ne-au dat la o parte şi nici n-am auzit când am fost strigaţi pentru depunerea coroanei. Sunt general, dar ce mai contează, doamnele sunt funcţionare la guvern şi la primărie. Plec cu un gust amar“, a declarat un veteran. La Târgu Mureş au depus coroane de flori şi reprezentanţi ai filialei UDMR. Coroanele nu au avut însă o panglică tricoloră, ci una albă. În timp ce la Timişoara a fost apreciată ţuica fiartă oferită la garnizoana militară, la Braşov, odată cu deschiderea sezonului de schi, un schior de performanţă a ales să marcheze evenimentul coborând din vârful Cristianul Mare cu un drapel tricolor agăţat de rucsac. Ziua de 1 Decembrie a fost una de bucurie şi pentru locuitorii din Alba Iulia. Societatea furnizoare de agent termic, un fel de RADET al bucureştenilor, i-a rabranşat, pentru o zi, pe toţi datornicii. Adică vreo 2.500 de familii.

Scurta vizită la Cluj a premierului

Sărbătorirea Zilei Naţionale în Cluj- Napoca nu s-a bucurat de acelaşi succes ca în alţi ani, întreaga manifestare fiind centrată în jurul scurtei vizite a premierului Adrian Năstase. Slujba de la Monumentul Soldatului Necunoscut din Cluj a fost decalată de la ora 12.30 la ora 8.30, pentru ca premierul să poată participa la eveniment şi să plece apoi la Budapesta.

Năstase, înjurat la Alba Iulia

În 2004, Evenimentul zilei a relatat că premierul Adrian Năstase era la Alba-Iulia şi a fost huiduit de către românii veniţi să sărbătorească Marea Unire. Cei prezenţi au fost nemulţumiţi de faptul că au apărut simpatizanţi ai partidului de guvernământ care purtau pancarte şi bannere electorale cu Adrian Năstase şi cu sigla Uniunii PSD + PUR, iar steagurile PSD au depăşit numeric drapelele naţionale. Astfel, oamenii au scandat sloganuri împotriva partidului şi a lui Adrian Năstase, precum: „PSD, nu uita, astăzi nu e ziua ta!”, „Nu vă fie frică, PSD-ul pică!” şi „Ne-aţi furat ţara!”Băsescu, baia de mulţime de la Arcul de Triumf

În anul 2006, de Ziua Naţională, Evenimentul zilei a prezentat faptele neobişnuite care s-au petrecut atunci. Președintele Traian Băsescu a stat foarte aproape de Adrian Năstase, chiar dacă au fost rivali în campanie. Gigi Becali a stat lângă operatorii TV, pe o scenă înaltă de trei metri, şi a salutat mulţimea care îl striga. Deoarece se afla în convalescenţă după o operaţie la genunchi, Călin Popescu Tăriceanu a evitat să iasă în public. Un eveniment inedit a avut loc în aceeaşi zi, când un maidanez s-a apropiat prea mult de Traian Băsescu, iar unul dintre ofiţerii SPP i-a dat un picior şi i-a spus: „Du-te de aici că-i frig! Caută-ţi un loc mai cald”. Un val de mulţime a pornit către Băsescu, însă ofiţerii SPP s-au grupat şi au făcut un zid pentru a împiedica oamenii să se apropie prea mult de preşedinte. Băsescu şi-a continuat periplul prin mulţime, le-a urat oamenilor „La mulţi ani” şi s-a pozat cu oricine voia.

Politicienii s-au atacat între ei de 1 Decembrie

Evenimentul zilei informează, în numărul din 3 decembrie 2007, că Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu s-au sfiit să-şi arate deschis adversităţile. Ei nu au schimbat nici o vorbă şi nici nu şi-au strâns mâna. Premierul Tăriceanu a ignorat invitaţia preşedintelui Traian Băsescu la recepţia de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni, iar Băsescu a declarat: „Aş fi tare bucuros să spun că la Palatul Victoria se află un prim-ministru competent şi cu care să pot colabora”. De asemenea, Tăriceanu l-a ignorat şi pe Mircea Geoană.

Parada militară, prea mică pentru Boc!

În 2010, atenţia publicului s-a mutat de la parada de 1 Decembrie la Emil Boc. Lipsa Traian Băsescu de la ceremonii a lăsat loc conflictelor între mai marii politicii. Mircea Geoană reclama că al doilea om în stat, adică chiar el, trebuia să fie salutat de Garda de Onoare, și nu Boc. Oamenii nu au fost foarte încântaţi de prezenţa premierului în 2010, iar fraza care a marcat Parada de 1 Decembrie a fost ,,Să-i fac o poză lui Boc, să-l înjure şi tata”.Românii s-au fotografi at cu tancurile pentru prima oară

Românii au fost nostalgici în urmă cu cinci ani. Tancurile cu care au avut posibilitatea să se pozeze, pentru prima oară în 2011, le-a amintit de zilele agitate din decembrie ’89. O altă precizare importantă din acel an: în Bucureşti, a fost aglomeraţie mare, de trei ori mai multă lume în stradă comparativ cu 2010. Aglomeraţie a fost şi în Alba Iulia, unde Dan Diaconescu, îmbrăcat numai în haine de firmă, s-a remarcat. Pantofii lui, de la Louis Vuitton, au atras toate privirile

Trio reuşit de 1 decembrie: Ponta, Crin Antonescu şi Băsescu

În 2013, nu mai puţin de şase pagini a alocat Evenimentul Zilei pentru Parada de 1 Decembrie. În acest an, cel mai important eveniment a fost întâlnirea actorilor politici principali la o zi mare pentru neam. Fără orgolii politice şi lupte de partid, la ceas aniversar, politicienii şi-au dat mâna la Bucureşti. Zgonea, Băsescu, Antonescu şi Ponta le-au urat românilor ,,La mulţi ani”.Nea Ion din Hunedora, vedetă naţională pentru două zile

În urmă cu an, EVZ a scris o nouă filă din istoria poporului. Deschiderea ziarului amintea de cei 97 de ani de la Marea Unire. În cele şapte pagini dedicate, românii simpli au fost personaje principale. Nea Ion din Hunedoara, care umbla îmbrăcat ca Avram Iancu, s-a bucurat de mare succes în urma celor două pagini dedicate în ziar. Timp de două zile, el a fost o adevărată vedetă. Vremea bună de care românii au avut parte anul trecut, i-a scos în Piaţa Constiuţiei, alături de președintele Iohannis, întrun număr foarte mare. Nu s-a organizat niciun fel de festivitate la Cotroceni din cauza tragediei de la Clubul Colectiv.Pagini realizate de Mihnea-Petru Pârvu, Gabriel Fereșteanu, Mihai Oprea și Iasmina Ardelean
Alte articole din categoria: Memoria EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate