Editura Evenimentul si Capital

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. 26 de ani, MARCAŢI DE HUIDUIELI și disensiuni la Ziua Marii Uniri | Memoria EVZ

Prima Zi Naţională a însemnat şi prima zi liberă la huiduieli şi fluierături la adresa politicienilor.
Autor: | | 1 Comentarii | 895 Vizualizari

Din 1992 până în prezent, Evenimentul zilei a alocat ample spații, în paginile sale, dedicate festivităților ce au avut loc de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, indiferent dacă aceste au avut loc în București, Alba Iulia sau în alte orașe importante din țară.

 Vă prezentăm azi cele mai interesante relatări ale reporterilor „Bulinei roșii”, despre acest eveniment. Vă reamintim că, la începutul anilor ’90 televiziunile comerciale încă nu apăruseră și oamenii se informau în general din presa scrisă și în special din Evenimentul zilei, cel mai important cotidian al României pe atunci, ca și acum.

Anul 1990 a dat startul la huiduieli

În 1990 Ziua Naţională a fost sărbătorită la dublu. Astfel, la 30 noiembrie, după o pauză de 45 de ani, a avut loc celebra de acum paradă militară de la Arcul de Triumf. Patru batalioane formate din ofiţeri-elevi ai Academiei Militare, studenţi ai Academiei Tehnice Militare, trupe de infanterişti şi vânători de munte, paraşutişti, jandarmi şi pompieri au defilat pe sub Arc.

Pe 1 decembrie politicienii mari şi mici în frunte cu şeful statului au plecat spre Alba Iulia. S-au întrecut în discursuri: preşedintele Ion Iliescu, Victor Atanasie Stăculescu, ministrul Apărării, Alexandru Bârlădeanu, preşedintele Senatului, Radu Câmpeanu, preşedintele PNL, Sergiu Cunescu, preşedintele PSD, Corneliu Coposu, preşedintele PNŢCD, Claudiu Iordache, reprezentantul FSN, Victor Surdu, preşedintele Partidului Democrat Agrar, Szocs Geza, secretar general al UDMR, Radu Ciontea, preşedintele Partidului de Uniune Naţională a Românilor şi Viorel Faur, senator FSN de Bihor. Dezbinarea de Ziua Naţională pare să fie o tradiţie în România cel puţin după 1990.

Huiduielile, parte din decor

Prima Zi Naţională a însemnat şi prima zi liberă la huiduieli şi fluierături la adresa politicienilor. Spre satisfacţia unora dintre reprezentanţii puterii, discursurile politicienilor din opoziţie au fost întrerupte de nenumărate ori. În special cel al lui Corneliu Coposu. Momentul şi-al aminteşte şi fostul preşedinte Ion Iliescu. „Era atunci o atmosferă politică mai încordată şi a fost o anumită manifestaţie când a fost prezentat Coposu. Eu m-am implicat şi am cerut să fie tratat cu respect”, a povestit Ion Iliescu. Fostul preşedinte îşi aminteşte că primul 1 decembrie a fost o mare adunare populară la care au participat delegaţii judeţene ardelene. „A fost un mare miting popular (...) numi mai aduc aminte exact dar au fost o sută, două sute de mii de oameni, o adunare impresionantă”, a mai povestit Iliescu.

Naționalistul Gheorghe Funar a agitat spiritele la Cluj Napoca

Evenimentul zilei, în primul său an, a dedicat Zilei Naționale a României, două pagini de ziar. Aflăm că, dacă la București președintele Ion Iliescu a participat la festivitatea de la Arcul de Triumf alături de proaspătul premier „tehnocratul” Nicolae Văcăroiu, la ceremonia de la Alba Iulia s-au grupat reprezentanții partidelor de opoziție de pe atunci, reunite sub umbrela Convenției Democrate din România. Printre participanți se regăseau președintele CDR Emil Constantinescu, Ion Rațiu, Corneliu Coposu și Sergiu Cunescu.O altă știre interesantă apărută în EVZ a fost aceea că la Cluj, primarul de pe atunci, naționalistul Gheorghe Funar a agitat spiritele, și așa destul de inflamate, punând pe soclul statuii lui Matei Corvin, din centrul urbei, o inscripție comemorativă cu un citat din Nicolae Iorga: „Biruitor în luptă/ Învins, numai la Baia, de propriul său neam/ Atunci când încerca să învingă Moldova nebiruită”. Evident, a fost nevoie de poliție și jandarmi care să păzească statuia ui Mathias Rex.

Iliescu huiduit și parlamentarii din opoziție agresați de forțele de ordine

Dacă în 1992, Ion Iliescu a participat la festivitățile de 1 Decembrie în Capitală, în 1993 el s-a dus la Alba Iulia, fieful opoziției de pe atunci. Spicuind din relatările reporterilor EVZ din acea vreme aflăm că Iliescu și Adrian Năstase au fost aduși în tribuna oficială prin spate și că circa 10.000 de trupe aparținând Armatei, SRI, SPP și Jandarmeriei au fost desfășurate în dispozitive de protecție. Ion Iliescu a fost huiduit copios în timpul discursului său, iar la final reprezentanții partidelor de opoziție au fost bruscați de forțele de ordine. 

1 Decembrie, Ziua Națională. a României, de 24 de ani în Evenimentul zilei

 

Ion Iliescu a avansat în grad 47 de generali pe 1 Decembrie 1994

La cinci ani de la Revoluție, la manifestările prilejuite de Ziua Națională din București, de la Arcul de Triumf, din cauza frigului și a vremii mohorâte,doar câteva zeci de persoane au luat parte la festivitate. În schimb, aflăm din „Bulina Roșie”, că numărul cadrelor din SPP,SRI, Jandarmerie și Poliție, mulți dintre aceștia în civil, a fost considerabil. La fel și municipiul Alba Iulia a fost împânzit de foarte mulți polițiști, iar la Tîrgu Mureș stațiile PECO n-au avut strop de benzină. Din arhiva EVZ mai aflăm că Ion Iliescu a avansat în grad 47 de generali și că, seara, a dat la Cotroceni o fastuoasă recepție.

Prima paradă militară cu tehnică de luptă după 13 ani

În 1997, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, a avut loc prim paradă militară cu tehnică de luptă după 13 ani, ultima având loc la București, pe 23 August 1984. Evenimentul zilei informează că, pe lângă trupele de infanteriști, parașutiști, marinari și jandarmi au defilat și TAB-uri Zimbru, iar cerul a fost survolat de elicoptere IAR 316 (Alouette) și IAR 330 (Puma), precum și un avion C130 Hercules și trei MIG-uri. La festivități au participat președintele Emil Constantinescu, președintele Camerei Deputaților, Ion Diaconescu, și miniștrii: Gavril Dejeu, Victor Babiuc și Ion Caramitru, precum și directorul SRI, Costin Georgescu.Doi soldaţi au leşinat după discursul preşedintelui

Emil Constantinescu În urmă cu 18 ani, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti a avut loc cea mai mare paradă militară de după 1989, manifestare organizată pentru a marca Ziua Naţională a României şi în cinstea celor 80 de ani scurşi de la momentul Marii Uniri. Defilarea a reunit militari din MApN, MI şi SRI şi, în premieră, alături de ostaşii români au defilat un pluton de militari francezi şi o subunitate de infanterie a armatei turce. Defilarea militarilor a fost încheiată de soldaţii Regimentului 30 Gardă, care s-au făcut de râs. Cei care au participat la eveniment se întrebau ce s-a întâmplat cu militarii, impresia generală fiind că fiecare bătea pasul de defilare după cum îi dicta urechea proprie. Oamenii aşteptau să vadă la lucru şi blindatele cu şenile, dar organizatorii nu le-au lăsat, pe motiv că distrug pavajul străzilor din centrul Bucureştiului. La paradă a participat preşedintele Emil Constantinescu, care a asistat la întreaga desfăşurare alături de premierul Radu Vasile, de ministrul Justiţiei, Valeriu Stoica, de ministrul de Interne, Gavril Dejeu, ministrul Apărării, Victor Babiuc și președintele Senatului Petre Roman. După felicitările preşedintelui României, doi soldaţi au leşinat.Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Memoria EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate