Editura Evenimentul si Capital

România serbează azi ziua celor mai prost plătiţi profesori din UE! Cât căştigă tinerii profesori şi câţi vor să plece din ţară

11_Profesor_RzV
Autor: | | 4 Comentarii | 374 Vizualizari

Cadrele didactice din România care au sub 35 de ani nu primesc un salariu mai mare de 875 de lei pe lună, arată un sondaj făcut de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Astăzi, de Ziua Mondială a Profesorilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) trage un semnal de alarmă asupra statutului degradat al profesorilor din România, cauzat de slaba finanţare a sistemului de educaţie.

Salariile extrem de mici ale profesorilor debutanţi au dus însă la situaţia în care majoritatea tinerilor care intră în sistem ajung acolo din lipsa altor opţiuni, nefiind motivaţi să urmeze o carieră didactică. Chiar şi cei care ajung din pasiune şi îşi doresc această carieră, reuşesc cu greu să îşi menţină interesul, dat fiind că salariile le permit cu dificultate să îşi acopere chiar şi cele mai elementare costuri.De la 230 de euro pe lună în România la 3000 de euro în SpaniaTot FSLI a arătat că dacă un profesor debutant are salariul mediu brut în România de 233 de euro, acelaşi profesor debutant are salariul mediu brut la o valoare de 2000 de euro în Austria, Marea Britanie sau Italia, 3000 de euro în Spania sau Germania sau chiar aproape 5000 de euro în Luxemburg, fapt ce plasează ţara noastră pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte nivelul salariilor acordate profesorilor debutanţi.   Efectele acestei situaţii sunt deja vizibile şi pot fi observate cel mai uşor prin rezultatele pe care cadrele didactice la obţin la examenele de titularizare sau concursurile de ocupare a posturilor didactice vacante. În acest an, procentul de candidaţi înscrişi la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante din învăţământul preuniversitar care au luat note între 7 şi 10, condiţie necesară pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, a fost de doar 49,17%. Posturile neocupate au fost acoperite de suplinitori care nu reuşit să atingă pragul minim de nota 7. Ce este mai grav este că tinerii competenţi care îşi doresc să fie profesori nu sunt atraşi de salariile din străinatate doar după ce ies de pe băncile şcolii, ci şi după ce îşi găsesc un loc de muncă în România, dar care nu este suficient de bine plătit - nu trebuie să căutăm prea mult motivele pentru care aceştia pleacă dacă stăm să comparăm cei 875 de lei cu salariile de câteva mii de euro obţinute afară. Tot din studiul FSLI din 2011 aflăm că 41% dintre tinerii ajunşi la catedră se gândesc tot mai serios la posibilitatea de a urma drumul străinătăţii. "Azi, de ziua profesorului, dorim să le transmitem cadrelor didactice din România nu doar clasicul "La mulţi ani" şi urări de împlinire personală şi profesională, ci să le transmitem şi speranţele noastre că îşi vor recăpăta statutul social pe care îl merită şi că vor fi răsplătiţi aşa cum se cuvine pentru efortul depus", declară Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate