Editura Evenimentul si Capital

ZI CRUCIALĂ pentru Justiţie. CSM și-a ales noua conducere. La vârf echipa judecătorul Mircea Aron și procurorul Luminița Palade

Mircea Aron, noul preşedinte al CSM
Autor: | | 10 Comentarii | 3872 Vizualizari

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit miercuri pentru a-și alege noua conducere. Judecătorul Mircea Aron, unicul candidat pentru funcția de președinte al CSM a fost ales astăzi de colegii săi. La fel și procurorul Luminița Palade a fost votat pentru postul de vicepreședinte. Ambii au primit 18 voturi pentru și doar unul împotrivă. Cei doi anunță că vor continua lucrurile bune și vor îndrepta ceea ce nu a mers.

UPDATE 16.40. "Vrem să continuăm lucrurile bune şi să îndreptăm lucrurile care, să zicem, nu au mers. (...) Am pedalat totuşi pe apărarea independenţei, pe colaborarea cu instituţiile din sistem cu care suntem în legătură prin forţa Constituţiei şi a legilor (...). M-am referit la integritate, la transparenţă, la eficienţă. Avem în curs de derulare chestiuni destul de tehnice pe care este bine uneori să le însuşeşti", a declarat judecătorul Mircea Aron, la finalul şedinţei CSM. El țintește îmbunătățiri cu privire la  Institutul Naţional al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară.

"Este un an greu, cu foarte multe proceduri de numire în funcţii de conducere, de avizare consultativă în funcţii de conducere, de alegeri CSM. Un an în care trebuie să continuăm reforma de întărire a integrităţii în justiţie şi îmi doresc să conlucrăm în condiţii de transparenţă", a completat noul vicepreşedinte al CSM, Luminiţa Palade.

UPDATE 16.28. Procurorul Luminița Palade, unicul candidat pentru funcția de vicepreședinte al CSM, a fost validată în această funcție cu 18 voturi pentru și unul împotrivă.

UPDATE 14.45. Judecătorul Mircea Aron, unicul candidat pentru funcția de președinte al CSM a fost ales astăzi de colegii săi, pentru a reprezenta Consiliul din postura de șef pentru ultimul an de funcționare a CSM în componența actuală. Anunțul a fost făcut de actualul şef al CSM, Marius Tudose, care a precizat că Mircea Aron a fost ales în funcţia de preşedinte cu "o majoritate zdrobitoare". Nominalizarea lui Aron a primit 18 voturi pentru și unul împotrivă.

Pentru funcția de președinte candidează judecătorul Mircea Aron, iar pentru cea de vicepreședinte procurorul Luminița Palade.

Pe ordinea de zi se află și prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2015, în mandatul judecătorului Marius Tudose — președinte și al procurorului Bogdan Gabor — vicepreședinte.

Conform Agerpres, președinția va fi reprezentată la ședința CSM de Simina Tănăsescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Reformă Instituțională și Constituțională.

Candidații pentru șefia CSM trebuie să prezinte un proiect care să cuprindă viziunea referitoare la gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar.

Judecătorul Mircea Aron a spus în proiectul de candidatură, că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile privind numirea în funcții de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ și DNA. Acesta crede că o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu.

“Propunerile aprobate de plenul CSM sunt expresia preocupării pentru consolidarea independenței justiției, creșterea calității actului de justiție și îmbunătățirea organizării sistemului judiciar, în contextul profundei reforme a legislației înfăptuite prin adoptarea celor 4 coduri. (...) Plenul CSM a constatat că nevoile sistemului s-au modificat în cei 11 ani de la elaborarea și aplicarea legilor justiției”, a susţinut Aron.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate