Editura Evenimentul si Capital

Zece ani de când s-a stins o voce de seamă a Europei Libere, Virgil Ierunca

Virgil Ierunca şi Monica Lovinescu, două voci inconfundabile ale Europei Libere
Autor: | | 0 Comentarii | 284 Vizualizari

În noaptea de 28 spre 29 septembrie 2006 se stingea, la Paris, Virgil Ierunca, personalitate de seamă a exilului românesc, unul dintre marii luptători împotriva dictaturii comuniste.

Împreună cu soţia sa, Monica Lovinescu, au încercat timp de peste o jumătate de secol să menţină vii valorile culturii noastre naţionale. Din 1975 a devenit colaborator al postului de radio "Europa Liberă". În cronicile lui, Virgil Ierunca împletea cronica literară cu luări de poziţii politice împotriva regimului comunist, pâna la dispariţia acestuia.

Dinu Zamfirescu, altă personalitate a exilului românesc de la Paris, spunea la dispariţia lui Ierunca: “În ultimul volum publicat în ţară, "Trecut-au anii...", Ierunca scria că "supravieţuitorii devin rari", ceea ce este perfect adevărat cu privire la exil. Şi tot el spunea: "Starea de exil, chiar atunci când e permanentă, nu poate fi concepută şi suportată decât dacă o trăieţti ca pe un fragment". Aşa a fost si existenţa lui Virgil Ierunca; pentru el exilul nu a luat sfârşit decât odată cu petrecerea lui din viaţă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate