Editura Evenimentul si Capital

Zburdălniciile Grupului de la Vișegrad și provocarea Europei unite. Pulsul planetei

Autor: | | 30 Comentarii | 2782 Vizualizari

Grupul de la Vișegrad este considerat, în continuare, cea mai mare provocare la adresa stabilității, echilibrului și viitorului Europei.

Instabilitatea unei Comisii Europene la final de mandat, confruntând numeroase probleme precum viitorul Europei, Brexit, valurile de migranți, terorismul, recrudescența naționalismelor și populismelor, a extremei drepte, peste care s-a mai adăugat o recrudescență a separatismelor, este dublată doar de întârzierea costituirii unei majorități în Germania. Pe această fereastră de relativ vid de putere afișată, manifestările tot mai pregnante cu iz de frondă a statelor Vișegrad se manifestă tot mai zburdalnic, motiv pentru nervozitatea crescândă a instituțiilor europene, dornice să sancționeze luări de poziții interne anti-europene.

Însă, trebuie reținut că pozițiile celor patru state sunt fundamental diferite, în multe privințe complet opuse. Ca și motivațiile lor. Mai întâi, pe temele orientării strategice, toate sunt membri loiali ai NATO și ai UE, și niciun stat nu-și dorește părăsirea celor două instituții. Deci toate voltele pe care le fac, cu precădere retoric și mai ales în interior, în politicile interne, nu au neapărat relevanță europeană. Dar în marile politici europene, chiar la nivelul nuanțelor și opțiunilor personale, abordările sunt distincte.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Astfel, Slovacia este un stat profund pro-european, complet înclinat să respecte regulile și angajamentele europene, chiar dacă în trecut s-a raliat la procesul declanșat de Ungaria împotriva Comisiei Europene pe tema alocării cotelor de refugiați/ imigranți. Slovacia s-a retras din proces iar astăzi, după ce Partidul Poporului, populist, de dreapta, a pierdut nescontat alegerile regionale în Banska Bystrica, hotărârea euro-conformă și sprijinul pentru viitorul european e absolut. Cum e și sprijinul celorlaltor 3 state din Vișegrad pentru formatul PESCO, al integrării prin apărare, semnat lunea trecută la Bruxelles de toate aceste state. Mai mult, recentele manifestări par să arate mai degrabă limbajul dublu, cu manifestări de frondă acasă, criticabile la nivel european, dar cu un limbaj complet solidar și european la Bruxeles.

Și Ungaria a declarat, după pierderea procesului la Curtea Europeană de Justiție, că va respecta decizia europeană a cotelor(în ciuda jocului intern cu referendumul pentru zero imigranți) așa cum prelungirea sancțiunilor la adresa Rusiei este susținut unanim de statele din regiune, inclusiv de Ungaria care beneficiază de relații privilegiate și de o perspectivă de extindere a centralei atomoelectice de la Paks cu Rusia(după un acord european în materie). Și în privința Rusiei, Polonia menține steagul percepției amenințării în timp ce Ungaria găsește în Moscova un partener.

Deci nu există o coeziune Vișegrad anti-europeană per se. Despre Cehia noului premier populist Andrej Babis e prea devreme să avem opinii formate, dar partidul său eurosceptic AMO ar putea da un guvern minoritar cu porniri cel puțin ciudate, mai ales dacă cursa prezidențială e câștigată tot de prietenul lui Putin, originalul președinte Milos Zeman. Totuși, semnalele de perspectivă sunt mai degrabă liniștitoare, prin faptul că provocările statelor Vișegrad la adresa UE țin de dorința de a avea un rol mai pregnant în decizie, de a limita acțiunea și deciziile Comisiei în fața Consiliului, de a profita la maximum de voturile interne și de susținerea publică, folosind limbaje criticabile de către UE, care să le tolereze o marjă mai largă de acțiune.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate