Yomeddine, filmul ovaționat la Cannes, proiectat la BIFF 2018. Regizorul Abu Bakr Shawky, invitat special

Yomeddine, filmul ovaționat la Cannes, proiectat la BIFF 2018. Regizorul Abu Bakr Shawky, invitat special

Yomeddine, filmul ovaționat zece minute la Festivalul de la Cannes, cu sala în picioare, va fi proiectat la BIFF 2018. Regizorul egipteano-austriac Abu Bakr Shawky este invitat special la Gala BIFF 2018

Se poate „plămădi„ o comedie cu un lepros, un orfan și măgarul care îi duce într-o călătorie sentimentală? Regizorul egipteano-austriac Abu Bakr Shawky reușește și, mai ales, realizează un succes extraordinar la Cannes (2018) cu Yomeddine („Judgment Day”), nominalizat la premiul Palme d'Or pentru cel mai bun debut regizoral. Este primul film al lui Shawky și, totodată, primul film egiptean invitat vreodată la concursul principal de la Cannes. Oare ce mai urmează?

Yomeddine a câștigat admirația iubitorilor de film din toată lumea, iar publicații renumite ca Variety,  The Guardian sau The Hollywood Reporter au cronici pe măsură. Întrebat de ziariști despre „mesajele politice și religioase” din spatele debutului său, Shawky a spus că pur și simplu „ori de câte ori va exista o poveste bună, el o va urma”. „De ce nu poate fi un film din Orientul Mijlociu să fie „politic” în sensul tradițional și să fie considerat plăcut și semnificativ”, a adăugat el.

Pelicula va putea fi vizionată și la București, sâmbătă, 16 iunie, la Cinema Pro, unde, de la ora 19.00 începe Gala BIFF 2018, iar de la ora 20.00 va avea loc proiecția filmului Yomeddine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea din Yomeddine este un amestec de personaje cu nuanțe unice și influențe ale vechilor povești arabe: un gunoier lepros, jucat de Rady Gamal, orfanul Obama (Ahmed Abdelhafiz) și măgarul Harby străbat sudul Egiptului în căutarea familiei gunoierului Beshay, lăsat într-o colonie de leproși când era copil. În călătoria lor, Beshay și Obama sunt ridiculizați și respinși nu o dată, iar legătura care se construiește nu este una tată-fiu, ci mai degrabă o camaraderie născută din discriminare.

Ideea acestui film i-a venit lui Shawky în 2008, când a regizat un scurt documentar într-o colonie de leproși în 2008, The Colony - proiectul său de absolvire a Institutului High Cinema din Egipt. „A fost o secvență de 15 minute de portrete ale oamenilor care trăiesc acolo”, a spus Abu Bakr Shawky. „Am avut ideea pentru Yomeddine de atunci.”

Regizorul egiptean dă glas, însă, minorităților de tot felul, care încearcă să treacă demn printr-o viață dificilă. Povestea, portretelele,  totul într-o alternanța de peisaje grăitoare ale Egiptului, care amestecă drumurile de beton cu aleile galbene de deșert și vegetația luxuriantă cu grămezi de gunoi, sunt amestecate de „ochiul de compozitor” al regizorului Abu Bakr Shawky cu dexteritatea unui artist experimentat.