Kissinger, numit „diplomat legendar” de comuniștii din China. A fost primit de Xi Jinping

Kissinger, numit „diplomat legendar” de comuniștii din China. A fost primit de Xi Jinping Dieta lui Henry Kissinger. A trăit 100 de ani datorită stilului său de viață. Sursa foto Arhiva EVZ

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit joi la Beijing pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger, salutat în media de stat ca un "diplomat legendar" pentru că a permis apropierea, în anii 70, dintre China şi Statele Unite.

Henry Kissinger, care a împlinit recent 100 de ani, a mers în secret la Beijing în iulie 1971 pentru a crea legături cu China comunistă, deschizând calea vizitei istorice a preşedintelui Nixon la Beijing în 1972, scrie Le Point.

Această mână întinsă Chinei a pus capăt izolării gigantului asiatic şi a contribuit la creşterea puterii Beijingului, mai întâi economic, pe scena mondială.

"Poporul chinez apreciază prietenia şi nu-l vom uita niciodată pe vechiul nostru prieten şi contribuţia dumneavoastră istorică la promovarea dezvoltării relaţiilor chino-americane şi la întărirea prieteniei dintre popoarele chinez şi american", i-a spus preşedintele Xi dlui Kissinger joi, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Acest lucru a fost nu numai benefic pentru cele două ţări, ci a şi schimbat lumea", a adăugat dl Xi.

"Relaţiile chino-americane vor fi întotdeauna asociate cu numele lui Kissinger şi poporul chinez îşi va aminti întotdeauna de dumneavoastră", i-a mai spus el.

„Relaţii cruciale”

CCTV a precizat că fostul secretar de stat american a fost primit în aceeaşi încăpere în care a realizat apropierea cu China în urmă cu 50 de ani, la Diaoyutai, villa de stat a guvernului chinez la Beijing.

Dl Kissinger i-a mulţumit preşedintelui chinez pentru acest gest simbolic.

Relaţiile dintre cele două ţări ale noastre vor fi cruciale pentru pacea în lume şi progresul societaţilor noastre", a mai declarat el.

"Din 1971, dl Kissinger a mers în China de mai bine de 100 de ori", a subliniat joi televiziunea de stat.

"Pe 2 mai, diplomatul legendar şi-a sărbătorit a 100-a aniversare şi această vizită în China este şi prima de când are 100 de ani", a adăugat televiziunea chineză.

Henry Kissinger s-a întâlnit în ziua precedentă cu cel mai înalt oficial chinez din diplomaţie, Wang Yi.

Acesta i-a mulţumit în special pentru "contribuţiile sale istorice la dezgheţul relaţiilor dintre China şi Statele Unite".

„Înţelepciune”

"Politica americană faţă de China are nevoie de o înţelepciune diplomatică ca a lui Kissinger şi de un curaj politic ca al lui Nixon", i-a spus WangYi oaspetelui său.

În situţia în care gigantul asiatic este astăzi a doua putere economică mondială, este "imposibil să încercuieşti sau să blochezi" China, a insistat oficialul chinez.

Marţi, fostul secretar de stat s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, aflat sub efectul sancţiunilor americane.

În cursul acestei întâlniri, "dl Kissinger a declarat că în umea de astăzi, provocările şi oportunităţile coexistă şi că Statele Unite şi China ar trebui să elimine neînţelegerile, să coexiste paşnic şi să evite confruntrea", a relatat agenţia China Nouă.

Laureat al premiului Nobel pentru pace, dl Kissinger a făcut avere, după ce a ieşit din politică, în consiliera întreprinderilor care investesc în China. El a avertizat de asemenea contra înăspririi politicii americane faţă de Beijing.

Vizita lui în China are loc în acelaşi moment cu cea a emisarului american pentru climă, John Kerry, şi după călătoriile altor înalţi oficiali americani precum secretarul trezoreriei, Janet Yellen, şi secretarul de stat Antony Blinken. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)