Editura Evenimentul si Capital

Vulpea în capcana ei

Sever Voinescu
Autor: | | 0 Comentarii | 1549 Vizualizari

Hannah Arendt este evocată și comentată masiv într-un recent număr hors-série al revistei ”Philosophie magazine”.

În general, revista este pur și simplu imbecilă în încercarea ei de a face din Arendt o militantă a stîngii anticapitaliste, inclusiv prin plasarea fără jenă a unor personaje contemporane precum Daniel Cohn-Bendit și Edward Snowden printre continuatorii ei spirituali. În fine, sînt feluri și feluri de a o înțelege pe Hannah Arendt, care mai de care mai interesante și provocatoare, așa că m-am hotărît să petrecem cu ideile ei întreaga săptămînă. Singurul lucru interesant pe care îl găsesc în revista amintită este o lungă însemnare pe care autoarea ”Originii totalitarismului” a scris-o cîndva, între 1950 și 1954, în Jurnalul ei de idei. Ceva ca o poveste, ca o parabolă.

A fost odată, zice Hannah Arendt și rezum eu, o vulpe care era într-o asemenea măsură lipsită de șiretenie, încît nu doar că pica în orice capcană, dar nici măcar nu știa bine ce-i aia capcană. În plus, din cauză că tot pica în capcane, blana i se deteriorase atît de mult că vulpea noastră nu mai era aproape deloc apărată de intemperiile la care, în general, te expune o viață de vulpe. După ce și-a petrecut întreaga tinerețe și o bună parte din viața adultă căzînd în felurite capcane pe care alții i le-au tot întins, această vulpe a decis, spre bătrînețe,  să se retragă din lumea vulpilor și a început să-și sape singură o vizuină. Chiar dacă nu știa bine ce-i aia o capcană și în ciuda experiențelor pe care le-a avut tot căzînd în capcane, i-a venit o idee cu totul nouă și neașteptată pentru o vulpe, în general. A decis să contruiască o vizuină care să fie și capcană, pentru a prinde în ea și alte vietăți. Se va instala în fundul vizuinei-capcană și o va camufla ca și cum ar fi o vizuină oarecare. Probabil că ideea i-a venit pentru că a a luat tot timpul capcanele drept vizuini, motiv pentru care a și căzut în atîtea. A făcut vizuina-capcană exact pe măsura ei, nici mai mare și nici mai mică decît propriul ei corp și s-a instalat. Era, de fapt, o nouă probă a ignoranței vulpii noastre în privința capcanelor: nimeni nu putea cădea în vizuina ei pentru simplul motiv că vulpea însăși se instalase înăuntru și spațiul ei era epuizat. Văzînd că nu cade nimeni în capcana ei, a început să-și pună întrebări - de ce?  În fond, toată lumea știe că, indiferent cît sînt de șirete, se întîmplă des unei vulpi să cadă într-o capcană. Așadar, de ce o capcană construită de o vulpe, și încă una care cunoscuse multe capcane tot căzînd în ele, nu putea fi la fel de eficientă precum capcanele construite de vînători? Fără îndoială,  și-a spus vulpea noastră, pentru că capcana nu era atît de recognoscibilă ca atare, fiind, de fapt, vizuină. Atunci, vulpea a avut ideea de a decora cît mai atractiv vizuina-capcană și apoi a pus peste tot prin pădure indicatoare pe care a scris: ”Veniți toți, aici e o capcană, e cea mai frumoasă capcană din lume!” De aici înainte, era foarte clar că absolut nici o vulpe nu va intra în această capcană, dar și că foarte multe vulpi, dar și foarte mulți oameni, vor veni doar să viziteze vizuina acestei vulpi cam năstrușnice. Cum  capcana, să nu uităm, servea drept vizuină pentru vulpea noastră, oricine venea să viziteze vulpea, trebuia să cadă în capcană. Și oricine ar fi putut, mai apoi, să iasă din capcană, căci spațiul era ocupat pe de-a întregul chiar de vulpea noastră. Ea însăși, doar, nu mai putea ieși. Prinsă în această situație, vulpea e mîndră: ”Sînt atît de mulți oameni care vin să mă vadă în propria mea capcană, că am ajuns cea mai bună dintre vulpi!” Și e ceva adevăr în asta, încheie Hannah Arendt povestea, pentru că nimeni nu cunoaște mai bine natura unei capcane decît acela care își petrece toată viața într-o capcană.

Arendt se gîndea la Heidegger cînd scria această poveste. El este vulpea. Dar poate foarte bine să fie oricine, pentru că oamenii care trăiesc în vizuine astfel construite ca să le fie și capcane sînt atît de mulți...

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate