Editura Evenimentul si Capital

„Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu. Marian Vanghelie dezvăluie modul în care a făcut AVERE: "N-am trăit doar din salariul de primar"

Marian Vanghelie
Autor: | | 10 Comentarii | 13644 Vizualizari

Lui Marian Vanghelie i s-a schimbat programul de viaţă. Patru luni după gratii l-au reînvăţat să se trezească în fiecare zi la 7.30 dimineaţa, chiar dacă acum e de câteva săptămâni bune în arest la domiciliu. Spune că primeşte sute şi mii de telefoane şi mesaje, acordă audienţe, se gândeşte să lanseze un partid şi anunţă pe modelul lui Ion Iliescu că n-are de gând să iasă din politică decât cu picioarele înainte. Aruncă săgeţi otrăvite către Victor Ponta şi Gabriel Oprea şi se uită cu admiraţie la Traian Băsescu.

Cum a fost după gratii, coleg de celulă cu Radu Mazăre?

Şi cu Radu Mazăre, pentru că am stat în cameră opt inși în unsprezece metri pătrați, şase metri fiind doar paturile, un metru și ceva toaleta, deci pe trei metri și ceva ne învârteam opt inşi. A fost un șoc, e un șoc să pleci de unde pleci, de la un anumit nivel şi în loc să te duci la birou să muncești, să faci alte lucruri, să ajungi să fii tratat ca un infractor nefiind condamnat. Mi se pare că este, cum să zic, că se încalcă drepturile omului și toate drepturile normale care pot fi într-un stat civilizat!

Cum aţi ajuns aici, în situaţia asta?

Eee, știți mai bine, și nu numai dumneavoastră, cred că, din păcate, cu toții știm, oameni politici, oameni din presă, cu toții știm ceea ce se întâmplă și cum ajung unii și alții în arest, dar considerăm că nouă nu ni se poate întâmpla și în momentul în care vezi că ți se întâmplă și ție nu-ți vine să crezi! Ştim foarte bine jocurile cum au fost și de ce a trebuit să mă duc eu şi cine a grăbit…

Eu nu ştiu! Spuneţi-mi, cine?

Mda… O parte din arcul guvernamental care este acum la putere împreună cu premierul Ponta și cu colegii lui din echipa guvernamentală.

De unde pleacă această adversitate dintre Marian Vanghelie şi Victor Ponta?

Domnul Ponta a avut, așa, o formulă mai ciudată de conducător, toți cei care pe care nu i-a plăcut a trebuit să-i dea afară, să-i omoare, să-i scoată din funcții, să-i elimine, dar viața demonstrează că în momentul când e să ți se întâmple şi ție, ţi se întâmplă. De ce i-a fost frică, nu a scăpat: a ieșit pe ușa din spate din PSD, a pierdut funcția de preşedinte PSD tot pe ușa din spate, mai departe va pierde și funcția de prim-ministru tot pe ușa din spate, se va trage cortina și, știți, celelalte lucruri nu le doresc nici măcar dușmanilor să li se întâmple după ce am văzut cum este acolo unde am fost eu.

Noul președinte al PSD este Liviu Dragnea. Vi se pare o variantă mai bună decât aceea cu Victor Ponta la șefia partidului?

Orice variantă mi se pare mai bună decât Victor Ponta!  Rău mai mare decât a făcut Victor Ponta partidului n-a făcut nimeni şi nu mai poate să facă nimeni nici dacă își propun toți la un loc să facă rău partidului.  Nu vedeți că a dus PSD în gard?

Ce se întâmplă în acest moment cu partidul?

În continuare discut cu foarte mulți colegi din PSD şi toată lumea e debusolată. Pe undeva mă bucur, că poate până acum n-aveau curaj să spună ceea ce spuneam eu. Astăzi văd că gândeau mulţi la fel ca mine, dar nu aveau curajul să se exprime și spun că a fost o nenorocire, un eșec, domnul Victor Ponta, și ca președinte, și ca prim-ministru.

Credeți că asta este și părerea lui Ion Iliescu?

Eu sunt sută la sută convins, de altfel știți foarte bine că președintele Iliescu nu se manifestă decât atunci când trebuie și cum trebuie.

V-ați mai întoarce în Partidul Social Democrat?

Eu rămân și voi rămâne toată viața de stânga, dar nu știu dacă acum e un moment să discut de întoarcerea în PSD.  Sunt atât de multe probleme în PSD, eu trebuie să-mi rezolv problemele, sunt alte lucruri de făcut… Nu știu, niciodată în politică nu poţi spune “niciodată”.

Dacă erați în continuare membru PSD într-un astfel de context, aţi fi recomandat rămânerea la guvernare sau abandonarea guvernării?

Este cea mai mare greșeală pentru PSD rămânerea la guvernare! Dar asta se întâmplă pentru că Victor Ponta n-a gândit ca un membru PSD și ca președinte al partidului, el a gândit ca… Victor Ponta, adică “fac cum mi-e mie mai bine”.  Dacă era inteligent trebuia să dea puterea a doua zi după ce a pierdut alegerile și se întărea, se organiza partidul și se pregătea de alegerile din 2016 numai că, din păcate, el a gîndit cum e mai bine pentru el. Dacă mai stă la guvern Ponta, mai ales acum că nu mai este președinte, partidul are toate șansele să piardă zdruncinător în alegeri.

Cum vedeți în actualul context politic susținerea aproape necondiționată pe care i-o acordă Gabriel Oprea lui Victor Ponta?

Discutăm despre ciudățenii?! Păi, cum vi se pare dumneavoastră când vine domnul Gabriel Oprea în fața Biroului Permanent al PSD și spune “eu nu susțin partidul, eu îl susțin pe Victor Ponta câtă vreme este prim-ministru”? Este ceva penibil! Au fost înjosiţi toți delegații Biroului Permanent și, totodată, prin ei, tot partidul.

Înțeleg că Victor Ponta e o dezamăgire pentru dumneavoastră, dar Mircea Geoană ce este?

Un fost membru PSD, un fost președinte PSD…

Cu care ați pornit la o moment dat un proiect politic!

Cu care eu cred că m-am comportat cu demnitate și cu care am mers până la capăt cât am crezut eu că se poate merge. Ştiți cum este? E rușinos, mi-e rușine mie de mine să vorbesc urât despre Mircea Geoană. Zece ani m-am bătut cu foarte mulți lideri, care chiar erau lideri în Partidul Social Democrat, pentru a-l susține pe Mircea Geoană și mi-e rușine mie de mine să vorbesc urât de un om în care am crezut foarte mult și de un proiect în care am crezut foarte mult. Ca să folosesc un cuvânt elegant, că nu vreau să vorbesc urât, Mircea Geoană este o dezamăgire. Restul… Cred că declarațiile lui spun tot, și despre caracter, și despre modul dânsului de acțiune.

”Nu se pune problema să ies din viața politică doar pentru că unii cred că trebuie să ies”

Am auzit că puneţi la cale lansarea unui nou partid politic. Luaţi în calcul o astfel de variantă?

Ca om politic iau în calcul orice tip de formulă.  Eu cred că trebuie să renască stânga, o stângă adevărată, formată din lideri, începând de la tineri pregătiți până la oameni de vârsta a doua și de vârsta treia, că nu trebuie eliminați, cum a crezut Victor Ponta că cei de vârsta a doua și a treia trebuie eliminaţi! Trebuie oameni din toate categoriile, cu toate pregătirile, trebuie mesaje și pentru intelectuali, și pentru toate categoriile sociale, nu doar pentru cei care sunt amărâți și n-au ce să mănânce, trebuie să existe un mesaj foarte clar pentru muncitori și pentru studenți!

Sunteți, totuși, unul dintre politicienii care au lansat formula aceasta, “voturi contra ajutoare sociale” sau favoruri date unor anumite categorii sociale…

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate