Editura Evenimentul si Capital

Vox populi: ”Frica de SRI o au doar hoții, fie ei parlamentari, miniștri, jurnaliști, oameni de afaceri” | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 43 Comentarii | 5988 Vizualizari

Am fost de acord cu Robert Turcescu luni seara, la Undetv, că în alte locuri ale lumii, mai de democrație pline, ca să parafrazez un vers celebru, Decizia CCR, Ordonanța de Urgență, dezvăluirile din presă privind implicarea SRI în supravegherea tehnică pe parcursul instrucției penale, ar fi declanșat o dezbatere națională cu participarea societății civile, a presei, a politicienilor, a șefilor DNA și DIICOT, dar și dacă nu mai ales a șefilor Serviciilor secrete.

De ce?

Pentru că Decizia a adus în discuție pe meleagurile noastre ceea ce în America se discută din 1974, cînd CIA a fost scuturată rău pentru abuzurile sale în numele interesului național și mai ales după măsurile decise de Administrația Bush sub numele de Patriot Act ca răspuns la atentatele teroriste din 11 septembrie 2011:

Care e cel mai bun raport între un obiectiv de interes național și respectarea drepturilor individuale?

În America, încălcarea de către CIA a propriului statut, prin spionarea cetățenilor americani, între 1948 și 1974,  a fost justificată prin obiectivul național numit Lupta împotriva pericolului bolșevic.

După 11 septembrie 2011, gravele încălcări ale drepturilor omului în SUA și-au găsit justificarea în obiectivul de interes național numit Lupta împotriva terorismului.

O expresie plastică a acestei confruntări o găsim în filmul american Sicario.

Așa cum arătam în eseul din Adevărul consacrat acestui film, conflictul e între adepții obiectivului național numit Lupta împotriva cartelurilor de droguri și adepții respectării stricte a Legii în această luptă.

În România locul Luptei împotriva terorismului l-a ținut și cred că-l mai ține Lupta împotriva corupției.  Intervențiile Diviziei Presă a răposatului Binom SRI- DNA, motivări ale unor sentințe în cazuri de corupție fac din  corupție un dușman pentru România echivalent bolșevismului de pe vremuri pentru Occident și în ultimul timp Terorismului pentru America. Iată cum sună un pasaj din Motivarea sentinței date de ÎCCJ în cazul Miron Mitrea:

Corupția reprezintă o amenințare majoră pentru democrație, constituind o negare a drepturilor omului și o încălcare a principiilor democratice, pentru echitatea socială şi pentru justiție, erodând principiile unei administrații eficiente, punând în pericol stabilitatea și credibilitatea instituțiilor statului.”

Curat pericol echivalent celui al Terorismului!

Indiferent însă dacă lupta împotriva corupției e sau nu corectă, un lucru rămîne indiscutabil:

Ea a fost impusă opiniei publice de la noi ca obiectivul național numărul unu, ținînd locul pe meleagurile moldo-valahe, luptei împotriva terorismului. Și ca și lupta împotriva terorismului, lupta împotriva corupției a dat naștere unor încălcări ale drepturilor individuale sub justificarea că un obiectiv de interes național poate pune între paranteze anumite drepturi ale omului. Vorba Ralucăi Prună. Prin raportare la terorism, anumite drepturi ale omului sînt un lux.

În aceste condiții, Decizia CCR ar fi trebuit să declanșeze dezbaterea națională:

Justifică lupta împotriva corupției ca  obiectiv de interes național încălcarea drepturilor  individuale?

Ar fi fost ea  eficientă prin raportare la marea masă a românilor?

La un moment dat, pe cristoiublog.ro am trudit din greu la croirea unui text lung cît o zi de post pentru a găsi răspunsul la întrebarea:

De ce ar fi anticonstituțională implicarea SRI în supravegherea tehnică pe parcursul instrucției penale, supraveghere dispusă de procuror pe baza autorizației primite de la judecător, în timp ce aceeași operațiune, realizată de o unitate independentă, ar fi constituțională?

În concluzie și pe scurt, intervenția mea trăgea un semnal de alarmă în ce privește posibilitatea ca SRI să-și vîre nasul în viața noastră personală și să folosească în scopuri securistice informațiile despre ce facem noi și ce dregem. Consideram asta ca un grav pericol pentru noi, românii.

Reacția cititorilor?

Spicuiesc cîteva dintre postări pentru mă convinge încă o dată cît de nătărău sînt presupunînd că-n România s-ar putea la îndoială o clipă lupta împotriva corupției dacă aceasta ar încălca drepturile omului.

Anca Anton:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate