Editura Evenimentul si Capital

Vox populi: ”Frica de SRI o au doar hoții, fie ei parlamentari, miniștri, jurnaliști, oameni de afaceri” | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 43 Comentarii | 5971 Vizualizari

Am fost de acord cu Robert Turcescu luni seara, la Undetv, că în alte locuri ale lumii, mai de democrație pline, ca să parafrazez un vers celebru, Decizia CCR, Ordonanța de Urgență, dezvăluirile din presă privind implicarea SRI în supravegherea tehnică pe parcursul instrucției penale, ar fi declanșat o dezbatere națională cu participarea societății civile, a presei, a politicienilor, a șefilor DNA și DIICOT, dar și dacă nu mai ales a șefilor Serviciilor secrete.

De ce?

Pentru că Decizia a adus în discuție pe meleagurile noastre ceea ce în America se discută din 1974, cînd CIA a fost scuturată rău pentru abuzurile sale în numele interesului național și mai ales după măsurile decise de Administrația Bush sub numele de Patriot Act ca răspuns la atentatele teroriste din 11 septembrie 2011:

Care e cel mai bun raport între un obiectiv de interes național și respectarea drepturilor individuale?

În America, încălcarea de către CIA a propriului statut, prin spionarea cetățenilor americani, între 1948 și 1974,  a fost justificată prin obiectivul național numit Lupta împotriva pericolului bolșevic.

După 11 septembrie 2011, gravele încălcări ale drepturilor omului în SUA și-au găsit justificarea în obiectivul de interes național numit Lupta împotriva terorismului.

O expresie plastică a acestei confruntări o găsim în filmul american Sicario.

Așa cum arătam în eseul din Adevărul consacrat acestui film, conflictul e între adepții obiectivului național numit Lupta împotriva cartelurilor de droguri și adepții respectării stricte a Legii în această luptă.

În România locul Luptei împotriva terorismului l-a ținut și cred că-l mai ține Lupta împotriva corupției.  Intervențiile Diviziei Presă a răposatului Binom SRI- DNA, motivări ale unor sentințe în cazuri de corupție fac din  corupție un dușman pentru România echivalent bolșevismului de pe vremuri pentru Occident și în ultimul timp Terorismului pentru America. Iată cum sună un pasaj din Motivarea sentinței date de ÎCCJ în cazul Miron Mitrea:

Corupția reprezintă o amenințare majoră pentru democrație, constituind o negare a drepturilor omului și o încălcare a principiilor democratice, pentru echitatea socială şi pentru justiție, erodând principiile unei administrații eficiente, punând în pericol stabilitatea și credibilitatea instituțiilor statului.”

Curat pericol echivalent celui al Terorismului!

Indiferent însă dacă lupta împotriva corupției e sau nu corectă, un lucru rămîne indiscutabil:

Ea a fost impusă opiniei publice de la noi ca obiectivul național numărul unu, ținînd locul pe meleagurile moldo-valahe, luptei împotriva terorismului. Și ca și lupta împotriva terorismului, lupta împotriva corupției a dat naștere unor încălcări ale drepturilor individuale sub justificarea că un obiectiv de interes național poate pune între paranteze anumite drepturi ale omului. Vorba Ralucăi Prună. Prin raportare la terorism, anumite drepturi ale omului sînt un lux.

În aceste condiții, Decizia CCR ar fi trebuit să declanșeze dezbaterea națională:

Justifică lupta împotriva corupției ca  obiectiv de interes național încălcarea drepturilor  individuale?

Ar fi fost ea  eficientă prin raportare la marea masă a românilor?

La un moment dat, pe cristoiublog.ro am trudit din greu la croirea unui text lung cît o zi de post pentru a găsi răspunsul la întrebarea:

De ce ar fi anticonstituțională implicarea SRI în supravegherea tehnică pe parcursul instrucției penale, supraveghere dispusă de procuror pe baza autorizației primite de la judecător, în timp ce aceeași operațiune, realizată de o unitate independentă, ar fi constituțională?

În concluzie și pe scurt, intervenția mea trăgea un semnal de alarmă în ce privește posibilitatea ca SRI să-și vîre nasul în viața noastră personală și să folosească în scopuri securistice informațiile despre ce facem noi și ce dregem. Consideram asta ca un grav pericol pentru noi, românii.

Reacția cititorilor?

Spicuiesc cîteva dintre postări pentru mă convinge încă o dată cît de nătărău sînt presupunînd că-n România s-ar putea la îndoială o clipă lupta împotriva corupției dacă aceasta ar încălca drepturile omului.

Anca Anton:

„La piață, femeia de la care cumpăr pătrunjel, coafeza, menajera și bona, vecina cu laptop-ul oferit de dvs., ... etc., oamenii simpli, nu-și fac probleme că-i asculta sau nu SRI-ul, și nici cît de anticonstituțională sau constituțională este implicarea SRI în supravegherea tehnică pe parcursul instrucției penale.

Cine se teme de interceptări? 

Pe cine deranjează SRI-ul și DNA-ul???? Pe politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști, demnitari..., deci acest segment de populație este îngrijorat tare să nu fie ascultat de SRI. De ce? Pentru că marea corupție se desfășoară în lumea lor. (…)

Pînă nu se termină cu toți corupții din țară, SRI să nu înceteze colaborarea cu DNA, chiar dacă este neconstituțional, să se adauge în Constituție, să se hotărască în CSAT, să se găsească o soluție ca să devină totul legal.”

Alexandru T. Huhulea:

        „Vă respect părerile dar nu sînt de acord aici. Nu cred că asta e marea problemă a țării astăzi.

Cum ați vrea să se întîmple lupta anti corupție în România? Să se ducă agenți sub acoperire ca la americani și să-i demaște unul cîte unul? Nu s-ar rezolva nimic, ar dura extrem de mult, s-ar consuma resurse și mai multe și la cîtă corupție e la noi nici nu s-ar simți diferența.

Dacă stăm la mîna politicienilor să dea legi constituționale cu privire la asta nu cred că le-ar da decît obligați de UE poate. DNA lucrează din greu și tot e corupție peste tot... Ce ați vrea să se întîmple? Să rămînă lucrurile cum erau, cînd nu se întîmplă nimic și acești «acuzați» să se ascundă în spatele legilor pe care le manipulează tot cum vor ei?

Nu știu dacă e constituțional sau nu dar în contextul în care se află România astăzi e necesar...”

Mesager Britanic:

„În Marea Britanie nu există Curte Constituțională și de aceea lucrurile sînt foarte clare. În Romania, CC pare că lucrează sub beție, aruncă totul în haos. Nu vorbesc aici de celebrele «excepții de neconstituționalitate» care au pus la adăpost pînă acum averi ilegale și indivizi veroși prin «gîndirea» magistraților de acolo. Dar peste tot în lumea civilizată, Serviciile secrete pot face interceptări cu mandat de la un judecător. Pentru ce or veni zăpăciții aștia de la CC România să zică «ilegal» la așa ceva e greu de spus. Pregătiți-vă de o porție de rîs cînd vor publica motivarea. Știți vorba: un prost aruncă o piatră în lac și 100 de înțelepți nu pot să o scoată? E jalnic că se întîmpla în România. Deci găgăuții de acolo, de la CC, au decis că toate mandatele emise pînă acum de colegii lor, judecătorii, au fost în marginea/afara legii. Este Incredibil. Țara asta nu mai are scăpare începînd cu robele si togile.”

Septar Ialcin:

„Omul cinstit nu are motive de teamă. Frica de SRI o au doar hoții, fie ei parlamentari, miniștri, jurnaliști, oameni de afaceri. Poți să asculți telefonul zi și noapte dacă eu nu comit nici o ilegalitate de ce să-mi fie frică?.”

Credeți că mai are rost să angajăm o dezbatere națională pentru a răspunde la întrebarea:

Justifică lupta împotriva corupției ca  obiectiv de interes național încălcarea drepturilor  individuale?

 Am putea s-o angajăm. Dar nu ar servi la nimic.

Pentru că ar fi o discuție de cabinet sau,  vorba unui cititor, o discuție care ar interesa doar:

”Pe politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști, demnitari..., deci acest segment de populație este îngrijorat tare să nu fie ascultat de SRI. De ce? Pentru că marea corupție se desfășoară în lumea lor.” 
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate