Editura Evenimentul si Capital

Votăm prin corespondență la parlamentare

La alegerile prezidențiale de anul trecut s-au format cozi kilometrice în mai multe orașe europene
Autor: | | 0 Comentarii | 272 Vizualizari

Deși presiunile privind votul prin corespondență au apărut la prezidențialele din 2014, procedura nu va fi aplicată tocmai la acest tip de alegeri

Deputaţii au adoptat ieri proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. Legea va merge la Președinte pentru promulgare și va fi aplicată doar la alegerile parlamentare. Proiectul a fost adoptat cu 257 de voturi „pentru”, 12 abţineri şi 30 de voturi „împotrivă”. Imediat după vot, liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a anunţat că liberalii încetează greva japoneză (purtarea unor banderole albe pe braț pe care scria „vot prin corespondență”).

Liberalii și-au exprimat regretul că proiectul nu se referă și la votul prin corespondență pentru toate tipurile de scrutin dar s-au resemnat că „atât se poate cu această majoritate parlamentară”. De altfel, președintele PSD Liviu Dragnea a spus că vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale. „Neavând alegeri mâine pentru preşedinte, e nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru a găsi cele mai bune forme de procedură”, a explicat Dragnea, precizând că la acest tip de alegeri sunt două turiri de scrutin. În timpul votului pe articole reprezentanții UDMR au părăsit sala, nemulțumiți că nu-și pot susține amendamentele. Divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel exercitarea votului în numele altei persoane, prevede proiectul de lege.

Nu se pot înscrie online

Parlamentarii au eliminat din proiect prevederea potrivit căreia cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă se puteau înscrie în Registrul electoral online.

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate care dorește să-și exercite dreptul de vot prin corespondență se poate înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţa unde locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate