Editura Evenimentul si Capital

Parlamentul danez a votat, cu o largă majoritate, CONFISCAREA bunurilor de valoare ale REFUGIAȚILOR | UPDATE

Lars Lokke Rasmussen
Autor: | | 1 Comentarii | 604 Vizualizari

Parlamentul danez votează azi cotnroversatul proiect de lege privind confiscarea obiectele de valoare ale solicitanților de azil, pentru a plăti cheltuielile de întreținere pentru ei, scrie BBC News.

UPDATE ora 18.30

Parlamentul danez a adoptat, cu o majoritate covârşitoare, controversata reformă a sistemului de azil, destinată să descurajeze venirea migranţilor în contextul valului masiv de refugiaţi cu care se confruntă Europa în ultimele luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

După aproape patru ore de dezbateri, textul prezentat de guvernul minoritar al premierului liberal Lars Lokke Rasmussen a fost aprobat cu 81 de voturi pentru, 27 împotrivă şi o abţinere; 72i de deputaţi nu au participat la vot.

Aprobarea proiectului a fost posibilă graţie acordului intervenit la începutul lunii între formaţiunile de dreapta şi social-democraţi, principalul partid de opoziţie.

Acuzat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) că alimentează „teama şi xenofobia”, proiectul aprobat prevede, printre altele, diminuarea ajutoarelor sociale, confiscarea obiectelor de valoare ale migranţilor şi prelungirea termenelor pentru acordarea permisului de rezidenţă permanentă şi reîntregirea familiilor solicitanţilor de azil.

„Atât timp cât lumea nu se va uni şi nu va găsi o soluţie comună, Danemarca trebuie să acţioneze”, a explicat deputatul liberal Jakob Ellemann-Jensen.

Critici din străinătate

Propunerea a atras multe critici în țară și peste hotare, când a fost anunțată la începutul acestei luni.

Autoritățile daneze insistă că politica aceasta va aduce la egalitate imigranții cu danezii fără loc de muncă, pentru că și ei trebuie să-și vândă bunuri de până la o anumită valoare, pentru a avea dreptul să ceară beneficii sociale.

Pentru că există acord între mai multe partide asupra propunerii, este foarte probabil ca proiectul să fie adoptat.

De asemenea, Guvernul va adopta încă un proiect controversat, prin care se impune amânarea reunificării familiilor refugiaților și a imigranților, astfel încât să-i descurajeze să plece din țara lor. Perioada la care se poate depune cerere de reunificare a familiilor crește de la unu la trei ani.

Danemarca se așteaptă să primească în jur de 20.000 de solicitări de azil în 2016, comparativ cu 15.000 anul trecut, a anunțat Ministerul Integrării.

Autoritățile insistă că aceste măsuri sunt necesare pentru a opri valul de refugiați, în ciuda faptului că Danemarca și Suedia au reintrodus recent controale la graniță.  

Până nu demult, Danemarca era una dintre țările care primea cei mai mulți imigranți.

Partidul lui Lars Rasmussen a câștigat alegerile din iunie 2015, după ce a promis „o închidere imediată a țării în fața valului de refugiați”. „Tonul în dezbaterea publică legată de refugiați și imigranți a devenit mai dur, fără îndoială”, a spus Kashif Ahmad, liderul Partidului Național.

Mulți au comparat ideea confiscării bunurilor de valoare cu ce s-a întâmplat în cazul evreilor în al Doilea Război Mondial.

Ministrul Integrării, Inger Stoejberg, a fost nevoit să anunțe că nu vor fi confiscate obiecte cu valoare sentimentală.

Legea se va referi la bani și bunuri care valorează mai mult de 1.340 de euro (10.000 de coroane daneze), o sumă care a crescut de la 3.000 de coroane, în urma mai multor obiecții.

UNCHR, Agenția ONU pentru Refugiați, a avertizat că propunerea încalcă prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, ale Convenției ONU privind drepturile copilului și ale Convenției ONU privind refugiații. Atât partidul de guvernământ de centru-dreapta Venstre, cât și formațiunea de dreapta Partidul Popular Danez susțin proiectul, ceea ce înseamnă că va fi adoptat.

Premierul Lars Lokke Rasmussen, din partidul Venstre, a numit această propunere ca fiind „cel mai prost înțeles proiect de lege din istoria Danemarcei”.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate