Voluntarii din Constanța salvează câinii maidanezi. Firma care a chinuit animalele, dată pe mâna DNA

Voluntarii din Constanța salvează câinii maidanezi. Firma care a chinuit animalele, dată pe mâna DNA

Zeci de iubitori de animale s-a mobilizat pentru îngrijirea câinilor comunitari de la Biobaza din Constanța, în urma apelului apelului făcut de primărie, după ce contractul cu firma care se ocupa de adăpost a expirat. Primăria Constanța va gestiona direct Serviciul de îngrijire a maidanezilor însă până la înființarea acestuia, după dezbaterea publică, Biobaza va rămâne, cel puțin o lună, în grija voluntarilor

Protestele iubitorilor de animale, din ultimii ani, față de relelele tratamente aduse de firma Puppy Vet câinilor fără stăpân, au avut succes. Primăria Constanța nu a mai reînnoit contractul încheiat în urmă cu aproape 15 ani, timp în care firma a primit milioane de euro.Contractul a expirat în data de 3 februarie iar reprezentanții firmei au fugit, lăsând în Biobază 130 de maidanezi înfometați, însetați, murdari  și adăpostiți în condiții greu de imaginat. Voluntarii spun că  în ultimii 3-4 ani au fost omorâți aproape 15.000 de câini, multe eutanasieri fiind efectuate ilegal. Potrivit președintelui Asociației Baricada Verde, Sorin Belu, probele voluntarilor au fost depuse la DNA, cerându-se urmărirea penală a firmei  Pupy Vet și  alui Radu Mazăre.

“Aruncau cu clor și var peste câini”

Numai astăzi, zeci de voluntari au adus la Biobază peste 300 kilograme de mâncare uscată pentru maidanezi și un frigider pentru păstrarea medicamentelor. “Avem nevoie de orice, ar fi bun un aragaz pentru a fierbe apa, am făcut curat, era o mizerie de nedescris, avem nevoie de cel puțin 65 de cuști, am făcut rost de vaccinuri”, spune, însuflețită, Florentina Raiciu, care face de peste patru ani voluntariat la Biobază. Tânăra, împreună cu soțul ei, Florin, și alte patru prietene, vin zilnic la adăpostul de animale. Au făcut curățenie însă mirosul de murdar încă mai stăruie. Își aduce aminte cum “ăștia curățau câinii aruncând cu clor și var peste ei, am văzut cumhingherii îi adunaru de pe stradă, îi aduceau aici, îi țineau două săptămîni și apoi îi cărau și îi aruncau în alte părți ale orașului pentru a mai încasa odată banii pentru capturare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu, eutanasierii !

Cei șase voluntari și Mădălina, o angajată a primăriei Constanța, au plătit, din banii lor, doi îngrijitori care curăță zilnic padocurile. Victor Maxim, un tânăr care de obicei organizează evenimente cultural, spune că ceilalți voluntari, înscriși la primărie și cu protecția muncii efectuată, hrănesc animalele, le oblojesc rănile, după un program prestabilit. E nevoie de organizare. Numai azi s-au făcut trei adopții. Florentina Raiciu recunoaște, cu sinceritate, că în schimbul voluntariatului au pretențiile lor. “Când primăria va prelua, în luna martie, serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, nu mai vrem să fie eutanasiați. S-a putut la Ploiești, Brașov și Sibiu, se poate și la Constanța. Acum, pe străzi mai sunt 1500 de câini, dacă s-ar începe și o campanile de sterilizare, ar scăpa cu toții”.

Cadavre câinilor, aruncate în gropile din curtea Biobazei

Membrii Asociației Baricada Verde cer intervenția urgentă a  inspectorilor de la Mediu și de la Direcția Sanitar Veterinară. Sorin Belu susține că animalelele erau omorâte și aruncate în niște gropi, descoperite în curtea Biobazei .Un fost angajat al adăpostului confirmă. “Aici sunt îngropați mii de câini, s-a umplu un puț, l-au făcut pe al doilea. Au și aerisire ca să nu bubuie din cauza gazelor. Într-o săptămână aruncau trei tone de câini. Când nu au mai avut unde, i-au dus la un crematoriu clandestin de la Altân Tepe,Tulcea”. Ororile de la Biobaza din Constanța au fost aduse la cunoștința DNA, potrivit lui Sorin Belu. El susține că, în baza probelor adunate, firma Puppy Vet și Radu Mazăre ar trebui cercetați pentru spălare de bani. Nici un reprezentant al firmei nu a putut fi contactat. “Ei au știut că vor “muri” încă de anul trecut, imediat după ce Radu Mazăre a plecat de la primărie”, concluzionează Florentina Raiciu.