Editura Evenimentul si Capital

Voiculescu: Economia de 60 de milioane de euro nu s-a făcut de la medicamente

Vlad Voiculescu spune că nu a umblat la banii de medicamente, ci că „economia” s-a făcut din alte categorii bugetare.
Autor: | | 0 Comentarii | 474 Vizualizari

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a dezvăluit, marți, cum s-a făcut „economie” de 60 de milioane de euro. El a explicat că banii s-au „întors” la bugetul de stat din trei mari categorii bugetare, că nu se pune problema ca programele ministerului să nu fie acoperite financiar până la sfârșitul anului și că nici n-a luat bani de la medicamente. În plus, el a spus că banii respectivi nu puteau fi folosiți în alte scopuri decât cele pentru care fuseseră inițial alocați.

„Cele 60 de milioane trimise înapoi la stat? N-au plecat niciodată de la stat! O economie la bugetul Sănătății sau la alt buget nu este în principiu un lucru blamabil. Dacă putem face economie este bine să le facem acolo unde se pot face. E important să înțelegem de unde vin aceste aproape 60 de milioane de euro. Sunt din trei capitole”, a explicat, marți, Vlad Voiculescu, la conferința de lansare a Brain Academy of Healthcare Management, prima școală de business din România adresată profesioniștilor din sistemul de sănătate.

Primul domeniu bugetar de unde au „rămas” bani a fost cel care se referă la pacienții din tragedia de anul trecut, din clubul bucureștean Colectiv.

„Avem 80 de milioane de lei care au rămas necheltuiți pentru victimele de la Colectiv. Motivul pentru care aceștia au rămas necheltuiși este modul în care a fost făcută Ordonanța de urgență, au fost stabilite regulile prin care pacienții de la Colectiv puteau folosi acești bani la începutul anului. Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am venit la Minister a fost să corectez aceste reguli și de asemenea să prelungim perioada în care pacienții de la Colectiv vor beneficia de acei bani pentru încă doi ani. Deci, 80 de milioane de lei vin de acolo”, a spus Vlad Voiculescu.

Tot el a anunțat că cea mai mare sumă „economisită” din cele 60 de milioane de euro,vine din cheltuielile de personal.

„Practic, a fost o estimare greșită a cheltuielilor de personal la nivelul instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății. Nu vorbim de spitale, nu vorbim de bani pe care am fi putut să-i dăm în plus la salarii, asta este reglementat prin lege! Deci, nivelul salariilor, numărul de posturi, astea toate sunt reglementate prin lege. Nu poate Ministerul Sănătății, dacă i-a rămas ceva în pușculită, pur și simplu să-i împartă! De asemenea, nu vorbim despre bani care au rămas de la medicamente, așa cum am văzut în presă, nu vorbim deloc despre economii care s-a făcut acolo!”, a spus, iritat, Vlad Voiculescu.

Cea de-a trei mare categorie bugetară unde s-au făcut „economii” a fost cea de investiții.

De la capitolul de investiții s-au returnat la bugetul de stat 36-37 de milioane de lei. De acolo, 33 de milioane vin de pe achiziția de ambulanțe. Achiziția de ambulanțe pur și simplu nu a fost finalizată de către Departamentul pentru Situații de Urgență, au fost începute procedurile în mai anul acesta, vor fi finalizate în primul trimestru al anului viitor, pur și simplu nu pot fi grăbite. De asemenea, sunt câteva milioane de lei care au rămas de la Agenția Națională a Medicamentului, unde achiziții sunt necesare, dar din păcate procesul de achiziție nu a fost finalizat, dar va fi, de asemenea, în primul trimestru al anului viitor. Deci, despre aceste trei capitole vorbim. Personal, da, repet, toate salariile au fost plătite conform legii, despre economia de la Colectiv sunt bani pe care-i vom folosi pe următorii doi ani și de asemenea, ce spunem mai devreme de la investiții, ambulanțe și la Agenția Națională a Medicamentului. Nu există niciun, nicio sumă care să nu fi fost cheltuită, din banii de investiții care să nu fi fost cheltuită conform legii de către Ministerul Sănătății”, a ținut să precizeze ministru Sănătății.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate