Editura Evenimentul si Capital

Vlad Voiculescu crede că e imoral să dai organul donat pacientului care e mai aproape

Vlad Voiculescu susține că el a transmis raportul la ANT, ba chiar are și răspuns oficial de la Agenția de Transplant.
Autor: | | 2 Comentarii | 478 Vizualizari

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat, marți, că transplantul pulmonar în țara noastră va putea fi finanțat doar atunci când vor fi îndeplinite toate condițiile pentru ca acesta să decurgă așa cum trebuie. Iritat de afirmațiile conducerii ANT, care susține că n-a primit raportul Corpului de Control și că oricum, neregulile semnalate, nu sunt reale, ministrul a cerut public ca șefii Agenției de Transplant să demonstreze că există registrul pacienților în așteptare și reguli clare de distribuire a organelor donate. Ba mai mul, Vlad Voiculescu a spus dă ideea că organul ajunge la pacientul cel mai apropiat este ilegală și imorală!

„Bineînțeles, transplantul pulmonar în România va fi finanțat de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite. Cu siguranță”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Legat de războiul pe care-l poartă cu managerul Spitalului Sf. Maria din București, ministrul Voiculescu a spus că atunci când a declarat că nu se poate face transplant în această unitate sanitară nu s-a bazat pe ce a văzut el cu propriii ochi, întrucât nu a trecut pragul spitalului vreodată, ci pe ceea ce i-au raportat specialiștii Ministerului. „Ministrul nu poate fi specialist în toate”, a explicat Voiculescu.

„Pentru tot ce am spus există documente foarte clare, există de asemenea grila de acreditare pe care am făcut-o publică. De asemenea, în grila de acreditare sunt specificate acele lucruri, nu am completat-o eu, este dată de inspectorii de la Agenția Națională de Transplant împreună cu personalul sau poate chiar cu domnul manager Copcă”, a subliniat Vlad Voiculescu.

Întrebat dacă știe că medicii susțin că el este vină pentru blocarea transplantului în România, întrucât le e frică de ce ar putea să-i acuze că au făcut, ministru a refuzat să creadă așa ceva.

„Înțelegea mea asupra oricărui sistem, implicit și asupra sistemului sanitar, este că nu funcționează pe bază de frică sau de curaj, și curajul de asemenea se bazează pe profesionalism și pe sigur datoria fiecărui. Nu cred că este blocat transplantul în România. Am văzut cazul prezentat ieri în conferință, am văzut și care este adevărul, a existat un reportaj de la Pro Tv în care am văzut care este adevărul. Nu-mi pot închipui că un sistem în care s-au investit numai anul trecut câteva zeci de milioane în training pentru personal, nu pot să-mi închipui că se sperie toată lumea pentru că ministrul spune că organele trebuie alocate într-un mod transparent. Da, trebuie să ajungem în lumea civilizată! Da, trebuie să evităm orice nerespectare a regulilor care poate duce la corupție sau mai rău decât atât”.

Mai mult, Vlad Voiculescu nu înțelege nici reacțiile vizavi de situația dezastruoasă din domeniul transplantului în România.

„Există rapoarte de control, într-adevăr, din 2006, 2009, 2011, 2014, la Agenția Națională pentru Transplant. Mi-e teamă că nu sunt eu persoana pe care trebuie s-o întrebați de ce nu au fost rezolvate aceste probleme până acum. Presupun că este un domeniu sensibil, presupun că există, presupun că reacțiile pe care le vedeți zilele acestea și anume cele de tipul „s-a oprit transplantul pentru că ministru a spus că unele lucruri nu sunt în regulă”, „toată lumea s-a speriat, nu se mai face transplant”, „mor oameni”, presupun că reacții de genul acesta s-ar fi petrecut oricând și presupun că nu este ușor din punct de vedere politic să abordezi o astfel de temă. Deci, cred că acesta este răspunsul la întrearea dumneavoastră. Cred că acum este momentul să spunem lucrurilor pe nume și să facem lucrurile mai bine. Nimeni nu spune, am tot respectul pentru profesioniștii din sănătate în general și din activitatea de transplant în mod special, dar sigur că aș vrea ca lucrurile să se întâmple așa cum trebuie, regulile să fie respectate, iar șansele tuturor să fie egale. Șansele fiecărui pacient care este pe lista de așteptare, care așteaptă un transplant, să fie egale!”, a explicat Voiculescu.

Informat că rerezentanții ANT au declarat că există un registru al pacienților care au nevoie de transplant și că există și reguli clare după care organele donate sunt distribuite, ministrul a cerut public șefilor ANT să demosntreze existența acestora.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate