Editura Evenimentul si Capital

Vocea străzii: Ce își doresc alegătorii de la viitorul Parlament

16-11/clipboard01_269-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 276 Vizualizari

„Evenimentul zilei” a oprit bucureșteni pe stradă și i-a întrebat ce așteptări au de la viitorul Parlament. Majoritatea nu știu când sunt alegerile. Scriitori, medici, profesori și activiști vor mai mult bun simț și mai puțină impostură.

Alex (21 de ani - foto) a ieșit într-o pauză de țigară în Piața Sf.Vineri. E student și lucrează într-o cafenea.„ Votez. Problema e că mai trebuie să ai și cu cine să votezi. Sunt toți la fel, doar ambalajul e diferit”, spune el. Ce vrea de la viitorul Parlament? „Nu prea cred că o să se schimbe ceva, noi o să trăim tot în București, în junglă”, crede tânărul. Trage din țigară. „Trebuie să se reformeze totul. Fără o resetare totală e doar fraudă și corupție și nu se schimbă nimic. În Parlament sunt doar jocuri de imagine, cuvinte mari dar nu fac nimic concret”, mai spune Alex și se întoarce la serviciu.„Nu mai avem nicio speranță”

Florăreasa Mioara (28 de ani) aranjează crizantemele în fața magazinului Unirea. Le taie codițele cu foarfeca și le udă cu un spray cu apă. Se amuză, ușor rușinată, când o întrebăm ce așteaptă de la viitorul Parlament. „Pe mine nu m-ați nimerit”, spune ea. Nu știe când sunt alegerile. Îi explicăm că nu contează, vrem să știm părerea ei. „Păi ce să zic? Mă aștept să fure mai mult!”, zice femeia, cu mâinile în vaza cu crizanteme.

„Nu mai avem nicio speranță, când sperăm că se schimbă ceva parcă vine și mai rău. Nimeni nu-i mai crede, cred că nici dumneavoastră nu-i mai credeți”, zice Mioara și se uită la noi să vadă dacă suntem de acord. Ne dă un sfat. „Dacă eram eu la Evenimentul zilei, scriam acolo părerea mea și gata, că 90% din oameni zic același lucru”.

Câțiva zeci de metri mai departe, la colțul străzii, un domn între două vârste completează un formular galben pe o bancă. Se ridică în picioare când aude că suntem de la presă dar întoarce privirea, încurcat, când îl întrebăm de Parlament. „Ce părere să am?”, mormăie încet și tace. Se apropie de noi și spune: „Vă zic ce cred, dar e confidențial”. Nici el nu știa când sunt alegerile.

Hanț, clanț!

Gigel (66 de ani) e foarte supărat. A luat foc când l-am întrebat de alegeri. Nici nu se uită la noi. Repetă ca o moară stricată că toți politicienii sunt niște hoți. Ține câteva ziare sub braț și nici nu ar pleca, dar nici n-ar mai râmâne să spună ce crede. „Nu mai vreau să aud nimic de bandiții ăștia. M-am săturat până peste cap. Suntem o țară de fraieri, eu nu mai votez că toți și-au bătut joc de popor!”, spune el. Tot nu se uită la noi. Agită mâna stângă în aer. „Cu cine să mai votez? Spuneți-mi dumneavoastră, că îi știți”, ne întreabă și începe să-și verse năduful.

Deraiază de la subiect și povestește cum niște arabi au pus mâna pe niște terenuri și că în România nu mai sunt suficiente depozite de armament. „Nu mai am încredere în nimeni, toți au spus că hanț, clanț, au dat din gură și au furat”, spune pensionarul. Vânzătorul de ziare de la chioșc privește amuzat scena. În discuție apare alt client și fără să știe despre ce vorbeam prinde din zbor ideea. „Păi n-avem un președinte number one?”, spune el, ironic, și ne roagă să-l dăm la ziar.

„PSD ne-a furat, dar au făcut ceva”

La Piața 1 Mai, mecanicul de utilaje grele Nicolae Stanciu (70 de anifoto) privește forfota dimineții cu o mână pe cafea și cu o mână pe cârjă. „Eu aș vrea să fie mai mulți parlamentari tineri, poate schimbă tineretul ceva. Mă duc să votez, da, dar nu știu cu cine. Cu PNL nu sunt de acord...cu PSD. . .chiar dacă ne-au furat măcar au mai făcut ceva”, zice el. Ca și cum prostia ar fi mai gravă decât hoția.„Nu aștept nimic de la ei că mereu ne-au mințit, spun una și după alegeri fac alta, niciodată nu s-a brodit să fie cum au zis”, spune Stanciu. Ar vrea ajutoare pentru copii și bătrâni, mai mult respect în societate, salarii mai bune pentru medici și profesori și nu înțelege de ce toată lumea vorbește de autostrăzi. „Cu șoselele astea să o lase mai moale, că fac și fură. Orice investiție se fură, e imposibil să nu se fure”, zice el.

Vă sfătuiesc să plecați!

Câteva străzi mai departe, Carmen (49 de ani) mănâncă o merdenea în stația unui autobuz. „Parlamentul nu e bun de nimic. Ce să vă spun mai mult, că nu știu?”, rostește ea, de sub o pălărie maro. Îi spunem că nu e nicio problemă că nu se pricepe la politică, toată lumea votează și are dreptul la o părere. Se gândește. „Îi sfătuiesc pe toți tinerii să plece din țară și să-și facă o viață decentă în altă parte”, spune ea.

„Vă sfătuiesc și pe voi să plecați cât mai repede. O să vedeți cât de repede vă adaptați, românii sunt descurcăreți, să știți. Nu se poate să muncești 10 ore pe zi și să nu ai un salariu decent”, zice Carmen. Lucrător comercial, femeia vrea ca viitorul Parlament să le ofere angajaților condiții mai bune de muncă. Dar lehamitea e prea mare. Nu o să voteze. „Ne-am pârlit de atâtea ori că eu nu mai merg la vot și cred că toată lumea e la fel”, ne spune ea.

„Mai aproape de normalitatea banală a cetățeanului de la care ia banii”

  • MARCEL TOLCEA, scriitor:

„Să fie mai puțin prezent la DNA, să își apere și să își promoveze mai puțin interesele, să nu dea legi pe care Curtea Constituțională a României să le declare anticonstituționale, să fie mai aproape de normalitatea banală a cetățeanului de la care ia banii. Să promoveze legi clare, iar parlamentarii să nu migreze de la un partid la altul”Glumă acidă cu Bulă

  • BOGDAN NĂSTASE, Inginer:

Bogdan (24 de ani) își bea cafeaua la parterul unui centru de firme din Piața Presei. „Nu știu ce se votează, dar mă duc la vot, ceea ce este destul de grav pentru că nu m-am interesat destul de mult să văd cine candidează. Politica mă lasă rece. Din câte am auzit USR a fost acceptat. Cred că aș merge cu ei”, spune el. Ar vrea ca viitorul Parlament să schimbe mentalități: „Să facă o schimbare în rândul oamenilor, să nu-i conducă în iluzii, să schimbe starea de spirit și starea de râcă dintre noi”. Ce-ar face dacă ar fi parlamentar? „Proiecte pentru industrie și cam atât, că în rest nu mă pricep și aș vorbi în necunoștință de cauză în Parlament și prefer să nu vorbesc SFuri”, spune el. Nu se pricepe la politică dar are un banc bun: „Bulă îl întreabă pe tătăl lui de ce nu merg lucrurile bine în țara asta. Tatăl îi răspunde: Înainte muncitorii lucrau, politicienii făceau politică și țiganii furau. Acum muncitorii fac politică, politicienii fură și toată lumea se așteaptă ca țiganii să muncească”.

  • ALEXANDRU TRANDAFIR, pensionar:

„Aș vrea ca noul Parlament să voteze legea care reduce numărul parlamentarilor la 300. Iar aceștia să se orienteze spre electorat, atunci când votează legi. „Mult face acela care iubește mult. Mult face acela care face bine ceea ce are de făcut. Bine face acela care slujește cu precădere rosturile semenilor săi mai curând decât foloasele sale. Pentru nimic în lume și de dragul nimănui nu trebuie vreodată săvârșită o faptă rea”, spunea Thomas de Kempis. Am dat rapid o schemă de comportament viitorului Parlament, în care sper să nu existe loaze, impostori, agramați. Observați, vă rog, că nu am solicitat nimic pentru mine, pentru cei din categoria de oameni în care mă aflu”

  • CRISTIAN POELINCĂ, fost ziarist:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate