Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Vocea străzii: Ce își doresc alegătorii de la viitorul Parlament

16-11/clipboard01_269-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 270 Vizualizari

„Evenimentul zilei” a oprit bucureșteni pe stradă și i-a întrebat ce așteptări au de la viitorul Parlament. Majoritatea nu știu când sunt alegerile. Scriitori, medici, profesori și activiști vor mai mult bun simț și mai puțină impostură.

Alex (21 de ani - foto) a ieșit într-o pauză de țigară în Piața Sf.Vineri. E student și lucrează într-o cafenea.„ Votez. Problema e că mai trebuie să ai și cu cine să votezi. Sunt toți la fel, doar ambalajul e diferit”, spune el. Ce vrea de la viitorul Parlament? „Nu prea cred că o să se schimbe ceva, noi o să trăim tot în București, în junglă”, crede tânărul. Trage din țigară. „Trebuie să se reformeze totul. Fără o resetare totală e doar fraudă și corupție și nu se schimbă nimic. În Parlament sunt doar jocuri de imagine, cuvinte mari dar nu fac nimic concret”, mai spune Alex și se întoarce la serviciu.„Nu mai avem nicio speranță”

Florăreasa Mioara (28 de ani) aranjează crizantemele în fața magazinului Unirea. Le taie codițele cu foarfeca și le udă cu un spray cu apă. Se amuză, ușor rușinată, când o întrebăm ce așteaptă de la viitorul Parlament. „Pe mine nu m-ați nimerit”, spune ea. Nu știe când sunt alegerile. Îi explicăm că nu contează, vrem să știm părerea ei. „Păi ce să zic? Mă aștept să fure mai mult!”, zice femeia, cu mâinile în vaza cu crizanteme.

„Nu mai avem nicio speranță, când sperăm că se schimbă ceva parcă vine și mai rău. Nimeni nu-i mai crede, cred că nici dumneavoastră nu-i mai credeți”, zice Mioara și se uită la noi să vadă dacă suntem de acord. Ne dă un sfat. „Dacă eram eu la Evenimentul zilei, scriam acolo părerea mea și gata, că 90% din oameni zic același lucru”.

Câțiva zeci de metri mai departe, la colțul străzii, un domn între două vârste completează un formular galben pe o bancă. Se ridică în picioare când aude că suntem de la presă dar întoarce privirea, încurcat, când îl întrebăm de Parlament. „Ce părere să am?”, mormăie încet și tace. Se apropie de noi și spune: „Vă zic ce cred, dar e confidențial”. Nici el nu știa când sunt alegerile.

Hanț, clanț!

Gigel (66 de ani) e foarte supărat. A luat foc când l-am întrebat de alegeri. Nici nu se uită la noi. Repetă ca o moară stricată că toți politicienii sunt niște hoți. Ține câteva ziare sub braț și nici nu ar pleca, dar nici n-ar mai râmâne să spună ce crede. „Nu mai vreau să aud nimic de bandiții ăștia. M-am săturat până peste cap. Suntem o țară de fraieri, eu nu mai votez că toți și-au bătut joc de popor!”, spune el. Tot nu se uită la noi. Agită mâna stângă în aer. „Cu cine să mai votez? Spuneți-mi dumneavoastră, că îi știți”, ne întreabă și începe să-și verse năduful.

Deraiază de la subiect și povestește cum niște arabi au pus mâna pe niște terenuri și că în România nu mai sunt suficiente depozite de armament. „Nu mai am încredere în nimeni, toți au spus că hanț, clanț, au dat din gură și au furat”, spune pensionarul. Vânzătorul de ziare de la chioșc privește amuzat scena. În discuție apare alt client și fără să știe despre ce vorbeam prinde din zbor ideea. „Păi n-avem un președinte number one?”, spune el, ironic, și ne roagă să-l dăm la ziar.

„PSD ne-a furat, dar au făcut ceva”

La Piața 1 Mai, mecanicul de utilaje grele Nicolae Stanciu (70 de anifoto) privește forfota dimineții cu o mână pe cafea și cu o mână pe cârjă. „Eu aș vrea să fie mai mulți parlamentari tineri, poate schimbă tineretul ceva. Mă duc să votez, da, dar nu știu cu cine. Cu PNL nu sunt de acord...cu PSD. . .chiar dacă ne-au furat măcar au mai făcut ceva”, zice el. Ca și cum prostia ar fi mai gravă decât hoția.„Nu aștept nimic de la ei că mereu ne-au mințit, spun una și după alegeri fac alta, niciodată nu s-a brodit să fie cum au zis”, spune Stanciu. Ar vrea ajutoare pentru copii și bătrâni, mai mult respect în societate, salarii mai bune pentru medici și profesori și nu înțelege de ce toată lumea vorbește de autostrăzi. „Cu șoselele astea să o lase mai moale, că fac și fură. Orice investiție se fură, e imposibil să nu se fure”, zice el.

Vă sfătuiesc să plecați!

Câteva străzi mai departe, Carmen (49 de ani) mănâncă o merdenea în stația unui autobuz. „Parlamentul nu e bun de nimic. Ce să vă spun mai mult, că nu știu?”, rostește ea, de sub o pălărie maro. Îi spunem că nu e nicio problemă că nu se pricepe la politică, toată lumea votează și are dreptul la o părere. Se gândește. „Îi sfătuiesc pe toți tinerii să plece din țară și să-și facă o viață decentă în altă parte”, spune ea.

„Vă sfătuiesc și pe voi să plecați cât mai repede. O să vedeți cât de repede vă adaptați, românii sunt descurcăreți, să știți. Nu se poate să muncești 10 ore pe zi și să nu ai un salariu decent”, zice Carmen. Lucrător comercial, femeia vrea ca viitorul Parlament să le ofere angajaților condiții mai bune de muncă. Dar lehamitea e prea mare. Nu o să voteze. „Ne-am pârlit de atâtea ori că eu nu mai merg la vot și cred că toată lumea e la fel”, ne spune ea.

„Mai aproape de normalitatea banală a cetățeanului de la care ia banii”

  • MARCEL TOLCEA, scriitor:

„Să fie mai puțin prezent la DNA, să își apere și să își promoveze mai puțin interesele, să nu dea legi pe care Curtea Constituțională a României să le declare anticonstituționale, să fie mai aproape de normalitatea banală a cetățeanului de la care ia banii. Să promoveze legi clare, iar parlamentarii să nu migreze de la un partid la altul”Glumă acidă cu Bulă

  • BOGDAN NĂSTASE, Inginer:

Bogdan (24 de ani) își bea cafeaua la parterul unui centru de firme din Piața Presei. „Nu știu ce se votează, dar mă duc la vot, ceea ce este destul de grav pentru că nu m-am interesat destul de mult să văd cine candidează. Politica mă lasă rece. Din câte am auzit USR a fost acceptat. Cred că aș merge cu ei”, spune el. Ar vrea ca viitorul Parlament să schimbe mentalități: „Să facă o schimbare în rândul oamenilor, să nu-i conducă în iluzii, să schimbe starea de spirit și starea de râcă dintre noi”. Ce-ar face dacă ar fi parlamentar? „Proiecte pentru industrie și cam atât, că în rest nu mă pricep și aș vorbi în necunoștință de cauză în Parlament și prefer să nu vorbesc SFuri”, spune el. Nu se pricepe la politică dar are un banc bun: „Bulă îl întreabă pe tătăl lui de ce nu merg lucrurile bine în țara asta. Tatăl îi răspunde: Înainte muncitorii lucrau, politicienii făceau politică și țiganii furau. Acum muncitorii fac politică, politicienii fură și toată lumea se așteaptă ca țiganii să muncească”.

  • ALEXANDRU TRANDAFIR, pensionar:

„Aș vrea ca noul Parlament să voteze legea care reduce numărul parlamentarilor la 300. Iar aceștia să se orienteze spre electorat, atunci când votează legi. „Mult face acela care iubește mult. Mult face acela care face bine ceea ce are de făcut. Bine face acela care slujește cu precădere rosturile semenilor săi mai curând decât foloasele sale. Pentru nimic în lume și de dragul nimănui nu trebuie vreodată săvârșită o faptă rea”, spunea Thomas de Kempis. Am dat rapid o schemă de comportament viitorului Parlament, în care sper să nu existe loaze, impostori, agramați. Observați, vă rog, că nu am solicitat nimic pentru mine, pentru cei din categoria de oameni în care mă aflu”

  • CRISTIAN POELINCĂ, fost ziarist:

„Aștept ca acest nou Parlament să creeze legi care să rezolve probleme reale ale societatii, nu doar să voteze pomeni electorale pentru pensionari și funcționari publici. Și sper ca noii parlamentari să nu se mai ascundă în Parlament de DNA”

  • NICK MITROI, student:

„Depolitizarea instituțiilor publice și crearea de locuri de muncă prin stimularea IMMurilor. Implicarea statului prin programe de investiții în agricultură și economie”.

„Mă sufocă mitocănia și tropismul clasei politice”

  • DANA SARMEȘ, critic de artă:

De c e n ț ă , bun simț, modestie, adică tot ce lipsește în general clasei politice românești. Am senzația că doar cei fără șapte ani de acasă au intrat în politică, de parcă asta ar fi fost proba eliminatorie. Calități precum competențe, profesionalism, patriotism poți să le uiți, nu au! Practic, de la Parlament în sine nu am nicio speranță. Mizez pe Cioloș fiindcă e singura oaza de normalitate în România. Ideea e că mă sufocă mitocănia și tropismul clasei politice, șmecheriile și fandoseala. De aceea susțin USR. Au alte fețe decât cele de mitocani ai ultimilor 25 ani. Dacă o pui pe Clotilda lângă Nuți, oricât de parfumată ar fi, tot doamna și vagaboanta se vede. Este primul lucru care mi-a sărit în ochi când și-a prezentat Cioloș Guvernul. Am zis iată alte fețe, li se citește rasa în ochi”.„Și noi avem «Trump»-eții noștri”

  • FLORIN ARHIRE, activist:

„Așteptări de la noul Parlament? Aceea este instituția unde se decide pentru cine nu sunt bani. Totodată se decid nedreptăți, și, mai nou, e locul unde se înfăptuiește o “justiție” paralelă, dar, se mai și majorează pensii. Ale lor. Astfel, ce așteptări să am? Privind anul 2016 cu cele întâmplate în jur, sau aievea, ce vine din țările vorbitoare de limbă engleză (Brexit + Trump) nu e deloc îmbucurător. S-a augmentat politica de supremație albă + ALT-RIGHT- ul, iar atâta vreme cât în România de abia se coagulează o reală mișcare de stânga, nu ar trebui să ne mire o ascensiune a populiștilornaționaliști- familiști-tradiționaliultraortodocși. Că doar și noi avem „Trump”-eții noștri: d’alde ALDE, PRU, Alianța Noastră sau alți ALTRIGHT- și. Și asta doare”Medicii și judecătorii să aibă statut egal

ELVIRA GILORTEANU, medic ginecolog: „Cred că viața noastră ar fi mult mai frumoasă și mult mai puțin stresantă dacă Parlamentul ar elimina birocrația. Din punctul meu de vedere, birocrația constituie un motiv de stres zilnic. Mi –aș mai dori ca medicilor să le fie oferit un statut egal cu cel al judecătorilor (salarial, social, etc) considerând că pregătirea profesională și importanța acțiunilor lor pot fi considerate la fel de importante.Îmi mai doresc ca noul Parlament să elaboreze legi care să facă posibilă asistența medicală de cea mai bună calitate în toată țara (în comune, orașe mici, spitale județene). Asta presupune stoparea migrației medicilor și oferirea unor facilități pentru cei care lucrează în locurile enumerate.

Mi-ar mai plăcea ca viitorul Parlament să lichideze definitiv traseismul politic atât al primarilor cât și al parlamentarilor.

Aș fi foarte fericită dacă aceste deziderate ar fi realizate!”

Mai puțini elevi într-o clasă

  • GIANY SICHIN, profesor de matematică :

„De la viitorul Parlament aștept foarte multe lucruri. Aș putea să înșir câteva:

● Investiții în Edu cație (4% din PIB)

● Investiții în profesori și recu noașterea rolului important al acestora în societate (creșterea salariilor, chiar dublarea acestora)

● Modificarea conținutului programelor școlare în sensul simplificării acestora și adaptat cerințelor societății actuale

● Manuale noi, adaptate noilor programe ( de 10-15 ani manualele nu au fost schimbate, sunt învechite, fără a fi de folos elevului și chiar profesorului)

● Redeschiderea școlilor profesionale

● Renunțarea la criteriile actuale pentru acordarea gradației de merit. Aceasta se acordă în prezent pe baza unor dosare „prefabricate”, a unui maldăr de hârtii.

● Elevul să aibă și îndatoriri și să poată fi sancționați atunci când nu le respectă

● Legislația să nu mai fie schimbată haotic, fără studii de impact și fără o abordare profesionistă a tuturor implicațiilor sociale

● Școlile astăzi sunt evaluate după hârtii. Cu cât mai multe dosare și procese verbale cu atât mai bine. Au apărut specialiști în proceduri în timp ce oamenii de valoare stau departe de învățământ din cauza salariilor de mizerie

● Scăderea numărului de elevi dintr-o clasă. Lucrăm astăzi cu clase în care sunt 30- 32 de elevi. Nu se pot obține performanțe într-o clasă supraaglomerată

● Recunoașterea rolului profesorului de limba română și de matematică, pe umerii acestora se clădește prestigiul unei școli. Aceștia nu primesc nimic în plus pentru miile de teste, simulări, olimpiade, teze și ore de pregătire suplimentare”

Au contribuit: Carmen Vintilă și Georgeta Petrovici
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate