Vladimir Putin a inaugurat statuia lui VLADIMIR cel Mare, amintind că indiferent ce spune Guvernul de la Kiev, ruşii şi ucrainenii sunt acelaşi popor

Vladimir Putin a inaugurat statuia lui VLADIMIR cel Mare, amintind că indiferent ce spune Guvernul de la Kiev, ruşii şi ucrainenii sunt acelaşi popor

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a inaugurat, azi, în faţa Kremlinului, statuia grandioasă a Prinţului Vladimir I, zis şi Vladimir cel Mare, care în urmă cu mai mult de un mileniu, în anul 988, a întemeiat regatul slav creştin precursor al Rusiei actuale.

„Prinţul Vladimir a pus bazele unui stat puternic, unit şi centralizat, format de o mare familie de popoare, limbi şi religii (...) Acest monument aduce un omagiu remarcabilului nostru strămoş, fondatorul spiritual al Statului rus, dar şi sfânt, lider politic şi războinic”, a subliniat preşedintele rus, în discursul susţinut sub o ninsoare abundentă, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi, datoria noastră este să rămânem uniţi în faţa provocărilor şi ameninţărilor actuale, sprijinindu-ne pe moştenirea noastră spirituală”, a mai spus liderul de la Kremlin, dezvelirea monumentului desfăşurându-se chiar de Ziua Unităţii Naţionale.

Prinţul Vladimir I a condus Regatul slav, care a avut capitala la Kiev, începând din anul 978 şi până la moartea sa în anul 1015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintind acest lucru, Putin s-a mai referit în discurs şi la „botezul Rusiei”, consemnat chiar în peninsula Crimeea, pe care actualul lider de la Kremlin o consideră „Ierusalimul rus”.

Vladimir I este „o sursă spirituală comună pentru locuitorii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei”, a continuat preşedintele rus, care a susţinut recent că, indiferent ce ar spune guvernul de la Kiev, ruşii şi ucrainenii sunt acelaşi popor.

Chiar săptămâna aceasta, Vladimir Putin a propus o nouă lege a „naţiunii ruse”, ce reuneşte toate cele aproximativ 200 de etnii din Rusia, demers pe care unii analişti îl văd ca pe o încercare de revenire la ideea de popor sovietic.

Statuia înaltă de 17,5 metri - în proiectul iniţial avea 30 de metri - îl reprezintă pe Prinţul Vladimir I purtând o mare cruce ortodoxă şi a fost amplasată în Piaţa Boroviţkaia.

Această locaţie a fost aleasă în urma unui sondaj efectuat în rândul locuitorilor capitalei ruse, printre alte amplasamente propuse fiind unul pe malul râului Moscova sau Piaţa Lubianka, în faţa sediului fostului KGB.

O altă statuie a Prinţului Vladimir I poate fi văzută la Kiev, pe malul râului Nipru, aceasta fiind chiar mai înaltă decât cea din Moscova (20 de metri) şi este unul dintre simbolurile capitalei Ucrainei.