Editura Evenimentul si Capital

Moment ISTORIC. Barack Obama face o vizită în Cuba COMUNISTĂ. Este prima vizită a unui președinte american în ŢARA lui Fidel Castro, după aproape 90 de ani

Obama se va întâlni cu omologul său Raul Castro. Sursa foto: babalublog.com
Autor: | | 14 Comentarii | 1430 Vizualizari

Barack Obama devine astăzi primul preşedinte american în funcție care merge în Cuba în ultimii 88 de ani. În timpul vizitei de două zile, se va întâlni cu omologul său Raul Castro, cu dizidenţi şi se va adresa cubanezilor în direct la televizor. Aceasta este prima vizița a unui președinte american în ultimii 88 de ani. Ultimul lider de la Casa Albă care a vizitat ţara din Caraibe a fost Calvin Coolidge, în 1928, care a călătorit cu o navă de luptă. O vizită a făcut şi Harry Truman.

Din cauza relaţiei tensionate dintre aceste două ţări, o astfel de vizită ar fi fost de neconceput până în decembrie 2014, când Obama și președintele cubanez Raul Castro au convenit să reia legăturile diplomatice între țările lor, înghețate din 1959.

„Preşedintele Obama dorea să meargă în Cuba încă de la începutul mandatului. Este un moment istoric. Mai sunt puţine locuri cu o mare importanţă simbolică pe care un preşedinte poate să le viziteze, aşa cum a fost vizita lui Nixon în China, iar Cuba este unul dintre ele”, spune Peter Baker, jurnalist New York Times.

Ca să se apropie de cubanezii de rând, Barack Obama a vorbit la telefon cu unul dintre cei mai populari umorişti din insulă. Nu a fost însă un dialog direct. Au fost două părţi ale unei înregistrări filmate separat, îmbinate la montaj, iar videoclipul a fost postat pe pagina de internet a Ambasadei SUA din Havana.

- Aici preşedintele Obama.

- Aha, deci eşti preşedintele Obama...

- Dumnezeule, vorbesc cu Obama!

- Dar Obama, adevăratul Obama?

- Da, adevăratul Obama.

În ciuda îmbunătăţirii relaţiilor, Cuba este nemulțumită de controlul exercitat de SUA asupra bazei navale de la Guantanamo Bay. Cu toate acestea, Barack Obama a spus că acest lucru nu poate fi negociat în acest moment.

Un colectiv al organizațiilor de activiști salută venirea liderului administrației americane, așteptat duminică în Cuba pentru o vizită istorică de trei zile, între 20 și 22 martie, ca "un nou pas înainte" în procesul de normalizare între Washington și Havana, început în decembrie 2014.

În documentul lor, disidenții au declarat că speră ca venirea președintelui Statelor Unite va contribui la "o schimbare radicală" în "comportamentul autorităților" în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.

Această schimbare de atitudine a guvernului președintelui Raul Castro ar trebui, în opinia lor, să înceapă prin "încetarea represiunii și a folosirii violenței fizice împotriva tuturor activiștilor politici și ai pentru drepturile omului".

Vizita lui Barack Obama în Cuba este "o oportunitate pentru ca întreaga clasă politică guvernantă din Cuba să înțeleagă că nu mai este loc pentru filosofia 'fortăreței asediate' care califică orice disident ca trădător", a subliniat documentul.

Barack Obama ajunge în Cuba cu soţia sa Michelle Obama, cu cele două fiice şi cu o delegaţie numeroasă formată din membri ai congresului şi oameni de afaceri.

Securitatea acestei vizite va fi asigurată de importante dispozitive de poliție. Mai mult, autoritățile au luat măsuri și în privința străzilor, astfel au turnat asfalt într-un oraș care le creează probleme șoferilor din cauza numeroaselor gropi.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate