"Vive la France, Vive la Roumanie!”. Vizita preşedintelui FRANŢEI, Charles de Gaulle, în România | VIDEO

"Vive la France, Vive la Roumanie!”. Vizita preşedintelui FRANŢEI, Charles de Gaulle, în România | VIDEO

Bucureşti, 14 mai 1968, apare maiestuos, în maşină decapotabilă, iar mulţimea îl aclamă...

Charles de Gaulle, preşedintele Republicii Franceze la acel moment, se afla în vizită oficială în România. Pantelie Tuţuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu rememorează acest „eveniment care a evidenţiat România. Eveniment care „s-a petrecut” cu puţin timp înainte de Primăvara de la Praga şi celebrul al lui Ceauşescu, care condamna intervenţia sovieticilor în Cehoslovacia”.

Foarte însemnată

„Vizita lui de Gaulle în România a fost remarcabilă”, spune Tuţuleasa. „Îl mai filmasem în 1967, la Paris. Pe atunci eram acreditat la Naţiunile Unite pentru Jurnalul cinematografic şi de televiziune şi am realizat reportaje filmate cu prezenţa premierului român Ion Gh.Maurer la Sesiunea Extraordinară a Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York. La înapoierea către Bucureşti, delegaţia oficială a făcut o escală de două zile la Paris. Au fost mai multe întâlniri ale lui Maurer, dar cea mai importantă pentru mine a rămas întâlnirea cu şeful statului francez, generalul Charles de Gaulle. În 1968, preşedintele francez venea la noi într-un context zbuciumat la el în ţară. Respectiv, în mai 68 se declanşase o grevă generală, care paralizase întreaga Franţă câteva zile. „Această călătorie este foarte însemnată şi nu putea fi vorba despre o amânare cauzată de evenimentele interne din Franţa” – aceasta a declarat preşedintele francez jurnaliştilor occidentali”, precizează Tuţuleasa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe tot traseul

„De Gaulle a venit în România, împreună cu soţia lui, la invitaţia preşedintelui ţării noastre, Nicolae Ceauşescu. Pe tot traseul, de la aeroport şi până la  reşedinţa oficială a lui Ceauşescu din cartierul Primăverii, mii de bucureşteni au întâmpinat cu entuziasm coloana oficială şi maşina decapotabilă în care se aflau înaltul oaspete şi omologul său român”, îşi aminteşte cineastul. „Se auzeau strigătele "Vive la France, Vive la Roumanie!” la tot pasul” . „Generalul a ţinut un discurs remarcabil în aula Facultăţii de Drept din Bucureşti. Apoi, programul vizitei a mai cuprins şi localităţile Piteşti, Craiova, Slatina. La Craiova, după un interesant traseu prin oraş, a urmat Adunarea Populară. Excelenţa Sa, Preşedintele Charles de Gaulle avea să-şi încheie discursul astfel: "Voi sunteţi români – Trăiască România! Tot la Craiova, generalul va rosti în limba română: " Hai să dăm mână cu mână!". Cuvântările generalului - care avea gradul de căpitan pe frontul de la Verdun în 1916, când a fost rănit în lupta corp la corp, iar în 1940 a comandat o divizie de blindate, reuşind să oprească repetate atacuri inamice lânga Abbeville, i-au impresionat foarte mult pe veteranii români”.

Pantelie Tuţuleasa adaugă că, până la 18 mai 1968, când se va întoarce în Franţa, unde continuau manifestaţiile, de Gaulle va vorbi tot timpul despre faptul că  „prietenia celor două naţiuni are rădăcini eterne”. „La ceva timp după vizita în România a demisionat...”.