Viva la vida! Gregorio Luke le-a adus-o pe Frida Kahlo românilor

Viva la vida! Gregorio Luke le-a adus-o pe Frida Kahlo românilor

Gregorio Luke le-a adus-o pe Frida Kahlo românilor, povestind, la București și, joi seara la Timișoara, despre fascinanta viață a celei mai importante pictorițe din lume. Unul dintre curatorii foarte cunoscuți la nivel mondial, cu audiențe de anvergura unor stadioane, fost atașat cultural al Ambasadei Mexicului la Washington DC, în anii 80, director al Muzeului de Artă Latino-Americană din Long Beach, Luke a vorbit pentru prima dată în țara noastră, evenimentul beneficiind de suportul Ambasadei Mexicului în Romania și al Consulatului Onorific al Mexicului în Timișoara.

Prin conferințele sale, Gregorio Luke încearcă să apropie cultura și arta de publicul larg. ”În fiecare operă de artă e o încercare a autorului de a trece dincolo de moarte”, spune curatorul. Sunt binecunoscute prezentările sale multimedia în aer liber, cu mii de participanți, “Murals Under the Stars”, în care vorbește despre giganții artei mexicane din secolul al XX-lea.

Frida Kahlo este preferata lui. Are și o teorie: ”în timp ce toate miturile au fost create de bărbați, mitul Frida Kahlo e inventat de o femeie, chiar de ea. Femeile vor să se îmbrace ca Frida, vor să fie ea, se inspiră și azi din felul ei de a fi” .

La Galeria Jecza din Timișoara publicul a venit în număr mare să afle cum a fost Frida. Un paradox: feministă și feminină, independentă și tradiționalistă în egală măsură. O ”fashion victim” atentă la fiecare detaliu al garderobei menită să ascundă  sau să corecteze suferințele lăsate în urmă de accidentul din adolescență (n.r. la vârsta de 18 ani autobuzul în care se afla cu logodnicul ei, e lovit de un tramvai. Frida se alege cu coloana şi coastele rupte, cu un rinichi sfărâmat, cu 11 fracturi la piciorul stâng şi cu colul femural rupt. Piciorul drept, paralizat, este disclocat din şold. Balustrada autobuzului îi intrase prin trunchi şi îi ieşise prin vagin. De aceea spunea „Şi aşa mi-am pierdut virginitatea”), care purta flori în păr și cercei în formă de mâini primiți cadou de la Pablo Picasso. O femeie care a rămas în cultura colectivă întrutotul feminină, în ciuda faptului că a refuzat, toată viața, să își epileze mustața sau să își penseze sprâncenele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Frida Kahlo s-a născut în iulie 1907 și a murit în iulie 1954, în aceeași casă.  Nu a studiat pictura, dar a devenit unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, petrecând cea mai mare parte a vieții imobilizată în pat, în spitale, între nu mai puțin de 35 de operații chinuitoare. Tătăl ei spunea despre ea că e urâtă, bălnavă, că e un diavol. A fost căsătorită cu pictorul Diego Rivera, cu 21 de ani mai mare ca ea, secretarul general al Partidului Comunist din Mexic, au divorțat și s-au recăsătorit. Marele Diego a avut o serie de relații extraconjugale, una chiar cu sora Fridei, iar ea s-a implicat, deopotrivă în alte relații. Cea mai notabilă e cu celebrul Troțki, nu cu mult înainte de a fi ucis de Stalin. Se spune că Frida a fost și lesbiană. Prima expoziție Kahlo a avut-o la New York, apoi, la Paris. A înregistrat un succes enorm. La singura expoziție pe care a avut-o în Mexic, a cerut să fie dusă cu patul la vernisaj, pentru că medicii îi interziseseră să se miște. Frida Kahlo a murit în casa în care s-a și născut, tranformată mai târziu în muzeu, Casa Albastră. După moartea Fridei, în 1954, soţul ei Diego Rivera i-a depozitat toate lucrurile în baia lor din Casa Albastră, şi a cerut ca încăperea să fie deschisă doar la 15 ani după moartea sa. Camera a fost deschisă abia în 2004, când fotograful Ishiuchi Miyako a dorit să imortalizeze într-o expoziţie foto garberoba celebrei pictoriţe mexicane, deși Rivera a murit în 1957.