Marş împotriva violenţei asupra femeilor. Printre participanţi, miniştrii Violeta Alexandru şi Dragoş Pîslaru

Marş împotriva violenţei asupra femeilor. Printre participanţi, miniştrii Violeta Alexandru şi Dragoş Pîslaru

Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, au participat, sâmbătă, alături de peste 200 de persoane, la o acţiune de protest împotriva violenţei asupra femeilor.

Marşul, organizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Victoriei. Participanţii la protest au purtat pancarte cu mesaje precum: "Vrem politici potrivite, nu în pumni să fim strivite", "Cine nu reacţionează este complice cu agresorul" sau "Indiferenţa hrăneşte violenţa". Au fost scandate şi mesaje precum "Cea mai mică lovitură nu e dragoste, e ură", "Nu mă simt flatată să fiu agresată".

Dragoş Pîslaru a subliniat că modele în baza cărora societatea "tolerează un pic de violenţă ici-colo sunt complet caduce", iar comunitatea ar trebui să reacţioneze întotdeauna în astfel de situaţii, oferind sprijin victimelor. El a amintit că există deja acordul Ministerului Afacerilor Interne în ceea ce priveşte elaborarea unui act normativ privind ordinul de interdicţie, dar este important ca o astfel de măsură să fie completată de servicii de asistenţă socială, necesare după ce victima a fost separată de agresor.

"În parteneriat cu societatea civilă, lucrăm la ordinul de interdicţie care să poată să determine o viteză imediată de reacţie în condiţiile în care se constată violenţa domestică şi lucrăm în acelaşi timp la centrele de urgenţă pentru victime şi agresori. Pe de altă parte, lucrăm la un întreg cadru de legislaţie care să crească pedepsele în cazul violenţei domestice. (...) (În ce priveşte ordinul de interdicţie - n.r.) avem un draft, este negociat cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Justiţiei şi cred că ne apropiem de o propunere de act normativ, care să poată să includă acest tip de ordin de interdicţie în practică", a adăugat el, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Pîslaru, Ministerul Muncii lucrează în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne şi la un proiect pentru realizarea unui centru integrat pentru victimele abuzurilor sexuale.

Ministrul Violeta Alexandru a subliniat că administraţia face paşi pentru a acorda din ce în ce mai mult respect opiniilor cetăţenilor, iar în acest context oamenii trebuie să înveţe să îşi apere drepturile.

"Eu nu dau lecţii, eu prin prezenţa mea încerc să spun că sunt un om obişnuit, ca şi toţi cei care sunt în această piaţă. Mesajul meu - aşa cum îl dau şi fetiţei mele - este acela de a avea curaj să spună ceea ce o deranjează, ceea ce simte că nu este în sensul pe care şi-l doreşte. Aşa le-aş spune tuturor: să îşi cunoască drepturile şi să aibă puţin curaj", a declarat ea.

Preşedintele Asociaţiei Transcena, Mihaela Săsărman, a atras atenţia asupra faptului că este al doilea an în care se organizează un astfel de marş, în condiţiile în care 27% din omorurile comise în 2015 au fost în familie. Ea a subliniat că cea mai importantă solicitare a ONG-urilor participante la protest este introducerea ordinului de restricţie faţă de persoana violentă, imediat după constatarea agresiunii de către Poliţie.

"Dorim ca soluţiile pentru victime şi siguranţa victimelor să se producă mai repede, pentru că fiecare zi de întârziere înseamnă un pericol pentru viaţa cuiva. Astăzi, dacă noi suntem aici, înseamnă că suntem mai multe persoane cărora le pasă şi care vor neapărat să facă o schimbare", a punctat ea.