Vine criza? Economia Chinei, la cel mai scăzut nivel de după 2009

Vine criza? Economia Chinei, la cel mai scăzut nivel de după 2009

Ritmul de creştere al Chinei în trimestrul trei din 2015 a fost cel mai scăzut din 2009 până în prezent.

În perioada iulie - septembrie 2015, PIB-ul celei de-a doua economii a lumii a înregistrat o expansiune de 6,9%, faţă de 7% în primele două trimestre ale anului şi 7,3% în 2014. Este cel mai lent ritm de creştere din primul trimestru din 2009, dar mai ridicat decât avansul de 6,9% previzionat de analişti, informează Financial Times, potrivit Agerpres

FMI estimează o creştere de 6,8% în 2015, în timp ce autorităţile de la Beijing se aşteaptă la un avans de aproximativ 7% - cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani. 

Guvernul de la Beijing a anunţat planuri de majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructură, pentru a compensa încetinirea sectorului industrial şi al pieţei imobiliare. De asemenea, economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Chinei (PBOC) să reducă rata dobânzii până la sfârşitul anului, pentru a stimula economia. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire economică a Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În dorinţa de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunţat recent o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de a cincea reducere a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituţia a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenţia de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.