Editura Evenimentul si Capital

„Vindecări miraculoase”: Ștefan Luchian

„Mânăstirea Brebu”
Autor: | | 0 Comentarii | 342 Vizualizari

Palatul Suțu găzduiește expoziție de excepție în care sunt expuse câteva din cele peste 5.000 de lucrări de artă ale Pinacotecii Municipiului București

Expoziția „Ștefan Luchian” este realizată în cadrul proiectului „Vindecări miraculoase”. După zeci de ani, cele nouă tablouri au fost restaurate și acum au ajuns din nou vedete pe simeze, cu ocazia a 100 de ani de la moartea pictorului Ștefan Luchian şi 120 de ani de la vernisajul din 2 mai 1896 al „Expoziţiei Artiştilor Independenţi”. Picturile expuse sunt: „Roșiorul”, „Flori”, „Albăstrele”, „Casă la Brebu”, „Mânăstirea Brebu”, „Garoafe”, „Portret de femeie”, „Trandafiri”, „Cobzarul”, toate clasate în categoria tezaur a Pinacotecii. Cele nouă picturi sunt realizate în diferite tehnici, de la cea a uleiului pe suport de carton mucava până la tehnica pastel pe suport de hârtie, mucava sau pânză şi acuarelă pe suport de hârtie.


FOTO:„Roșiorul”Povestea lucrărilor expuse

Expoziția, deschisă până pe 27 noiembrie, își propune să ilustreze și să readucă în atenția receptorilor de artă vastul univers al unui mare artist dintr-o epocă cu mari frământări pe plan social și artistic și, totodată, printr-un dialog între pictură ca act de creație și restaurare ca proces de readucere a lucrărilor la imaginea de origine. Veți pute avedea și imagini ce păstrează momentele edificatoare din timpul restaurării.


FOTO;„Cobzarul”„Roșiorul”, realizat în tehnica ulei pe carton (40,3 x 31 cm), face parte din prima perioadă de creație a lui Luchian. Tema este inspirată de Războiul de Independență din 1877 și înfățișează un roșior călare în postură de reprezentare, fiind expus pentru prima oară în anul 1896 la „Expoziția artiștilor independenți” pe ale carei simeze s-au găsit şi „Sentinela din 1877”, „Curaj” şi „Sentinela”. Este singura pictură de Ștefan Luchian dintre cele prezentate în expoziție ce a făcut parte din nucleul patrimoniului Pinacotecii Municipiului București, menționată în catalogul din 1940 ca fiind ulei pe carton. În anul 1950 și, ulterior, în prezentările din unele albume sau cataloage, s-a considerat că tehnica acestei lucrări ar fi tempera.

De ce picta albăstrele

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate