Editura Evenimentul si Capital

Viitorul bombardier american care a ajuns la un cost de 564 milioane de dolari, este inventat pe măsură ce se construieşte | Galerie Foto

Viitorul bombardier LRS-B
Autor: | | 5 Comentarii | 3487 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Destinat să pătrundă foarte adânc în teritoriul inamic, ticsit de senzori şi de calculatoare, viitorul bombardier american pe care îl va construi Northrop Grumman pentru Pentagon este un avion din care numeroase componente urmează să fie inventate pentru a atinge parametrii doriţi, comentează AFP.

Viitorul bombardier LRS-B (Long range strike bomber) - sau, prescurtat, B-3 - trebuie să fie operaţional începând de la mijlocul deceniului 2020-2030 pentru un preţ unitar estimat în prezent la 564 milioane de dolari, potrivit Agerpres.

El trebuie să permită 'întărirea capacităţii noastre de a atinge orice ţintă în lume', a explicat Ashton Carter, şeful Pentagonului. 

Investiţiile se vor concentra în special asupra 'instrumentelor de supraveghere şi de recunoaştere, războiului electronic şi armamentelor (bombe) avansate', a continuat el. 

Pentagonul a dezvăluit foarte puţine informaţii despre caracteristicile viitorului aparat, care va trebui să fie capabil să se strecoare prin apărările antiaeriene ale unor ţări ca Rusia şi China. 

Dar experţii americani au în vedere un avion apropiat de o aripă zburătoare, ca B-2, celebrul bombardier nedetectabil construit de Northrop în deceniul 1990 doar în vreo 20 de exemplare. 

Avionul va trebui să fie capabil să transporte 'toată gama de muniţii, de la relativ micile bombe cu mare precizie până la bombe nucleare', explică Loren Thompson, de la cercul de reflexie al Institutului Lexington. 

El va mai trebui să poată lovi ţintele cele mai variate, oricât ar fi ele de 'îngropate, mobile sau întărite' de straturi şi straturi de beton, continuă expertul. 

Dar partea cea mai novatoare constă în capacităţile electronice ale aparatului, întrucât va trebui să poată conta pe proprii săi senzori şi pe propriile sale capacităţi de calcul în orientare, în cazul în care 'ar putea să-şi piardă capacităţile de comunicare' cu exteriorul, explică Loren Thompson. 

'Totodată, aparatul va trebui să fie nedetectabil în toată gama spectrului electromagnetic, radar, infraroşu, optic, ceea ce înseamnă că va trebui să aibă instrumente de bruiaj în toate aceste dimensiuni', mai estimează el. 

Armamentul viitorului avion ar putea să nu se bazeze doar pe bombe: aparatul va fi dotat şi pentru a putea fi utilizat pentru efectuarea unor operaţiuni de război informatic sau pentru ghidarea unor flote de drone spre obiectivele lor, adaugă el. 

De fapt, există încă numeroşi factori de 'riscuri tehnice' cu privire la acest avion,estimează în studiul lor Todd Harrison şi Andrew Hunter, doi experţi din cercul de reflexie CSIS. 

Astfel, sistemele electronice perfecţionate ale avionului vor trebui 'să primească şi să trimită electroni prin carcasa avionului', ceea ce înseamnă 'breşe' în protecţia fuselajului şi a aripilor. 

Conceperea acestor deschideri, care nu trebuie să afecteze nedetectabilitatea, 's-a dovedit a fi foarte complexă şi foarte costisitoare' pentru avioanele precedente nedetectabile ale US Air Force, amintesc cei doi experţi. 

'Pentru B-2, chiar sticlăria cabinei de pilotaj s-a dovedit a fi o provocare tehnică mult mai dificilă decât se prevăzuse' iniţial, precizează ei. 

Ultimele aparate nedetectabile dezvoltate de Pentagon s-au dovedit a fi adevărate abisuri financiare. Astfel, avionul de luptă polivalent F-35 este evaluat în prezent la aproape 400 de miliarde de dolari, câştigându-şi supranumele de avion 'care a fost cât pe ce să scufunde Pentagonul'.

Pagina 1 din 1



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate