Editura Evenimentul si Capital

Victoria Gropii asupra lui Gabriel Oprea! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 21 Comentarii | 12375 Vizualizari

La o cafea pe malul Volgăi, la Stalingrad (uluitor, dar semnificativ, în Rusia, ca de altfel în tot Estul, capitalismul a triumfat cu deosebire în bănci și în restaurante!), am stat la taclale politicești cu unul dintre membrii delegației din România, un tînăr demnitar care mi-a plăcut prin felul european de a fi, diferit de cel nomenclaturist, ba ghiorțănesc, al multora dintre ștabii de azi.

Cum eu știu multe, mari și mărunte, din intestinele rău mirositoare ale Politichiei românești i-am dezvăluit interlocutorului dedesubturile mizere ale unui moment de bătălie politico-mafiotă, cu implicarea majoră  a Noii Securități (Binomul SRI-DNA), a președintelui, a premierului și a unui lider de partide.

I-am dezvăluit, prin descoasere, țesătura de intrigi de tip fanariot, de lovituri piezișe administrate reciproc sub masca surîsurilor unsuroase, folosirea Diviziei Presă a SRI, rolul major al Justiției, care dă cu talgerul simbolic doar în capul cui trebuie.

I-am spus toate acestea, cu privirile strălucind de admirație față de subtilitatea lucrăturii politice, în urma căreia un demnitar căzuse lovit de colegii de partid, și de tovarășii de pahar, convins fiind că i-au făcut-o adversarii politici.

Terminînd, m-am așteptat ca tînărul interlocutor să cadă pe spate de admirație la inteligența cu care fusese țesută intriga.

Spre uimirea mea, interlocutorul a replicat: — Și cu toate acestea, eu fac patru ore cu mașina de la București la Brașov!

Am tresărit surprins, la început. După care, am căzut pe gînduri.

Da, interlocutorul pusese punctul pe i (și l-am invidiat pentru asta) în privința dezastruoasei realități românești postdecembriste.

Politicienii meșteresc lovituri politice de o măiestrie inegalabilă.

Presa, și prin ea, opinia publică, urmărește cu pasiune bătălia dintre Palate, dintre grupări, se amuză, aplaudînd, la schimbul de replici dintre liderii politici, se indignează în numele uneia dintre găști, cea care plătește mai bine, într-un cuvînt, vede în viața social-politică de la noi, polul social-politic de la noi ca pe o eternă ciorovăială  între tațe din suburbii,  ieșite în capot și nepieptănate în fața blocurilor comuniste, iar în tot acest timp, n-am reușit să facem o autostradă postdecembristă, una cu care să ne lăudăm c-am dat-o gata în ipostaza occidentală de la un capăt la altul.

Și mi-am amintit atunci că și eu am scris de zeci de ori despre divorțul dintre agenda presei și a politicii și agenda cetățeanului de rînd, despre consumarea unei zile întregi, la televiziunile de știri, în ziare și pe site-uri, cu transcrierea și comentarea pătimașe ale schimbului de vorbe la nivel înalt.

X a zis despre Y, care Y a zis, la rîndu-i, în replică, despre X, iar Z a zis, comentînd duelul de vorbe, despre amîndoi.

De cum am aterizat la București, o televiziune de știri m-a sunat pentru a-mi cere o intervenție prin telefon în chestiunea schimbului de replici dure dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta. — M-am întors de la Stalingrad, unde am participat la Ceremonia de inaugurare a Cimitirului de onoare al militarilor căzuți la Stalingrad, moment istoric în postdecembrism – am zis eu, naiv, convins că interlocutoarea va tresări și-mi va spune: — Extraordinar, nu vreți să interveniți cu o relatare despre ce-a fost la Stalingrad?!

Eram convins că așa se va întîmpla, deoarece inaugurarea Cimitirului se înscria între lucrurile bine făcute, duse pînă la capăt, în pofida tuturor dificultăților (vă imaginați ce-a însemnat obținerea terenului de șase hectare pentru cimitirul nostru  prin scoaterea lui de către ruși din circuitul agricol!), a înfăptuirilor care rămîn, spre deosebire de vorbe, care se risipesc de îndată ce-au ieșit din gură.

Reprezentanta televiziunii de știri nici măcar n-a tresărit ca persoană fizică la informația că mă întorceam de la Stalingrad, despre care presupuneam că aflase de la școală, dacă o fi făcut așa ceva la viața ei.

Peste jumătate de oră, am fost sunat și am trăncănit și eu despre schimbul de vorbe dintre Palate, adăugînd Everestului de vorbe de luni, 26 octombrie 2015, vreo jumătate de metru de vorbe inutile.

Luni după-amiază, viața m-a obligat să apelez la un taxi bucureștean.

Taximetristul, recunoscîndu-mă, m-a întrebat de îndată: — Maestre (așa auzise el că mi se spune la televizor pe post de Șefule, Patroane!), ce părere aveți despre groapă? — Care groapă? am întrebat, gîndindu-mă că în timp ce călătoream cu Aeroflot pe ruta Stalingrad-Moscova-București, se înființase un nou partid – Groapa – sau Victor Ponta îl făcuse pe Klaus Iohannis Groapa din Dealul Cotrocenilor. — Groapa în care a căzut motociclistul – a replicat taximetristul, lansîndu-se imediat într-un lung șir de înjurături la adresa gropilor, șanțurilor și prăpăstiilor care s-au înmulțit urieșește în ultimul timp în carosabilul bucureștean, ca urmare a șantierelor deschise peste noapte de tot felul de firme, majoritatea nesemnalizate.

Gropi care sugrumă circulația în București, făcînd din ea un blestem.

Gropi care constituie capcane mortale pentru șoferi, motocicliști, bicicliști ba chiar și pentru  pietoni.

Gropi care urîțesc fața și așa urîtă a acestui oraș amintind de o baligă uriașă din lumea uitată a provinciei europene.

M-a dus imediat gîndul la cele spuse de tînărul demnitar despre triumfiul deplin al vorbelor asupra faptelor în  România  care se degradează de la o zi la alta.

Da, cazul polițistului de la Brigada rutieră mort în timp ce dirija circulația pentru ca un demnitar să ajungă mai repede acasă a scos în evidență multe aspecte revoltătoare ale României lui 2015: De la plăcerea ștabilor de a se înfățișa lumii cu huiet pînă la secretoșenia de tip securistic a autorităților.

Despre aceste aspecte s-a scris și s-a zis pînă la indigestie în spațiul public.

Aspectul cel mai important al Scandalului a fost trecut sub tăcere în reacțiile presei, și clasei politice: Polițistul a murit căzînd cu motocicleta într-o groapă ivită peste noapte în carosabil, pe un bulevard intens circulat, ca urmare a unui șantier deschis de Distrigaz.

Mai grav, profitînd de concentrarea Scandalului pe Gabriel Oprea, Distrigaz a astupat groapa pe șest, într-o tentativă criminală de a șterge urmele.

S-au pus mii de întrebări în acest Scandal.

Cea mai importantă pentru simplul cetățean nu s-a pus: Ce-a căutat groapa pe carosabilul unui mare Bulevard, nesemnalizată?

Grație întrebărilor despre Gabriel Oprea s-au adus în discuție mari slăbiciuni ale României de azi în materie de comportament public al liderilor politici.

A fost trecută cu vederea, însă adevărata slăbiciune evidențiată de Scandal: Brambureala care domnește în materie de administrare a țării.

Între Antena 3 și Digi tv s-a angajat o competiție cu tîlc.

Pentru a-l apăra pe Gabriel Oprea, Antena 3 a pus tragedia exclusiv pe seama Gropii. Pentru a apăra Groapa, Digi tv, această Scînteia televizată a Binomului SRI-DNA, a pus tragedia exclusiv pe seama lui Gabriel Oprea.

Amîndouă televiziunile au încălcat grav normele profesiei de gazetar prezentînd unilateral, din motive propagandistice, un eveniment complex. Ratingul  a fost net diferit.

Antena 3 s-a clasat la rating în aceste zile pe primele locuri. Digi TV s-a clasat pe ultimul loc, întrecută pînă și de Paprika TV.

Strălucita dovadă că pentru cetățeanul simplu chestiunea șantierelor deschise în carosabilul din  București de cine vrea și de cine nu vrea e mult mai importantă pentru cetățeanul de rînd decît chestiunea dacă Gabriel Oprea avea sau nu dreptul la circulație dirijată.

S-a văzut încă o dată disproporția  dintre agenda cetățeanului și agenda  unei mari părți a presei și  a politicii.

Și ne mai întrebăm de ce moare presa.

Și ne mai întrebăm de ce crește indiferența față de viața politică.

Și jurnaliștii și politicienii, drogați de războaiele de vorbe, nu-și dau seama că vorbele nu pot înlocui faptele. România are nevoie de fapte nu de vorbe!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate