Editura Evenimentul si Capital

Victorie zdrobitoare a Dreptei catolice conservatoare în Polonia

Beata Szydlo, viitorul premier al Poloniei FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 2186 Vizualizari

Partidul eurosceptic Lege și Justiție al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului președinte al țării, Lech, va putea guverna singur. Deviza sa este „Repolonizarea Poloniei”

Rezultatele alegerilor legislative de duminică din Polonia sunt surprinzătoare doar prin proporția scorului: Lege și Justiție (PiS), partidul Dreptei catolice conservatoare, a obținut 39,1% din voturi, ceea ce înseamnă 242 din totalul celor 460 de locuri din Parlament. Formațiunea lui Kaczynski a profitat din plin de sentimentele antiimigrație și anti-UE ale polonezilor.

Liberalii de mocrați, partidul premierului în exercițiu Ewa Kopacz, au obținut 23,4% din voturi, adică 133 de locuri. Pe poziția a treia s-a clasat mișcarea anti-sistem a rockerului Pawel Kukiz, cu 44 de mandate, urmată de Partidul Modern al neoliberalului Ryszard Petru (22 de mandate) și partidul țărănesc PSL (18 mandate).

Majoritatea absolută îi va permite viitorului guvern, condus de Beata Szydlo, să-și aplice nestingherit programul conservator.

PiS vrea o întărire a puterii executive, mai ales rolul președintelui țării și al premierului, pentru a instaura un sistem mai centralizat. Puterile sporite ale șefului statului asupra Justiției au născut multe polemici, ca și intenția de a contopi funcțiile de ministru al Justiției și de Procuror General.

PiS, care sunt social-conservatori, au promis în campanie un program social foarte costisitor (9 - 14 miliarde de euro): reducerea vârstei de pensionare la 60 de ani (de la 65) pentru femei, și la 65 de ani pentru bărbați (de la 67), păstrarea regimurilor speciale pentru agricultori, dar și judecători sau procurori, medicamente gratuite pentru polonezii de peste 75 de ani, alocație de 120 de euro / copil etc.

Și mai pro-americani

În Educație, PiS vrea revenirea la vechiul sistem de 8 ani de școală primară și 4 de liceu. Părinții nu vor mai fi obligați să-și dea copiii la școală la 6 ani, ci doar dacă doresc. Apropiat de puternica Biserică Catolică, PiS intenționează să introducă Religia ca materie obligatorie la bacalaureat.

Politica economică seamănă leit cu cea a liderului ungar, Viktor Orban: taxarea supermarketurilor, a instituțiilor financiare și a băncilor, favorizarea investițiilor autohtone și renaționalizarea unor bănci. PiS vorbește despre „reindustrializare” și „repolonizare”, despre etatism, dar și de mari reduceri de impozit pentru firme.

Guvernul Beatei Szydlo va duce o politică suveranistă și mai accentuat pro-americană decât până acum, dorind o întărire a prezenței trupelor americane pe teritoriul Poloniei. La Bruxelles, viitorul executiv se va opune vânzării pământurilor către străini și oricărui compromis climatic, apărânduși cu strășnicie industria cărbunelui. Nu în ultimul rând, PiS respinge total cotele de imigranți.

Reacția Rusiei: „Dragoste cu sila nu se poate”

Kremlinul a declarat luni că respectă rezultatul alegerilor din Polonia, câștigate de formațiunea proamericană PiS. „Rusia s-a pronunțat întotdeauna pentru relații bune și reciproc avantajoase cu Polonia’’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Dorim aceasta și acum. Dar, așa cum se spune la noi, dragoste cu sila nu se poate. Contăm pe înțelepciunea politică în ce privește normalizarea treptată a relațiilor noastre’’, a mai spus Peskov. Fostul președinte al Poloniei, Lech Kaczynski, fratele geamăn al actualului șef al PiS, a murit într-un controversat accident de avion, în 2010, când se ducea în Rusia să comemoreze 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate