Editura Evenimentul si Capital

Victoria post mortem politic a lui Victor Ponta! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 13 Comentarii | 10252 Vizualizari

După promulgarea Legii prin care salariile tuturor bugetarilor se măresc cu 10%, Victor Ponta a scris pe facebook următoarele: „Mă bucur foarte tare că această măsură adoptată de noi este în vigoare de la 1 decembrie! Era ilogic şi incorect să vezi că România are creştere economică 4 ani la rînd (cea mai mare din UE în ultimul trimestru) şi că acest lucru nu se reflectă şi în «buzunarul» omului obişnuit. Relaxare fiscală şi creştere a veniturilor – acestea au fost baza Programului economic şi social al USL .

P.S. – foarte probabil dacă eram tot eu Prim Ministru dl Iohannis ar fi respins legea spunînd că «nu e sustenabilă şi are scop electoral» (urmează trei emoticoane, menite a exprima  vizual hohotul de rîs interior al  autorului n. n). Aşa a acceptat că e fff bună şi sustenabilă, şi nici nu are efect electoral !!! Deci tot răul spre bine!”

Din cîte se vede, fostul premier pune la lucru, pentru a fi expresiv pe facebook, și binecunoscutele emoticoane. Pentru a exprima o trăire, Mihai Eminescu se chinuia să găsească o metaforă. Bietul poet! Dacă ar fi trăit în Era facebookului, ar fi avut la dispoziție emoticonul.

Reacția lui Victor Ponta a fost consemnată de presă așa și așa.

Unele site-uri au consemnat-o.

Altele au sărit peste ea.

În orice caz, presa a tratat-o rutinier, ca și  cum ar fi fost o informație oarecare.  

După părerea mea însă, reacția fostului premier merita o mult mai mare atenție din partea Presei ce se vrea neapărat independentă.

Pentru că această reacție dă curs unui adevăr:

Promulgarea Legii de către Klaus Iohannis cu binecuvîntarea lui Dacian Cioloș e o victorie, o victorie uriașă pentru fostul premier.

Să mă explic.

Luni, 23 noiembrie 2015, întrebat de Robert Turcescu la Unde. TVv, televiziunea sa exclusiv online, despre decizia în privința Legii, am pariat că președintele o va retrimite la Parlament după ce ministerul de Finanțe  va face un Raport nefavorabil.

Pe ce mă bazam în pariul meu?

1. La interviul de la TVR dinaintea votului de investitură a Guvernului, Klaus Iohannis răspunsese astfel la întrebarea despre Legea creșterii salariilor la bugetari:

„Realizator: Vorbeaţi mai devreme de o condiţie minimală, aceea a adoptării unui buget sustenabil. În acest context, veţi promulga legea recent adoptată de Parlament în aproape unanimitate, care măreşte salariile tututror bugetarilor cu 10%?

Klaus Iohannis: Acest lucru pot să vi-l spun după ce primesc legea, primesc analiza noului ministru al finanţelor cine va fi şi am o discuţie cu noul prim-ministru.”

Intervențiile anterioare ale premierului Dacian Cioloș puseseră accentul pe condiția sustenabilității financiare a acestei legi, altfel spus, pe condiția ca să existe sursele cerute de păstrarea echilibrului bugetar. Atît Klaus Iohannis, cît și propagandiștii prezidențiali criticaseră măsurile guvernului Ponta pe motiv că le lipsește susținerea financiară. Guvernul Dacian Cioloș fusese prezentat drept unul al rigorii  de salutat   în confruntare cu populismul Guvernului Ponta. Era de așteptat de la un Guvern răzgîiat de propaganda prezidențială ca un Guvern european să respingă Legea prin care salariile bugetarilor cresc  cu 10%. Klaus Iohannis ar fi avut argumentul decisiv pentru a o retrimite la Parlament.

2. Mai ales după declanșarea Crizei Politice majore din vară prin cererea oficială lansată de președinte ca premierul să demisioneze după punerea sub acuzare de către DNA, Victor Ponta s-a lansat într-o succesiune de măsuri prezentate de el drept cerute de realități, denunțate sistematic de Președinte și de PNL ca fiind populiste, ba chiar iresponsabile. Codul fiscal, de exemplu, a fost respins de Klaus Iohannis pe motiv că promovează o relaxare păgubitoare pentru România. Și alte măsuri au fost denunțate ca populiste, ba mai mult, ca iresponsabile, pentru că puneau opreau investițiile de dragul consumului nesăbuit. Brusca sporire a salariilor la bugetari, fără introducerea unor minime măsuri de Reformă a administrației publice, a fost criticată de propaganda prezidențială drept o nouă dovadă a iresponsabilității lui Victor Ponta.

3. Sporirea cu 10 la sută a salariilor la toți bugetarii a fost criticată și pe drept cuvînt ca o decizie luată de Parlament la plesneală, într-un entuziasm care a exclus minima cumpănire. Din cîte se știe a fost vorba de un amendament la o Ordonanță de urgență trimisă de Parlament în legătură cu creșterea salariilor la medici și la cadre didactice.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate