Editura Evenimentul si Capital

Victoria post mortem politic a lui Victor Ponta! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 13 Comentarii | 10239 Vizualizari

După promulgarea Legii prin care salariile tuturor bugetarilor se măresc cu 10%, Victor Ponta a scris pe facebook următoarele: „Mă bucur foarte tare că această măsură adoptată de noi este în vigoare de la 1 decembrie! Era ilogic şi incorect să vezi că România are creştere economică 4 ani la rînd (cea mai mare din UE în ultimul trimestru) şi că acest lucru nu se reflectă şi în «buzunarul» omului obişnuit. Relaxare fiscală şi creştere a veniturilor – acestea au fost baza Programului economic şi social al USL .

P.S. – foarte probabil dacă eram tot eu Prim Ministru dl Iohannis ar fi respins legea spunînd că «nu e sustenabilă şi are scop electoral» (urmează trei emoticoane, menite a exprima  vizual hohotul de rîs interior al  autorului n. n). Aşa a acceptat că e fff bună şi sustenabilă, şi nici nu are efect electoral !!! Deci tot răul spre bine!”

Din cîte se vede, fostul premier pune la lucru, pentru a fi expresiv pe facebook, și binecunoscutele emoticoane. Pentru a exprima o trăire, Mihai Eminescu se chinuia să găsească o metaforă. Bietul poet! Dacă ar fi trăit în Era facebookului, ar fi avut la dispoziție emoticonul.

Reacția lui Victor Ponta a fost consemnată de presă așa și așa.

Unele site-uri au consemnat-o.

Altele au sărit peste ea.

În orice caz, presa a tratat-o rutinier, ca și  cum ar fi fost o informație oarecare.  

După părerea mea însă, reacția fostului premier merita o mult mai mare atenție din partea Presei ce se vrea neapărat independentă.

Pentru că această reacție dă curs unui adevăr:

Promulgarea Legii de către Klaus Iohannis cu binecuvîntarea lui Dacian Cioloș e o victorie, o victorie uriașă pentru fostul premier.

Să mă explic.

Luni, 23 noiembrie 2015, întrebat de Robert Turcescu la Unde. TVv, televiziunea sa exclusiv online, despre decizia în privința Legii, am pariat că președintele o va retrimite la Parlament după ce ministerul de Finanțe  va face un Raport nefavorabil.

Pe ce mă bazam în pariul meu?

1. La interviul de la TVR dinaintea votului de investitură a Guvernului, Klaus Iohannis răspunsese astfel la întrebarea despre Legea creșterii salariilor la bugetari:

„Realizator: Vorbeaţi mai devreme de o condiţie minimală, aceea a adoptării unui buget sustenabil. În acest context, veţi promulga legea recent adoptată de Parlament în aproape unanimitate, care măreşte salariile tututror bugetarilor cu 10%?

Klaus Iohannis: Acest lucru pot să vi-l spun după ce primesc legea, primesc analiza noului ministru al finanţelor cine va fi şi am o discuţie cu noul prim-ministru.”

Intervențiile anterioare ale premierului Dacian Cioloș puseseră accentul pe condiția sustenabilității financiare a acestei legi, altfel spus, pe condiția ca să existe sursele cerute de păstrarea echilibrului bugetar. Atît Klaus Iohannis, cît și propagandiștii prezidențiali criticaseră măsurile guvernului Ponta pe motiv că le lipsește susținerea financiară. Guvernul Dacian Cioloș fusese prezentat drept unul al rigorii  de salutat   în confruntare cu populismul Guvernului Ponta. Era de așteptat de la un Guvern răzgîiat de propaganda prezidențială ca un Guvern european să respingă Legea prin care salariile bugetarilor cresc  cu 10%. Klaus Iohannis ar fi avut argumentul decisiv pentru a o retrimite la Parlament.

2. Mai ales după declanșarea Crizei Politice majore din vară prin cererea oficială lansată de președinte ca premierul să demisioneze după punerea sub acuzare de către DNA, Victor Ponta s-a lansat într-o succesiune de măsuri prezentate de el drept cerute de realități, denunțate sistematic de Președinte și de PNL ca fiind populiste, ba chiar iresponsabile. Codul fiscal, de exemplu, a fost respins de Klaus Iohannis pe motiv că promovează o relaxare păgubitoare pentru România. Și alte măsuri au fost denunțate ca populiste, ba mai mult, ca iresponsabile, pentru că puneau opreau investițiile de dragul consumului nesăbuit. Brusca sporire a salariilor la bugetari, fără introducerea unor minime măsuri de Reformă a administrației publice, a fost criticată de propaganda prezidențială drept o nouă dovadă a iresponsabilității lui Victor Ponta.

3. Sporirea cu 10 la sută a salariilor la toți bugetarii a fost criticată și pe drept cuvînt ca o decizie luată de Parlament la plesneală, într-un entuziasm care a exclus minima cumpănire. Din cîte se știe a fost vorba de un amendament la o Ordonanță de urgență trimisă de Parlament în legătură cu creșterea salariilor la medici și la cadre didactice.

Lucrurile s-au petrecut astfel.

Guvernul Victor Ponta a aprobat o Ordonanță de urgență care prevedea majorarea  cu 25% a  salariului celor care lucrează în sistemul sanitar.

 OUG 35/2015  a fost trimisă la Parlament pentru a deveni Lege.

La Senat, OUG a fost adoptată în forma trimisă de Guvern.

La Camera Deputaților, ea a suferit o modificare majoră. La propunerea PSD, a fost introdus și votat un amendament prin care se măreau cu 10% și salariile tuturor  bugetarilor. Cum Legea a fost adoptată pe 11 noiembrie 2015, după demisia Guvernului Victor Ponta, momentul a fost văzut ca unul de maximă iresponsabilitate al deputaților, care profitaseră de balamucul tipic formării unui nou Guvern pentru a  vota exclusiv populist.

Respingerea Legii se impunea fie și pentru a tăia avîntul Parlamentului de a mai vota ceva la plesneală, după cum funcționa aerul condiționat din sală.

Marți, 24 noiembrie 2015, pe site-ul Administrației prezidențiale a apărut următorul un Comunicat despre Decrete semnate de Klaus Iohannis de promulgare a unor legi.

Primul decret suna astfel:

„Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.”

Așadar, Președintele a promulgat legea privind sporirea salariilor la bugetari. Lesne de remarcat că promulgarea a fost făcută pe șest. Ar fi fost de așteptat, ținînd cont de controversele stînite de Lege, ca președintele să convoace o conferință de presă, în hotarele căreia să se explice.

N-a făcut-o.

Și cînd te gîndești că Guvernul Victor Ponta a fost dat jos sub pretextul că e nevoie de mai multă transparență la nivel înalt!

Să recapitulăm.

Toate măsurile luate în 2015 de Guvernul Victor Ponta au fost denunțate de Klaus Iohannis și de presa care-l slujește drept măsuri populiste, iresponsabile prin raportare la interesul național.

Sporirea salariilor la bugetari a fost atacată imediat ca o bombă lăsată de Victor Ponta noului guvern, ca o dovadă de netăgăduit a populismului care pune la îndoială viitorul  neamului românesc.

Guvernul Dacian Cioloș, cîntat de o Anume Presă  drept un Guvern responsabil, european, decis să pună capăt deșănțării populiste, a acceptat o Lege considerată populistă, ba chiar și deșucheat populistă pînă și de comentatorii neutri ai scenei politice.

Klaus Iohannis a promulgat-o.

Păi dacă pînă și o măsură precum sporirea salariilor la bugetari cu 10 la sută a fost binecuvîntată de europenii Dacian Cioloș și Klaus Iohannis, ce să mai spunem de alte măsuri luate de Guvernul Victor Ponta pe parcursul lui 2015 decît că au fost responsabile?

Din acest punct de vedere, reacția lui Victor Ponta are o semnificație politică majoră.

E reacția unui premier demis nu pentru măsurile sale iresponsabile, ci pentru că nu-i ținuse paltonul Imperatorului Klaus Iohannis!

Să mai spună cineva că nu sîntem o țară plină de umor!

Macabru!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate