Editura Evenimentul si Capital

LOVITURĂ PENTRU GUVERN. Victor Ciorbea a atacat la CCR Ordonanţa privind Codurile penale. MOTIVARE: "Modificările aduse infracţiunii de abuz în serviciu depăşesc cadrul trasat de CCR"

Victor Ciorbea
Autor: | | 60 Comentarii | 7293 Vizualizari

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că a ridicat la CCR o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 13/2017 care schimbă Codul penal şi Codul de procedură penală.

Potrivit lui Victor Ciorbea, în decizia luată a cântărit şi faptul că Procurorul General i-a cerut într-un document acest lucru. Avocatul Poporului a explicat că nu se impunea urgenţa şi că anumite prevederi introduc o imprevizibilitate a legii, lucru nepermis de CCR.

Părţile implicate în această speţă, Guvernul, Camera Deputaţilor şi Senatul, vor trebui să trimită puncte de vedere către CCR până marţi, 7 februarie.

Ce nereguli a găsit Avocatul Poporului:

1. Ordonanţa încalcă prevederile din 5 articole din Constituţie: art 115 alin 4, art 1 alin 3 si 5, art 16 alin 1, 2 si 3, art 147 alin 4 si art 11 alin 1 si 2.

2. Modificările aduse infracţiunii de abuz în serviciu sub pretextul punerii în acord cu Decizia nr. 405/2016 depăşesc cadrul trasat de această decizie. De pildă, se introduce sintagma “vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor”, sintagmă lipsită de previzibilitate; se stabileşte un prag minim de 200.000 de lei în ceea ce priveşte prejudiciul cauzat prin infracţiune, aspect care reprezintă un mod arbitrar de a rezolva problema; reducerea considerabilă a limitelor de pedeapsă oferă posibilităţi limitate în individualizarea in concreto a cuantumului pedepsei applicate în funcţie de întinderea prejudiciului

3. Abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu nu este argumentată în preambulul ordonanţei

4. În ceea ce priveşte limitarea depunerii denunţului într-un anumit termen (...) textul propus are carenţe de ordin constituţional (...) nu se poate identifica vreo situaţie care, prin caracterul său extraordinar, să reclame modificarea instituţiei tradiţionale a denunţului exonerator în cazul infracţiunilor de luare de mită şi cumpărare de influenţă şi, cu atât mai puţin, nici vreun motiv pentru care o atare intervenţie normativă nu ar putea fi amânată.

Explicaţiile lui Victor Ciorbea:

- "Guvernul menționează ca unul dintre motive faptul că este necesară implementarea unei directive a UE. Am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018, un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbătută în cadrul Parlamentului", a spus Ciorbea.

- "Un altul vizează faptul că se spune că suntem în prezența abuzului în serviciu dacă avem de-a face doar cu încălcarea legii stricto senso. Din diverse decizii ale CCR reiese că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de lege. Și acele încălcări ale unor dispoziții de Guvern, hotărâri de CJ, consilii locale, etc. reprezintă acte normative, lege în sens larg", a mai zis acesta.

- Un alt aspect: Guvernul face trimitere numai la actele administrative individuale și exceptează de la abuzul în serviciu adoptarea legilor și în general al actelor normative. ANI și în general s-a stabilit că aceasta trebuie să fie procedura de urmat: să nu intre în categoria incompatibilităților care vizează adoptarea unui act normativ. Jurisprudența CCR e clară: nu se poate face nicio discriminarea între acele demersuri privind actele individuale și acte administrative: un al motiv care atrage neconstituționalitatea ordonanței.

- Un ultim aspect: în privința unora dintre aspectele invocate la capitolul urgență  - există cel puțin două proiecte de lei în dezbaterea Parlamentului, astfel încât nici aceste aspecte invocate nu constitutuie urgența ordonanței.

Guvernul nu renunţă

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, au anunţat, ieri, că Guvernul nu va retrage Ordonanţa de Urgenţă privind Codurile penale şi nici nu o va modifica.

Într-o şedinţă lărgită a PSD, liderii partidului au decis să nu dea înapoi în faţa protestelor din stradă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că legislaţia trebuie să fie una foarte clară. "În mandatul trecut, aceste modificări nu s-au făcut de frică. Nu se putea întruni majoritate pentru a se face astfel de modificări. Nu a fost numai asta, au fost mai multe decizii ale CCR. Şi acum Curtea a adoptat nişte decizii, numai că, neavând încă motivarea, se aşteaptă motivarea şi o să fie în concordanţă cu deciziile CCR. (...) Noi avem practic nişte Coduri penale ciopârţite de Curtea Constituţională", a susţinut el.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate