Editura Evenimentul si Capital

LOVITURĂ PENTRU GUVERN. Victor Ciorbea a atacat la CCR Ordonanţa privind Codurile penale. MOTIVARE: "Modificările aduse infracţiunii de abuz în serviciu depăşesc cadrul trasat de CCR"

Victor Ciorbea
Autor: | | 60 Comentarii | 7320 Vizualizari

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că a ridicat la CCR o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 13/2017 care schimbă Codul penal şi Codul de procedură penală.

Potrivit lui Victor Ciorbea, în decizia luată a cântărit şi faptul că Procurorul General i-a cerut într-un document acest lucru. Avocatul Poporului a explicat că nu se impunea urgenţa şi că anumite prevederi introduc o imprevizibilitate a legii, lucru nepermis de CCR.

Părţile implicate în această speţă, Guvernul, Camera Deputaţilor şi Senatul, vor trebui să trimită puncte de vedere către CCR până marţi, 7 februarie.

Ce nereguli a găsit Avocatul Poporului:

1. Ordonanţa încalcă prevederile din 5 articole din Constituţie: art 115 alin 4, art 1 alin 3 si 5, art 16 alin 1, 2 si 3, art 147 alin 4 si art 11 alin 1 si 2.

2. Modificările aduse infracţiunii de abuz în serviciu sub pretextul punerii în acord cu Decizia nr. 405/2016 depăşesc cadrul trasat de această decizie. De pildă, se introduce sintagma “vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor”, sintagmă lipsită de previzibilitate; se stabileşte un prag minim de 200.000 de lei în ceea ce priveşte prejudiciul cauzat prin infracţiune, aspect care reprezintă un mod arbitrar de a rezolva problema; reducerea considerabilă a limitelor de pedeapsă oferă posibilităţi limitate în individualizarea in concreto a cuantumului pedepsei applicate în funcţie de întinderea prejudiciului

3. Abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu nu este argumentată în preambulul ordonanţei

4. În ceea ce priveşte limitarea depunerii denunţului într-un anumit termen (...) textul propus are carenţe de ordin constituţional (...) nu se poate identifica vreo situaţie care, prin caracterul său extraordinar, să reclame modificarea instituţiei tradiţionale a denunţului exonerator în cazul infracţiunilor de luare de mită şi cumpărare de influenţă şi, cu atât mai puţin, nici vreun motiv pentru care o atare intervenţie normativă nu ar putea fi amânată.

 

Explicaţiile lui Victor Ciorbea:

- "Guvernul menționează ca unul dintre motive faptul că este necesară implementarea unei directive a UE. Am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018, un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbătută în cadrul Parlamentului", a spus Ciorbea.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate