Vicepremierul Ungariei: Reorganizarea României schimbă harta etnică. Baconschi cere explicații

Vicepremierul Ungariei: Reorganizarea României schimbă harta etnică. Baconschi cere explicații

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, și este o schimbare intenționată și inacceptabilă a hărții etnice, susține Zsolt Semjen, vicepremier al Ungariei. Afirmațiile acestuia au tensionat relația cu Bucureștiul. Ministrul român de externe, Teodor Baconschi a anunțat convocarea ambasadorului Ungariei pentru explicații, solicitând în paralel Budapestei să înceteze cu "declarațiile deplasate" și "să revină la un ton normal".

"Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", a declarat Zsolt Semjen, citat de mediafax.ro.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos".

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, "realitatea" Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, adaugă vicepremierul ungar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform lui Semjen, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic. Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi a reacţionat la afirmaţiile vicepremierului ungar, anunţând că-l va convoca pentru explicaţii pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti. El a mai cerut autorităţilor statului vecin “să revină la un ton normal" şi să înceteze cu declaraţiile "deplasate".

"Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal", a declarat Baconschi, la RFI.

Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a mai spus ministrul de Externe.

Maghiarii din România au propria viziune asupra reorganizării administartiv-teritoriale. Divergențe în privința noii împărțiri administrative au existat și între UDMR și PDL, chiar dacă ambele formațiuni politice sunt membre ale coaliției de guvernământ.  Nemulțumiri față de proiectul guvernului rivin reîmpărțirea administrativă a României au existat și la nivelul opoziției. PSD și PNL vor declanșarea de referendumuri în județe pentru a se bloca proiectul de reorganziare administrativă. O reacție dură împotriva reorganizării a venit și din partea Consiliului Național Scuiesc, care a îndemnat la nesupunere civică și la proteste de stradă.