Viața unei PREZENTATOARE TV în IRAN: Umilința este pe ordinea de zi

Viața unei PREZENTATOARE TV în IRAN: Umilința este pe ordinea de zi

În urmă cu trei luni, Sheena Shirani era o prezentatoare de știri cunoscută la un post de televiziune finanțat de stat din Iran. Ea însăși a devenit subiectul unei știri când a dezvăluit hărțuirile sexuale de la Press TV, după ce a fugit din Iran împreună cu fiul său. Declarațiile sale au șocat întreaga lume, iar în cele din urmă postul de televiziune a anunțat suspendarea a doi bărbați.

Prin dezvăluirile sale, jurnalista s-a expus criticilor societății într-o țară unde poziția femeii trebuie să fie una umilă, mereu în serviciul familiei. Ea era o mamă singură într-o țară unde legile aspre sunt făcute în așa fel încât femeile să rămână mereu sub autoritatea bărbaților. Pentru ca femeile să studieze sau să părăsească țara e nevoie de aprobarea soților lor.

Fără niciun sprijin, ea a fost nevoită să își ea o slujbă pentru a-și întreține fiul de 9 ani. În ciuda faptului că era singurul îngrijitor al fiului său, ea nu avea drepturi legale asupra sa ca și mamă și nu putea să îi facă pașaport fără permisiunea fostului ei soț. Legile din Iran dă drepturi legale în totaliate tatălui după ce copilul împlinește șapte ani.

Experiența sa în interiorul unui post de televiziune iranian s-a schimbat atunci când Press TV a adoptat o atitudine mai liberală, difuzând în special pentru publicul occidental. Ea a fost încântată de faptul că se putea machia și putea purta rochii colorate. De-a lunglul timpului însă, Shirani s-a trezit cu reguli din ce în ce mai stricte în privința aspectului său fizic. Deși se conforma regulilor, a devenit o țintă a hărțuirilor. A fost amendată pentru că purta prea mult machiaj sau haine nepotrivite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a dezvăluit pentru The Independent că a lucrat timp ce 9 ani în presă fără a avea contract de muncă, asigurări medicale, concediu sau pensie. S-a decis să plece și să vorbească despre acest lucru atunci când a fost hărțuită sexual. Prietenele sau colegele sale îi spuneau că și ele trec prin același coșmar și că trebuie să se căsătorească pentru a fi protejată, iar dacă s-ar fi adresat autorităților i s-ar fi spus să se îmbrace modest, să nu zâmbească, să nu râdă, să nu vorbească cu bărbați, pentru ei sunt „slabi” de la natură și nu se pot controla.

„Nu am avut altă soluție decât să îmi dau demisia. Mi-am spus povestea pentru ca și alte femei să găsească curajul să facă același lucru. Nicio femeie nu merită să fie un obiect sexual. Abuzurile sexuale, chiar și în locurile publice, sunt o realitate omniprezentă în Iran”, a declarat aceasta.

A plecat din Iran și spune că nu se va mai întoarce vreodată dacă regimul nu se va schimba, mai ales după ce a primit numeroase amenințări. Ea a fost acuzată de complot împotriva intereselor țării, echivalentul trădării, sau că este agent străin infiltrat în presă. A primit numeroase mesaje din partea susținătorilor regimului care spun că ar trebui pedepsită cu moartea.