Editura Evenimentul si Capital

Viața tumultoasă a OSPĂTARULUI ajuns BARON PSD și „scheleții” din dulapul său. AVEA tot judeţul LA PICIOARE aplicând o STRATEGIE simplă | DEZVĂLUIRI

Mircea Govor a fost arestat pe 23 decembrie, fiind acuzat de șantaj și de faptul că și-ar fi folosit influența pentru a-și pune apropiații în funcții cheie din instituțiile
Autor: | | 14 Comentarii | 16142 Vizualizari

Drumul liderului PSD din Satu Mare - fost patron de club de fotbal, al unui bar de striptease și al unui ziar local - s-a oprit în arest.„Ascultă, eu știu ce-nseamnă și presa, și administrația, și politica, am trecut prin toate. Am fost și președinte de club de fotbal… Și dacă vrei să-l f.. pe unul, atunci îl f.. Dar aici discutăm după lege. Dacă sunt vinovat pe lege, atunci să mă cheme și mă duc să dau cu subsemnatu”, este filozofi a de viață a baronului local Mircea Govor, spusă chiar de Mircea Govor în plină campanie pentru prezidențiale, după ce în presă au apărut înregistrările din timpul unei ședințe de la partid în care fostul lider al PSD amenința primarii și directorii.

Fostul lider al PSD Satu Mare, aflat acum în Arestul Central, și-a început cariera ca ospătar la cantina Întreprinderii Agricole de Stat din Satu Mare.

După decembrie 1989 a fost om de afaceri, patron de club de fotbal, politician, patron de ziar și de bar de striptease.

La începutul anilor ’90 a făcut miliarde de lei din afaceri cu alcool, iar până acum două săptămâni era omul care ținea în mâna lui destinul unui județ.


FOTO: Din interceptările procurorilor DNA reiese că Mircea Govor se lăuda că l-ar fi scăpat pe Ovidiu Silaghi de arest

Evazionist cu alcool, salvat de sudanezi și de cumnat

Afacerile cu alcool i-au adus milioane de dolari, iar când le-a lichidat a lăsat în urmă o datorie la bugetul de stat de 10 milioane de dolari. „Norocul” lui Mircea Govor au fost doi sudanezi, care au venit în România pe 22 decembrie 1999: au cumpărat firmele lui Govor înglodate în datorii și au plecat înapoi în Sudan, o zi mai târziu. La acea vreme, Mircea Govor a fost cercetat de Poliția Județeană pentru o evaziune cu alcool în valoare de 341 de miliarde de lei vechi, în dosarul „Roxalcom”. A scăpat grație relației de prietenie pe care o avea cu șeful Poliției de atunci: Alexandru Molnar. Cum cineva trebuia să-și asume răspunderea, l-a pus administrator formal la SC Roxalcom pe un cumnat de-al său.


FOTO: Mircea Govor, pe vremea când avea tot județul la picioareZiariștii de la Gazeta de Satu Mare au scris că un procuror de la Parchetul Curții de Apel Oradea a emis mandat de arestare împotriva cumnatului său, dar Govor a reușit să-l scape ținându-l circa un an în Ucraina, până ce a reușit să obțină anularea mandatului cu concursul președintelui Curții de Apel Oradea, Mircea Meșter, fratele amantei sale, Dana din Oradea.

Dansatoare pentru ștabi, „La Mircea”

În aceeași perioadă, clubul de striptease „La Mircea” a fost o sursă bună de venit pentru Mircea Govor, dar mai ales pentru obținerea de relații. Ștabii vremii se distrau cu dansatoarele lui Govor și nu-i rămâneau apoi datori când le cerea un favor. Zvonurile din acele vremuri spuneau că mulți dintre cei invitați în clubul de striptease - personaje din fotbal, politică și justiție - erau filmați pe ascuns. La un moment dat, clubul a fost făcut scrum într-un incendiu care a izbucnit în mod misterios, însă Mircea Govor și-a recuperat paguba de la societatea de asigurare.


FOTO: Toată lumea asculta de GovorClubul de striptease i-a adus și 20 de miliarde de lei vechi, credit contractat de la BCR și gajat cu clubul. Govor nu a plătit niciun leu înapoi băncii, iar după aproape 10 ani l-a răscumpărat, printr- un intermediar, la un preț de 100 de ori mai mic. Directoarea de atunci a BCR Satu Mare, care i-a acordat creditul, a fost răsplătită cu un mandat de deputat.

Banii, fotbalul și sunetul cătușelor

În 1998, Olimpia Satu Mare evolua în Divizia A. Mircea Govor împrumută clubul cu câteva zeci de mii de dolari, iar ca răsplată este numit vicepreședinte. Șeful IPJ Satu Mare de la acea vreme, colonelul Alexandru Molnar, îl arestează pe Vasile Boudi, președintele clubului, și îi netezește calea lui Govor la conducerea Olimpiei.


În perioada 2005-2008, Govor a fost anchetat pentru deturnarea a aproximativ 1, 227 milioane de lei


Miza nu era atât șefia clubului, cât cei 800.000 de dolari pe care Olimpia trebuia să-i primească de la Steaua, cota parte care îi revenea echipei din Satu Mare din transferul fostului fotbalist sătmărean, Daniel Prodan, la Atletico Madrid. Așa își începe Mircea Govor ascensiunea în fotbalul românesc. Se lipește de Jean Pădureanu (n.r. -arestat ulterior în Dosarul „Transferurilor”), care îl împinge până în Comitetul Executiv al FRF.


FOTO: Andrei Dolineaschi, deputat PSD, este urmărit penal în același dosar, pentru complicitate la trafi c de infl uențăÎn vara lui 2004, Olimpia se bate pentru promovarea în Divizia A cu CFR Cluj. Puternic susținută de Consiliul Județean Satu Mare, Olimpia este pe primul loc și joacă cu CFR, în meciul decisiv, la Satu Mare. Apare și povestea de culise: o valiză burdușită de bani se află la Zalău, trimisă de CFR. La 1-0 la pauză pentru Olimpia, echipa din Satu Mare era deja în Divizia A. Doar că portarul Ovidiu Suciu, cumnatul lui Mircea Govor, încasează două goluri stupide și CFR întoarce rezultatul. Valiza de la Zalău pornește spre Satu Mare și ajunge în brațele lui Mircea Govor. Dar Olimpia îi „aduce” și necazuri. „Micul Pădureanu“ din fotbalul românesc „miroase” banii de la stat și dă din nou de belele. În perioada 2005-2008, DNA - Serviciul Teritorial Oradea l-a anchetat pe Mircea Govor pentru deturnarea a aproximativ 12,27 miliarde de lei vechi (1,227 milioane de lei noi) din banii pe care Consiliul Județean i-a alocat echipei de fotbal. Cotidianul local „Gazeta de Satu Mare“ a scris, în 2013, că procurorul șef Ioan Moldovan de la DNA - Oradea a început ancheta și a vrut chiar să-l aresteze preventiv, însă Govor, care pe atunci era vicepreședinte PSD Satu Mare și consilier județean, a fost salvat pe linie politică, de la București. „Gazeta de Satu Mare“ nota că, potrivit propriilor mărturisiri, Govor ar fi plătit 150.000 de euro pentru a scăpa de dosar, bani primiți de la patronul unei firme care, ulterior, când Govor a ajuns la conducerea județului, a devenit abonată la contractele cu statul.

În final, când procurorul Ioan Moldovan s-a pensionat, Govor s-a ales cu NUP.

Eternul 2 devine „El lider Maximo”

La sfârșitul anului 2000 începe „era Adrian Năstase”. Mircea Govor simte că este momentul să intre în politica mare, după ce fusese câțiva ani membru al PD. După câteva articole critice la adresa președintelui PSD Satu Mare, Gheorghe Ciocan, publicate în ziarul pe care-l patronează, Govor este ales vicepre ședinte al organizației județene. Criticile la adresa lui Ciocan încetează și începe ascensiunea politică a lui Govor.


FOTO: Cu Victor Ponta și Liviu Dragnea, când în PSD nu începuse lupta pentru putereDin consilier județean ales în 2004, Mircea Govor ajunge, șase ani mai târziu, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare. Din această postură coordonează achizițiile publice și investițiile. Nu e de mirare că Tehnic Asist Botoșani, firma protejată de el, câștigă aproape toate licitațiile importante de la Consiliul Județean și de la primăriile PSD din județ. Din 2000 până în 2013, Mircea Govor a fost eternul nr. 2. Vicepreședinte la PSD Satu Mare, iar apoi vicepreședinte la Consiliul Județean. Destinul avea să i se schimbe după ce, în 2013, președintele PSD Satu Mare, Valer Marian, îi trimite o scrisoare deschisă liderului partidului Victor Ponta, în care îl acuză de toate relele din lume, de la corupție până la apartenența la o minoritate sexuală. Valer Marian este mazilit din PSD, iar Mircea Govor preia conducerea organizației județene. Partenerul de o viață din afaceri, presă și politică, Valer Marian devine cel mai mare dușman. Inamicii de altădată, fostul ministru liberal al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, și cumnatul lui, Adrian Ștef, îi devin „frați”. Dintr-o dată, Mircea Govor devine stăpânul absolut al județului. De el trebuie să asculte fără să comenteze toți directorii de instituții, subordonații din Consiliul Ju dețean, popii și preotesele.

Stăpânirea lui Govor

Din interceptările aflate la dosarul în care Mircea Govor a fost arestat pentru șantaj de presă și traficarea influenței, reiese că fostul lider al PSD Satu Mare și-a subordonat inclusiv poliția și avea discuții „neprincipiale” cu lideri de la centru și din teritoriu. Pe plan local, toată lumea știa că Govor și-a întins caracatițele în toate instituțiile, numindu-și rudele și slugile în funcții cheie, la Finanțe – pentru a-și proteja afacerile și insolvențele, la Prefectură – pentru a putea comanda controale primarilor și directorilor care nu se supuneau, la Apaserv – care gestiona un proiect european de peste 100 de milioane de euro și la Consiliul Județean – care alimenta conturile societății Tehnic Asist, firma de drumuri a prietenului și finanțatorului său Mirel Vlas. Și-a trimis secretari de stat și la București pentru a-și consolida poziția, însă aceștia nu au confirmat. Este de notorietate în Satu Mare, în special în zona PSD și a Consiliului Județean, că Mircea Govor se ferea să vorbească orice la telefon, afirmând de multe ori că este interceptat. În aceste condiții, discuțiile pe care le-a avut cu Andrei Dolineaschi, urmărit penal și el în dosar, cu Adrian Ștef, cu fostul șef al Poliției, vin să confirme că Govor se credea de neînvins. Sau oare a vrut să-i tragă după el și pe alții?

Omul lui Liviu Dragnea, actualul șef al PSD

Mircea Govor este un apropiat al lui Liviu Dragnea, cel care l-a propulsat la șefia PSD Satu Mare și a primit la schimb lucrări pentru TelDrum. În ultimul an, relația dintre Govor și Dragnea a adus județului Satu Mare aproximativ 160 de milioane de euro, pentru proiectele de investiții din Programul Național de Dezvoltare Locală, o parte importantă din fonduri fiind alocată pentru drumuri realizate de firma de casă a lui Govor.

Paradoxal, în spațiul public s-a aruncat știrea că Mircea Govor pare să-l tragă după el pe Victor Ponta, cel care în urmă cu un an și jumătate proclama la Satu Mare renașterea USL 2.0, odată cu înscrierea în PSD a fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, anchetat la acea vreme pentru o mită de 200.000 de euro. Liberalul Silaghi s-a ascuns atunci de Justiție în PSD, grație mâinii întinse de Mircea Govor și de Victor Ponta. Interceptările de la dosar arată un Mircea Govor care se lăuda că l-a scăpat pe Silaghi de arest, dar îl conturează și ca un adversar al lui Silaghi cu care nu-și putea împărți posturile de inspecție fiscală din ANAF. Ancheta DNA va avea ocazia să scoată multe schelete din dulapul baronului Govor.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale. 
 Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate